Επειδή είδα και τις συνεντεύξεις ,αλλά και τις αντιδράσεις ,κοινού,μουσικών και θιγομένων ,θέλω να σας ενημερώσω ότι την επίμαχη σκηνή (απο ότι δήλωσε σε συνέντευξη η σκηνοθέτης ),την πρόσθεσε στην τελική πρόβα και δεν ήταν απο την αρχή στο έργο .
Από που ακριβώς προκύπτει αυτό, γιατί η δική μου έρευνα σε άλλα συμπεράσματα καταλήγει...πως μόνο στην προγενική πρόβα το είχε αφαιρέσει και μάλιστα ελέω παρουσίας μαθητών, ενώ από παντού προκύπτει πως ήταν γνωστό στους μουσικούς, όπως ομολογούν κι οι ίδιοι. Από το
φύλλο της Ελευθεροτυπίας στις 9/3:
"...Ε, αυτό το φιλί ήταν η αφορμή. «Το κακό έχει παραγίνει», μας λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ορχήστρας Θοδωρής Μαυρομάτης. Υποστηρίζει, όμως, ότι η πράξη των μουσικών της στρεφόταν κατά των «πειραγμένων» σκηνοθετικά παραστάσεων και όχι εναντίων των «γκέι». «Το ίδιο θα αντιδρούσαμε και για μια ακραία σκηνή βιασμού. Την κλασική παιδεία υπηρετούμε. Τι θα εξηγήσεις θα δώσουμε σε ένα παιδάκι που ήρθε να δει ένα εξωτικό παραμύθι και βλέπει δύο άντρες να φιλιούνται; Πρέπει να μπουν κάποια όρια».
Και ποιος θα τα βάλει; Θα σκηνοθετείτε εσείς στη Λυρική;
«Οχι. Οταν όμως αλλοιώνεται η ουσία ενός έργου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε. Αλλωστε», όπως μας πληροφορεί περήφανος, «δεν είναι η πρώτη φορά. Μουσικός αρνήθηκε να παίξει στη "Σύντομη ζωή" του Ντε Φάλια, γιατί προσβάλλονταν οι ηθικές του αρχές...».
Διεκδικείτε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά στον κόσμο οι ορχήστρες δεν παρεμβαίνουν στη δουλειά του σκηνοθέτη, πόσο μάλλον αμφισβητώντας την...
«Ορθώς τη διεκδικούμε. Ηρθε η ώρα να επεκταθεί το φαινόμενο».
Μήπως η «Ρούσαλκα» ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνετε τον προεκλογικό σας αγώνα, μιας και σε ένα μήνα έχετε εκλογές στο σωματείο σας;
«Θα αστειεύεστε. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και σας διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι μου διαφωνούν μαζί μου...».
Πάντως, ο κ. Μαυρομάτης δεν περίμενε την πρεμιέρα για να αντιδράσει. Ηδη με επιστολές ασκούσε πιέσεις στη διοίκηση της ΕΛΣ να... αφαιρέσει τα επίμαχα σημεία της παράστασης, διαφορετικά απειλούσε ότι η «ορχήστρα δεν θα παίξει». Οταν αυτή η εσωτερική αλληλογραφία διέρρευσε και ο ίδιος κατηγορήθηκε ως «λογοκριτής», αισθάνθηκε ότι έπρεπε με δικά του λόγια να απαντήσει. Λίγο πριν από την έναρξη της πρεμιέρας...Επιπλέον, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το γεγονός ότι στην προγενική δοκιμή τού έργου είχαν αφαιρεθεί λόγω της παρουσίας μαθητών οι επίμαχες σκηνές (το φιλί) για να προστεθούν εκ νέου στη γενική δοκιμή. «Τι θέλουν; Να βάλουν σήμανση ακαταλληλότητας και στη Λυρική; Εκεί θα φτάσουμε;»"Ήταν ήδη γνωστά λοιπόν στον σκηνοθετικό διεκδικητή, για να το παίζει έκπληκτος. Πως μπορούσε λοιπόν να δηλώσει κάτι διαφορετικό η σκηνοθέτιδα;
Από τον Ελεύθερο Τύπο (6/3):
"Ενα φιλί μεταξύ ανδρών έγινε η πέτρα του σκανδάλου για τους μουσικούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ζήτησαν από τη Μαριόν Βάσερμαν, τη σκηνοθέτιδα της όπερας «Ρούσαλκα» (πρεμιέρα σήμερα στο Ολύμπια), να αποσύρει τη σκηνή!
Η πρεμιέρα κινδύνευσε προς στιγμήν, καθώς οι μουσικοί με έγγραφη διαμαρτυρία τους προς τη διοίκηση της ΕΛΣ και σε αυτόκλητο ρόλο σκηνοθέτη εξέφρασαν την αντίρρησή τους στη σκηνοθετική άποψη της κ. Βάσερμαν και
ζητούσαν να αφαιρεθεί το φιλί!
Στην πρώτη γενική δοκιμή την Τρίτη η σκηνοθέτις αφαίρεσε το φιλί, οπότε οι μουσικοί θεώρησαν ότι εισακούσθηκαν. Ο ΕΤ βρέθηκε στην τελευταία γενική δοκιμή την Τετάρτη το βράδυ, όπου η Μαριόν Βάσερμαν επανέφερε τη σκηνή του φιλιού στην παράσταση."
Επιμένω πως το να αξιώνεις να αφαιρεθεί κομμάτι ενός έργου, επειδή δεν συνάδει με την προσωπική σου αισθητική και ηθική, απειλώντας πως θα αποχωρήσεις, είναι λογοκρισία και μάλιστα καραμπινάτη...εντελώς αδιάφορο αν τελικά δεν πραγμάτωσες την απειλή σου.