Φίλε μου πουλάω έναν σκαφτό τζουρά, από 200 ευρώ που τον είχα αγοράσει στα 100ευρώ.
Το όργανο είναι μια χαρά, μπορείς να περάσεις να το δεις και να το ελέγξεις.
Μένω στην Νίκαια, δεν ξέρω αν μένεις και εσύ κάπου κοντά.
Τώρα ρωτάς να σου πούνε τι να προσέξεις. Εγώ απλώς θα σου πω, είναι ανάλογα τα χρήματα που διαθέτεις, το αυτί που διαθέτεις, το κατά πόσο έχεις παίξει εσύ σε κάποιο όργανο, αλλιώς όλα τα άλλα έχουνε να κάνουνε με το πόσα θα διαθέσεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, αν εσύ δεν γνωρίζεις και πολλά από μουσική, είναι να βρεις κάποιον ο οποίος ασχολείται και να τον πάρεις παρέα σου να κοιτάξει το όργανο.
Πιστεύω ότι ένας τζουράς στα 200-300 ευρώ για αρχή είναι ότι πρέπει. Από εκεί και πέρα, έαν ανέβει επίπεδο ο πατέρας σου κατά πολύ, μπορεί να ψάξει και για κάτι πολύ ακριβότερο.Βέβαια αν έχεις λεφτά για ξόδεμα, μην επηρεάζεσαι καθόλου από την τιμή, πάρε απλά ότι σου γουστάρει. Άλλωστε αν έχεις χρήμα, αύριο μεθαύριο παίρνεις άλλον ένα.Θέλει αρκετή δουλειά και ψάξιμο για να καταλαβαίνεις ποιός είναι καλύτερος τζουράς αν δεν ξέρεις την τιμή του. Εννοώ να μπορείς να καταλαβαίνεις από την μελωδία. Έχω ακούσει άνθρωπο επαγγελματία να παίζει σε μπουζούκι των 80ευρώ και νόμιζα ότι γινότανε μπροστά μου θαύμα μιας και αν δεν έβλεπες και μόνο άκουγες, θα νόμιζες ότι παίζει σε πανάκριβο μπουζούκι.Ακριβολογώ σε αυτά που λέω.
Ενώ εγώ αντίθετα ως ερασιτέχνης που παίζω σε μπουζούκι των 650 ευρώ ο ήχος βγαίνει πολύ φθηνότερος, παρόλο που κάποιοι γνωρίζοντες έχοντας παίξει στο μπουζούκι μου, λένε ότι είναι πολύ καλό.
Να ξέρεις επίσης, ότι τις περισσότερες φορές τα όργανα στα μαγαζιά είναι ξεκούρδιστα. Για να ακούσεις τον ήχο ενός οργάνου, πρέπει να το κουρδίσεις πρώτα και πίστεψέ με πρέπει να το κουρδίσεις και να παίξεις αρκετές φορές , μέχρι να στρώσει και να ακούσεις τον πραγματικό ήχο του. Σπανίως βέβαια όσοι είναι να αγοράσουν ένα όργανο κάνουν κάτι τέτοιο.
Να έχεις λοιπόν και το νου σου, αν θα δεις άλλους τζουράδες, ποιος θα πιάσει να τον παίξει για να στον δείξει, διότι πολύ απλά κάποιοι έχουνε πολλά χρόνια στο είδος, πολύ μεράκι και μαγικά χέρια. Γι αυτό καλύτερα πιάστον εσύ και προσπάθησε να παίξεις για να καταλάβεις τι ήχο βγάζει, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τριγυρίσεις μερικά μαγαζιά μέχρι να αποφασίσεις.