Kατα την αποψη μου
τα ξυλα φυσικα και παιζουν ρολο στον ηχο μιας κιθαρας.
Δεν προκειται να ασχοληθω με το ποσοστο με το οποιο τον επηρεαζουν.
Τα ξυλα ειναι ο βασικος λογος, για τον οποιο υπαρχουν διαφορες στον ηχο (καλα οποιος μπορει να τις ακουσει βεβαια...) μεταξυ 2 ιδιων κιθαρων με ιδιους μαγνητες. Ειναι ο λογος για τον οποιο εχουν διαφορετικο resonance, διαφορετικη ακουστικη ενταση, διαφορετικο sustain.
Οι χορδες και οι μαγνητες ακουμπανε πανω στο ξυλο, και οπως ειναι φυσικο αυτο επηρεαζει τον ηχο κατα καποιο ποσοστο.Ο τροπος με τον οποιο επηρεαζουν τον ηχο, εχει να κανει με το βαρος (περα πολλων αλλων παραγοντων, ενωση μπρατσου, weight relief, γενικος τροπος κατασκευης κτλ).
Κατα την γενικη ομολογια, τα βαρυτερα ξυλα τονιζουν περισσοτερο τις υψηλες και τις χαμηλες συχνοτητες, ενω τα ελαφρια σωματα τις μεσαιες. (εγω προσωπικα δεν μπορω να ακουσω διαφορες, οποιος μπορει και τις ακουει....)
Η μεγαλυτερη ενσταση μου, αφορα τα 'καλα' και τα 'κακα' ξυλα. Δηλαδη αποψεις του τυπου
-το flame maple ακουγεται καλυτερα απο το απλο ή
-αυτη η ibanez ειναι απο basswood που ειναι χειροτερο ξυλο απο το adler ή
-οι gibson ειναι πιο ακριβες απο τις epiphone γιατι εχουν καλυτερα ξυλα κτλ.
Προσωπικα δεν πιστευω, και ουτε προκειται να πιστεψω οτι το 'ταδε' ξυλο ειναι καλυτερο απο το αλλο γιατι εχει καταγωγη απο τον αρη ή τα νερα του εχουν σχηματισει 4διαστατα κουνελακια που παιζουν ταβλι. Δεν ειναι λογικη εξηγηση. Ειναι αλλοι οι λογοι για τους οποιους υπαρχουν διαφορες, το ειπα πιο πανω οκ....
Θελω να ξεφυγουμε απο την νοοτροπια του 'η ltd μου ακουγεται καλυτερα απο την ibanez σου γιατι ειναι κατασκευασμενη απο alder ενω η δικια σου απο basswood, και το basswood ειναι κακο ξυλο' Τι σημαινει κακο ξυλο? Γιατι το ξυλο ειναι κακο? Και στην τελικη ο ηχος ειναι υποκειμενικος, εγω μπορει να γουσταρω περισσοτερο την ibanez απο την ltd....
Τεσπα. Δεν θελω να εκμηδενισω την επιδραση του ξυλου στον ηχο, ουτε των υπολοιπων συστατικων. Απλα ολα συνεισφερουν κατα καποιο ποσοστο στον ηχο. Το ποσο μαλλον ειναι ψυχολογικο τις περισσοτερες φορες. Κατ'εμε
ηχος = ξυλο + hardware + τροπος κατασκευης (τα ποσοστα δικα σας)
Και στην τελικη αφηστε τα κακομοιρα τα ξυλα στην ησυχια τους, πηγαινετε την κιθαρα σας για ενα καλο σεταπ και ευχαριστηθειτε παιξιμο. Απο τοτε που σταματησαν να με απασχολουν τα ξυλα ειμαι ενας λιγο πιο ευτυχησμενος ανθρωπος. Δοκιμαστε το και σεις

Λειτουργει

(στο επομενο θεμα vintage ενισχυτες vs reissues

)