PEAVEY VYPYR 30
Μια καινούργια και αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση από την Peavey, η οποία μπαίνει στο παιχνίδι των modelling ενισχυτών με τη σειρά Vypyr.
Peavey Vypyr 30 - Control Panel diagramTα χαρακτηριστικά των Vypyr είναι άκρως εντυπωσιακά, τουλάχιστον στα χαρτιά. 12 μοντέλα ενισχυτών, αναλογική προενίσχυση, παραμετροποιήσιμα “stompbox” (pre-gain) και “rack” (post-gain) εφφέ, 12 θέσεις για preset οι οποίες μπορούν να φτάσουν τις 400(!!!) με τον ποδοδιακόπτη Sanpera II, κουρδιστήρι, looper(!!!), MIDI, 12άρι “custom voiced” ηχείο και όλα τα απαραίτητα (aux in, υποδοχή για ακουστικά κλπ) που χρειάζεται ο επίδοξος bedroom guitarist. Και ένα feature που θα το ζήλευαν και οι Spinal Tap: Το Master Volume φτάνει μέχρι το 13!!!
Στην πράξη οι ήχοι δεν είναι καθόλου άσχημοι. Υπάρχει μια πολύ καλή γκάμα μοντέλων για όλα τα γούστα και όλα τα μουσικά είδη, ειδικά από τη στιγμή που κάθε μία από τις 12 προσομοιώσεις προσφέρεται σε δύο εκδοχές, μία σχετικά καθαρή και μία πιο βρώμικη. Οι περισσότερες από αυτές, χωρίς να είναι (απ’ όσο μπορώ να κρίνω) ακριβείς εκδόσεις των ενισχυτών που προσομοιώνουν, είναι παρ’ όλα αυτά αρκετά πειστικές ακουστικά. Ομολογουμένως οι δυναμικές του ήχου και η “αίσθηση” του ενισχυτή δεν μού φάνηκε είναι στο επίπεδο του Vox, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι έχω δουλέψει τον Vox πολύ περισσότερο ώστε να καταφέρω να βγάλω καλούς ήχους. Οι προσομοιώσεις που μού άρεσαν ιδιαίτερα ήταν ο Bad Kat, ο Τwin και περιέργως (γιατί δεν είμαι fan του high gain) ο JSX και ο Diezel. Γενικά τα μοντέλα που αντιστοιχούν σε Peavey ενισχυτές ακούγονται κάπως πιο προσεγμένα, ενώ γενικά φαίνεται να υπάρχει μια τάση προς high gain ήχους. Το σίγουρο είναι ότι αμέσως ο ενισχυτής προσφέρει ιδιαίτερη ευελιξία, πριν αρχίσουμε καν να εξερευνούμε τα επιπλέον εφφέ. Παρεμπιπτόντως ο επιλογέας προσομοιώσεων ενεργοποιεί και το κουρδιστήρι.
Στα εφφέ, όσον αφορά στα stompboxes, το Tube Screamer δίνει μια αρκετά πιστή απομίμηση του γνωστού πεταλιού. Το Wah μού φάνηκε αρκετά καλό και σίγουρα επαρκές, αν και πρόκειται για ένα εφφέ το οποίο ποτέ δεν με γοήτευσε. Το Fuzz είναι αρκούντως fuzzy και το Squeeze δίνει ένα πολύ ωραίο και αρκετά smooth compression, το οποίο με τις κατάλληλες ρυθμίσεις είμαι σίγουρος ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του επιθυμητού tone. Επίσης υπάρχει και boost, το οποίο σίγουρα θα φανεί χρήσιμο για solo. Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να ψάξω πολύ τα rack effects, πολλά από τα οποία δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ούτως ή άλλως. Πάντως το Octaver που δοκίμασα από περιέργεια ήταν αρκετά εντυπωσιακό (ίσως βέβαια να μιλάει και η άγνοια), αν και λίγο «φευγάτο» και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα το χρησιμοποιούσα σε αυτά που παίζω, ενώ το Chorus (χωρίς καμία ρύθμιση) μού φάνηκε λίγο «ξερό». Aντίθετα τόσο το delay όσο και το reverb που ελέγχονται ξεχωριστά είναι πολύ ικανοποιητικά.
Σχετικά με τα εφφέ, το manual αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 5 εφφέ ταυτόχρονα. Με μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται αδύνατο. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα «πετάλι» (stompbox), ένα rack εφφέ, και μετά επιπλέον delay και reverb. Δεν είμαι σίγουρος αν ως 5ο εφφέ εννοούν το looper (αν μπορεί να θεωρηθεί εφφέ), το οποίο όμως ήδη αναφέρθηκε είναι διαθέσιμο μόνο μέσω του ποδοδιακόπτη, άρα χωρίς αυτόν υπάρχει δυνατότητα για μέχρι 4 εφφέ ταυτόχρονα.
Ο ενισχυτής, παρά τα πολλά καλούδια που προσφέρει, είναι αρκετά απλός στη χρήση του. Τα κουμπιά έχουν δύο διαφορετικές λειτουργίες το καθένα και κάθε μία είναι προσβάσιμη με ένα απλό πάτημα του κουμπιού. Κάθε εφφέ έχει δύο παραμέτρους που ρυθμίζονται από τα αντίστοιχα κουμπιά. Επιπλέον υπάρχει tap tempo. Ο Vypyr έχει και 12 preset, τα οποία ο χρήστης μπορεί να αλλάξει προκειμένου να σώσει κάποιον ήχο δικής του έμπνευσης, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με ένα απλό πάτημα των preset buttons. Φυσικά διαθέτει και equaliser τριών περιοχών. Ο Vypyr 30 δεν έχει USB έξοδο όπως τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Όλα τα ρυθμιστικά και έξοδοι (με τη λογική εξαίρεση του footswitch και της εξόδου για καμπίνα) βρίσκονται στην μπροστινή πλευρά του ενισχυτή για εύκολη πρόσβαση.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο ο Vypyr διαφέρει από τον Vox είναι το θέμα της έντασης. Ενώ ο Vox χρειάζεται αρκετά υψηλή ένταση (volume και master) για να επιτευχθεί μια πιο πειστική απόδοση από πλευράς πιστότητας των προσομοιώσεων, ο Vypyr φαίνεται ικανός να δώσει αρκετά καλή ποιότητα ήχου ακόμα και σε χαμηλές εντάσεις, πράγμα πολύ θετικό για όποιον δεν μπορεί να «ανοίξει» τον ενισχυτή μέχρι το τέρμα. Η ύπαρξη attenuator σε όλα τα μοντέλα VT (κάτι που είχαν μόνο τα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς ΑD) βοηθάει σημαντικά σε αυτό τον τομέα, αλλά ο Vypyr έχει τη δική του ηχητική ταυτότητα σε αυτό το θέμα.
Μια λεπτομέρεια αρκετά σημαντική για όσους σκέφτονται να αγοράσουν τον Vypyr είναι το γεγονός που ήδη αναφέρθηκε ότι το looper δεν λειτουργεί χωρίς τον ποδοδιακόπτη, τον οποίο πρέπει να αγοράσει κανείς ξεχωριστά. Δεν είμαι σίγουρος αν το ενσωματωμένο looper κάνει καλή δουλειά, αλλά ίσως ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να εξετάσει αν τον βολεύει περισσότερο η αγορά του ποδοδιακόπτη για το looper και άλλες λειτουργίες ή να αγοράσει ξεχωριστό looper πετάλι το οποίο σίγουρα θα τού προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για πιο ευρεία χρήση. Σημαντικό επίσης είναι ότι ο ενισχυτής δεν δέχεται άλλο ποδοδιακόπτη εκτός από τον Santera της Peavey, οπότε δεν μπορεί κανείς να επιλέξει κάτι φτηνότερο ως εναλλακτική λύση. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι από τις μέχρι στιγμής κριτικές στο διαδίκτυο φαίνεται να υπάρχουν αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας στους συγκεκριμένους ενισχυτές και ειδικά στα μοντέλα πιο μεγάλης ισχύος. Πάνω σε αυτό φυσικά δεν μπορώ να έχω άποψη, είναι όμως κάτι που ο υποψήφιος αγοραστής οφείλει να γνωρίζει.
Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση στο χώρο του modelling, με έμφαση κυρίως σε high gain ήχους, που κατά τη γνώμη μου υπερτερεί σαφώς σε σχέση με πολλά άλλα προϊόντα που έχει τύχει να ακούσω, τόσο από πλευράς ποιότητας ήχων όσο και ευελιξίας. Με λίγο ψάξιμο και τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να γίνει ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο για τον εκολλαπτόμενο κιθαρίστα. Αν ξεπεραστούν τα προβλήματα αξιοπιστίας που φαίνεται να έχει, μπορεί να συναγωνιστεί ανοιχτά τον Vox, αν και είναι μάλλον ενισχυτής με διαφορετική νοοτροπία και για διαφορετικά γούστα.