Γειά σου Γιώργο, πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες..
Έκανα πριν μερικά χρόνια ένα παρόμοιο ταξίδι έρευνας και πειραματισμών με σκοπό να αξοιποιήσω την GNX3000, διάβασα πάρα πολλά και δοκίμασα διάφορες λύσεις.
Μετά από πολύ ψάξιμο, κατέληξα ότι το πρόβλημα της χροιάς του ήχου εξαρτάται πάρα πολύ από την ρύθμιση που κάνει εσωτερικά από το λογισμικό ο κατασκευαστής για το ταίριασμα της πεταλιέρας με διάφορες μονάδες ενίσχυσης και τα αντίστοιχα μοντέλλα προσομοίωσης που προσφέρει κάθε πεταλιέρα.
Προσοχή, εδώ δεν μιλάω για presets, ούτε για amp ή cab models, μιλάω καθαρά για την τελική ηχητική προσομοίωση που κάνει η πεταλιέρα - ας πούμε για παράδειγμα προσομοίωση μεγαφώνου κιθάρας, για να συνδεθεί απ΄ευθείας με PA. Για την παρούσα συζήτηση θα τα αποκαλώ μοντέλλα διασύνδεσης.
Εϊδα λοιπόν ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες φιλοσοφίες που προσφέρονται σχεδόν από όλες τις πεταλιέρες τελευταίας γενιάς:
1. Μοντέλλο διασύνδεσης για ενισχυτή κιθάρας που ποντάρουν στην ύπαρξη μεγαφώνου κιθάρας, και
2. Μοντέλλο διασύνδεσης για PA, το οποίο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι το κλασικό FRFR, δηλαδή μεγάφωνα με 2 ή περισσότερους δρόμους και απόκριση flat 20Hz-20KHz.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ: Όταν έχουμε στάδιο ενίσχυσης που δεν ακολουθεί κάποιο από αυτά τα δύο συγκεκριμένα μονοπάτια, ή είναι κάπου ανάμεσα, τότε αρχίζουν τα προβλήματα συμβατότητας της χροιάς που έχει στο μυαλό του ο κατασκευαστής όταν σχεδίαζε το κάθε μοντέλλο διασύνδεσης και της χροιάς του συγκεκριμένου ενισχυτή που επιλέγουμε.
Για παράδειγμα, ο Tech 21 Power Engine, έχει φτιαχτεί καθαρά για να κάνει την καλύτερη δουλειά του "καθαρού" καναλιού ενός κανονικού ενισχυτή κιθάρας, και όπως πολύ σωστά είπε ο Κώστας, έχει την συγκεκριμένη ηχητική απόκριση που καθορίζεται από το μεγάφωνο κιθάρας. Φανερά λοιπόν, ενώ αποσκοπεί να πλησιάσει το FRFR, δεν είναι στην πράξη FRFR. Από την άλλη πλευρά, το μοντέλλο (2) που είναι για FRFR, έχει φτιαχτεί για να προσομοιώνει το μεγάφωνο κιθάρας, κατά την διασύνδεση με PA. Αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον Power Engine διότι έχει ήδη μεγάφωνο κιθάρας και θέλουμε σε καμία περίπτωση δύο προσομοιώσεις (μία λογισμική και μία φυσική) στην σειρά. Τελικά λοιπόν, τον Tech 21 Power Engine θα πρέπει αναγκαστικά να τον δουλέψουμε με το μοντέλλο διασύνδεσης για ενισχυτή κιθάρας δηλαδή την περίπτωση (1).
Στην αντίθετη λύση, αναζητώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε κάποιο PA για την απευθείας σύνδεση της πεταλιέρας με τα κεντρικά μεγάφωνα, χρησιμοποιώντας το μοντέλλο διασύνδεσης (2). Πράγματι, έχω δοκιμάσει πολλά συστήματα κατά καιρούς, και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, δεν έχει καμμία σχέση με την χροιά από ενισχυτή κιθάρας. Εκεί πραγματικά ακούς όλη την μαεστρία του κατασκευαστή που έφτιαχνε τα amp ή cab models, όλη την στερεοφωνική μαγεία των effects, κλπ.
ΟΜΩΣ:
1. Παρά την υποτιθέμενη "φορητότητα/διαφάνεια" που θεωρητικά σου δίνει ο σχεδιασμός του μοντέλλου διασύνδεσης για PA, όλα τα presets σου στην πράξη θέλουν re-equalisation για FRFR.
2. Εγώ προσωπικά, και από συζητήσεις που έχω κάνει κατά καιρούς με φίλους και πολλοί άλλοι, όταν παίζουμε από το PA, ειδικά live, νοιώθουμε αποκομμένοι από την αμεσότητα του εγγύς ενισχυτή μας - κάτι λείπει από πλάι σου!. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις άμεσα τίποτα, και είσαι ολοκληρωτικά στα χέρια του ηχολήπτη. Ωραίος, καταπληκτικός ο ήχος σου, αλλά μήπως τον ευχαριστιέται μόνο το κοινό και εσύ όχι και τόσο? Όλοι οι φίλοι και γνωστοί κιθαρίστες που ξέρω, προτιμούν τον δικό τους ενισχυτή στα live, πλάι τους και όχι απέυθείας το PA.
Οπότε που μένουμε?
Φαίνται ότι τα αυτοενισχυόμενα PA μεγάφωνα/monitors να είναι μία λύση που τακτοποιεί πολλά προβλήματα, καθώς:
1. Εϊναι φορητά και αυτοενισχυόμενα. Πολλά έχουν και κάποιο καλής ποιότητας EQ, οπότε έχεις έναν Tech 21 Power Engine με μεγάφωνο PA.
2. Εϊναι πράγματι FRFR. Μπορείς να βασιστείς να φτιάξεις τa presets σου, και όταν συνδεθείς και με το PA σε ένα live, ελάχιστα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, με το αντίστοιχο μοντέλλο διασύνδεσης σταθερά το ίδιο.
3. Μπορείς να πάρεις ένα για τις πρόβες, και αν θέλεις στερεοφωνία, παίρνεις και δεύτερο.
4. Τα καλά αυτοενισχυόμενα PA μεγάφωνα/monitors είναι στην τιμή του Power Engine. Μερικά παραδείγματα:
http://www.thomann.de/gr/tapco_by_mackie_thump_th15a.htmhttp://www.thomann.de/gr/mackie_srm_450.htmhttp://www.thomann.de/gr/jbl_eon15_g2.htmΞέρω, ακούγεται λίγο περίεργο κιθαρίστας με αυτοενισχυόμενα PA μεγάφωνα/monitors αντί για ενισχυτή..
Το αποτέλεσμα όμως είναι εξαιρετικό από την δική μου εμπειρία.
Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι, όλα τα ανωτέρω αποσκοπούν να φτάσουμε μία πεταλιέρα στο απόγειο της απόδοσης της, μέσω συστημάτων FRFR. Άρα η βάση της συζήτησης εδώ ήταν η ύπαρξη πεταλιέρας.
Το μονοπάτι αυτό, όμως, βρήκα ότι προσωπικά με απομακρύνει από την αμεσότητα και την χαρά των hands-on-tube ενισχυτών, και το ταξίδι για την "απόλυτη χροιά" των ονείρων μας.
Εδώ και αρκετό καιρό, έχω αφήσει την πεταλιέρα μου πίσω.. (αλλα δεν την πούλησα ακόμα..!..!!..δυσκολεύομαι πολύ!!!!!..)