zeromancer,
Μην νομίζεις ότι είμαι κανένας guru της φωτογραφίας.. Απλά είχα ασχοληθεί μικρός γιατί ήμουν από τους λίγους τυχερούς που πρόλαβα τις αναλογικές SLR

.. Ο πατέρας μου είχε αγοράσει μια Olympus και είχα πειραματιστεί αρκετά, αλλά όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα δυσκολεύουν όταν χειρίζεσαι film αντί για mb.. Επίσης πριν αρκετά χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου μια Canon DSLR την οποία την έλιωσα για κανά δίμηνο και η λαχτάρα να αγοράσω μια δική μου δεν έχει σβήσει.. Απλά δεν παίρνω την απόφαση

..
Τώρα όσον αφορά τα τεχνικά, δεν μιλούσα για τις δικές σου φωτογραφίες, αλλά γενικότερα.. Η φωτομέτρηση δεν είναι κάτι δύσκολο απλά πρέπει να υπακούει σε κάποιες μαθηματικές φόρμουλες.. Όταν μιλάμε για τις 3 σημαντικότερες παραμέτρους της SLR φωτογράφησης (ISO, διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου), μπορούμε να κάνουμε όσους δυνατούς συνδυασμούς θέλουμε αλλά μια σωστή φωτογραφία βγαίνει με μερικούς από αυτούς τους συνδυασμούς.. Για παράδειγμα, με ISO 100 και διάφραγμα F8 μπορείς να παίξεις με το κλείστρο από 1/60 sec. μέχρι 1/1000 sec. (κοινώς δηλαδή όσο σηκώνει η μηχανή σου).. Το πρόβλημα είναι ότι μια φωτογραφία θα δείχνει αρκετά sharp με μικρή ταχύτητα κλείστρου οπότε μια ταχύτητα κοντά στο 1/250 sec. είναι η ιδανική.. Σκέψου το σαν ένα ποτήρι νερό που γεμίζει από μια βρύση.. Αν το άνοιγμα της βρύσης είναι Α και το ποτήρι γεμίζει σε Χ sec. τότε επουδενί δεν θα γεμίσει αν αφήσεις τη βρύση ανοιχτή Χ/2 ή θα ξεχειλίσει αν την αφήσεις 2Χ.. Ο σκοπός που τα λέω όλα αυτά είναι γιατί κυκλοφορούν σε βιβλία αλλά και αρθράκια στο internet τέτοιοι πίνακες, οι οποίοι αποδεικνύονται πολύ χρήσιμοι στο "πεδίο" και ίσως να διαφέρουν από τους δείχτες της μηχανής μας, αλλά προκύπτουν από έρευνες και έτσι η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να τους εμπιστευόμαστε..
Κάτι άλλο, ο πειρασμός να αυξήσουμε το ISO επειδή πιστεύουμε ότι το πεδίο είναι σκοτεινό είναι μεγάλος και προκύπτει κυρίως επειδή θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της μηχανής μας.. Είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να πιάσει τα 300 km/h και όταν βλέπουμε μια ευθεία μπροστά μας να το γκαζώνουμε πολύ απλά γιατί το αυτοκίνητο μπορεί να τρέξει.. Παρόλα αυτά, σπάνια έχω δει καλές φωτογραφίες σε υψηλά ISO.. Η γνώμη μου είναι ότι καλύτερα να επιμένουμε σε χαμηλά ISO και να επιζητούμε λίγο φωτισμό παραπάνω.. Αλλιώς κουνημένες φωτογραφίες (ακόμα και με τρίποδο) αλλά κυρίως noise, θα προκύπτουν ότι και να κάνουμε.. Θέλει μαστοριά, εμπειρία, καλούς φακούς, φίλτρα αλλά και αρκετή δόση τύχης έτσι ώστε να πετύχεις τέλειες φωτογραφίες σε υψηλά ISO (και καλή γνώση του photoshop -
την έριξα την μπιχτή μου 
)..
Και κάτι τελευταίο, η βασική αρχή της SLR φωτογράφισης (όλες οι άλλες είναι footnotes αυτής) είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε το ρόλο του διαφράγματος και το ρόλου του κλείστρου και γενικά των δυνατοτήτων της μηχανής μας.. Για δεδομένα ISO υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου που μπορούν να αποδώσουν μια τέλεια φωτογραφία.. Παρόλα αυτά, η κάθε παράμετρος έχει το δικό της ρόλο.. Επομένως, αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε stop motion τότε πρέπει να δώσουμε στη μηχανή την εντολή Shutter Priority και γρήγορη ταχύτητα κλείστρου.. Από την άλλη αν μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε και να "βαθύνουμε" το πεδίο μας, τότε πρέπει να δώσουμε την εντολή Aperture Priority και να επιλέξουμε υψηλό F.. Επομένως δεν μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα και βαθύ πεδίο και stop motion γιατί πολύ απλά η τριπλέτα ISO, aperture, shutter speed δεν θα "υπακούει" στους πίνακες που ανέφερα πιο πριν για τους optimal συνδυασμούς..
Γενικότερα πάντως, οι (όπως αποδεικνύεται) περιορισμένες επιλογές συνδυασμών δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν γιατί προκύπτουν μερικές ωραίες φωτογραφίες αν παραβούμε αυτούς τους κανόνες.. Τεχνικά ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο αλλά στην τελική, η γνώμη πάνω σε μια φωτογραφία είναι ένα εντελώς υποκειμενικό θέμα.. Επίσης, με τις DSLR ποτέ δεν σβήνουμε φωτογραφία στο πεδίο.. Μπορεί στο monitorάκι να φαίνεται η φωτογραφία χάλια, αλλά στο PC μας μπορεί να εκτιμήσουμε κάτι που θα μας κάνει να την κρατήσουμε και δεν μπορούσαμε να το δούμε στο πεδίο από το monitorάκι της μηχανής μας..
Keep shooting