...(ελπίζω να μην μπλέξω περισσότερο τα πράγματα)...
Stereo ήχο έχουμε με το άκουσμα 2 ή περισσότερων διαφορετικών ηχητικών σημάτων ''τοποθετημένα'' κατάλληλα μέσα στο ηχητικό πεδίο του ακροατή.
Δηλαδή αν έχω μια κεφαλή, όσες καμπίνες και να έχω τριγύρω μου, από τη στιγμή που το ηχητικό σήμα που θα φτάνει στα αφτιά μου από όλες τις κατευθύνσεις θα είναι το ίδιο, τότε δεν έχω stereo ήχο αλλά mono.
Αν στην ίδια, μοναδική κεφαλή συνδέσω 2 ή περισσότερες κιθάρες με τη βοήθεια ενός μίκτη, πάλι το σήμα που θα φτάνει στα αφτιά μου θα είναι μονοφωνικό, μιας και η κεφαλή δέχεται μονοφωνικό σήμα, δεν ξεχωρίζει δηλαδή τις κιθάρες αλλά τις αντιλαμβάνεται σαν 1.
Αν έχω 2 κεφαλές και splitάρω το σήμα που παίρνω από την κιθάρα μου ώστε να το στέλνω και στους 2 ενισχυτές ταυτόχρονα, τότε μπορώ να πετύχω stereo ήχο αφού μπορώ να εφαρμόσω διαφορετικές ρυθμίσεις στον κάθε ενισχυτή, άρα να έχω 2 διαφορετικά ηχητικά σήματα (δεδομένου φυσικά ότι η κάθε κεφαλή έχει τη/τις δική/ές της καμπίνα/ες).
Αν έχω 1 stereo delay και 1 κεφαλή, το σήμα που θα πάρω τελικά από την καμπίνα θα είναι μονοφωνικό.
Αν όμως έχω 1 stereo delay αλλά 2 κεφαλές, τότε μπορώ για παράδειγμα να στέλνω το ''στεγνό'' (dry) σήμα στον έναν ενισχυτή και την ουρά του delay (wet σήμα) στον άλλον ενισχυτή δημιουργώντας2 διαφορετικά ηχητικά σήματα, άρα και στερεοφωνικό ήχο..