Αποστολέας Θέμα: ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ  (Αναγνώστηκε 1548 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μιχάλης13

• Θαμώνας
  • Φύλο: Άντρας
  • πως αλλιώς αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι-Ελύτης
    • Προφίλ
ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
« στις: 20/08/09, 21:31 »
Οι μπρούτζινοι σωτήρες της γενιάς μας ,
έφταναν με τους μεταξένιους τους χιτώνες
κάθε που φθινοπώριαζε στη γειτονιά . 
Ένα χαμόγελο γυάλινο δένανε προσεχτικά
κόμπο στη γραβάτα τους .
Γέμιζαν με ξύλινους πάτους τα τρύπια τους
παπούτσια για να μοιάζουν  ψηλότεροι
από τις σκιές μας .
Κι είχανε χτίσει στον πιο κάτω δρόμο
τον παράδεισο που μας στέρησε η νύχτα .
Μονάχα όταν τους έσφιγγες το χέρι
σου άφηναν ένα σκονισμένο αποτύπωμα .
Εμείς προσμέναμε τις καταιγίδες 
για να ξεπλυθούμε από κάθε άγγιγμα .
Κι έβρεχε πολύ σ’ αυτά τα μέρη τα υπόγεια .
Στα κουρασμένα καφενεία αποκοιμόνταν
όσοι περίμεναν να τους σώσουν εκείνοι .
Κάποιοι άλλοι άπιστοι κρατούσαν συλλογή
με τα εισητήρια των τραμ της πρώτης αυγής .
Μα έπρεπε να πιστέψουμε πως ο κόσμος γυρίζει
και πως οι μεγάλες λιακάδες θα σταθούν
στο κατώφλι μας .
Όσο πιο πολύ πιστεύαμε τόσο περισσότερη σκόνη
τυλιγόταν στο κορμί .
Το περιστέρι που γύρισε από τον πιο κάτω δρόμο
είδε μόνο γκρίζα γιαπιά και ραγισμένα θεμέλια .
Εκείνοι συνέχιζαν να φορούν στο κεφάλι το στεφάνι
με τα μάλλινα αγκάθια και τα διψασμένα αρώματα ,
φορτωμένοι με τα κρίματα των ονείρων μας .
Αμετανόητες παραβολές μας χάριζαν
για παιδιά που παίζανε ξέγνοιαστα σε πλατείες
και για λουλούδια που χρωμάτιζαν τα μπαλκόνια μας .
Και συνεχίζαμε να πιστεύουμε στις καταιγίδες .
Σωτήρες βέβαια , μπρούτζινοι σωτήρες .
Με τόση περίσσια αυταπάρνηση
ώστε να μας καμαρώνουν από μακριά
καθώς ανεβαίναμε κάθε πρωί σε ένα Γολγοθά 
που μας ύψωναν αυτοί τα βράδια . 

« Τελευταία τροποποίηση: 21/08/09, 00:24 από Μιχάλης13 »
Ξέρω πολλά για σας τους ανθρώπους αλλά δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο...

Αποσυνδεδεμένος Bάγια

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Γυναίκα
  • www.vagiapapapostolou.gr
    • Προφίλ
Απ: ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
« Απάντηση #1 στις: 20/08/09, 22:22 »
Οι μπρούτζινοι σωτήρες σου μου έχουν κεντρίσει πολύ ζωηρά το ενδιαφέρον και την περιέργεια! Το έχω διαβάσει τέσσερις φορές. Κάθε επόμενη φορά μου εμπλουτίζει περισσότερο το σκηνικό που περιγράφεις. Ωστόσο ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω…Ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή.
Είναι πολύ όμορφο Μιχάλη. Από τις ιστορίες που μου αρέσουν.
Απλά-αν μου επιτρέπεις-θα με διευκόλυνε περισσότερο να το διάβαζα ως πεζό. Η δομή του ως στίχοι ίσως να μην είναι η πιο κατάλληλη.
Γνώμη μου πάντα.
Για την ώρα χαιρετώ κι ελπίζω να επανέλθω σύντομα επιχειρώντας να λύσω τον γρίφο… :)

Αποσυνδεδεμένος Lo.Lee.Ta

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Venceremos
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 20/08/09, 22:26 »
Μιχάλη αν επιτρέπεται πόσο χρόνο σου παίρνει περίπου να γράψεις το καθένα από αυτά τα κείμενα ?
Γράφεις πολύ ιδιαίτερα, πολύ όμορφα, με φοβερή ευαισθησία, οι εικόνες που δημιουργείς μοιάζουν να είναι από άλλο πλανήτη, παρ'όλο που αναφέρεσαι αδιαμφισβήτητα στη δική μας καθημερινότητα, οι παρομοιώσεις σου πολύ προσεγμένες και οι λέξεις διαλεγμένες μία προς μία.
Χαίρομαι φίλε που μπορώ και σε διαβάζω.
Χαίρομαι επίσης που αυτά που γράφεις έχουν ουσία και με λίγη προσπάθεια επικοινωνεί κάποιος άμεσα μαζί της.

Για το συγκεκριμένο τώρα...έτσι ακριβώς, κατά βάθος, με έναν τελείως μηχανηστικό, κρύο, ψεύτικο και απάνθρωπο τρόπο λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σήμερα.
Αυτοί που ακολουθούν τον μηχανισμό ελπίζοντας, δεν είναι παρά γρανάζια του ίδιο του μηχανισμού. Στην πραγματικότητα ελπίζουν, μόνο αυτοί που δεν ακολουθούν τον μηχανισμό. Οι αλλαγές δεν έρχονται με δουλειά. Πολλοί λένε ότι πρέπει να μπεις στο μηχανισμό, να φτάσεις στο ανώτερο επίπεδο του και από εκεί να τον αλλάξεις. Μα αν μπεις στο μηχανισμό, θα υπάρξει φθορά και διαφθορά τεράστια για να φτάσεις μέχρι εκεί πάνω. Από την άλλη αν πολεμήσεις εκτός μηχανισμού, χωρίς να υπάρξει πολύ μεγάλη ομάδα δεν γίνεται τίποτα. Είσαι απλά το μικρό ψάρι που κάποια στιγμή το τρώει το μεγάλο. Για μένα βέβαια δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, αν θα κερδιθεί ο αγώνας, μιας και είναι πολύ δύσκολα τα πράματα, στην σημερινό επίπεδο σαπίλας, αλλά να υπάρχουν οι ιδεολόγοι και οι αγωνιστές, για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο. Βλέπω τριγύρω μου και ενώ όλοι παραπονούνται μόνο για τα φράγκα, μοιάζει όλα τα άλλα να τους αρέσουν. Δεν βλέπουν ότι έχουν χάσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Παιδιά να γεννιούνται να τροφοδοτούνε τον μηχανισμό.

Πολύ καλός φίλε μου, συνέχισε.
Adios Muchachos!

Αποσυνδεδεμένος Μιχάλης13

• Θαμώνας
  • Φύλο: Άντρας
  • πως αλλιώς αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι-Ελύτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 21/08/09, 12:03 »
  Βάγια δε θα προσπαθήσω να σου κάνω μια ανάλυση του δικού μου κειμένου αλλά θα προτιμήσω όπως λες και εσύ να το κατανοήσεις και με βάση τις δικές σου ιδέες και απόψεις . Τώρα το αν τείνει περισσότερο προς πεζό νομίζω ότι μία προσπάθεια ελεύθερου στίχου δεν μπορεί να αποκτήσει εύκολα τη μελωδικότητα που έχει η έμμετρη ποίηση και θα αιωρείται πάντα μεταξύ των δύο ίσως και προσεγγίζοντας περισσότερο προς το πεζό . Όπως και να 'χει σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες σε αυτή μου τη δημοσίευση (4 φορές και επανέρχεσαι :))και φυσικά για το σχόλιο σου και τις παρατηρήσεις σου ! Να σαι καλά !
  XoLiDoXoS φίλε πραγματικά με κάνεις να κοκκινίζω με τα τόσο τιμητικά λόγια σου .  Δεν ξέρω αν είναι τόσο όμορφα όπως λες αλλά επί της ουσίας προσπαθώ να χρησιμοποιώ πολλές παρομοιώσεις γιατί έτσι για μένα μπορεί να αποκτήσει ένα κείμενο μελωδικότητα  αλλά και μέσα από τους συμβολισμούς μπορείς να διευρύνεις τα νοήματα του . Εξάλλου αυτός είναι ο σκοπός οποιασδήποτε ποιητικής προσπάθειας : με λίγα λόγια να εκφράζεις πολλά . Τώρα έρχομαι να συυμφωνήσω με την παραπάνω άποψη σου μιας και ούτε εγώ μπορώ να δω δυστυχώς τα πράγματα αισιόδοξα . Δεν υπάρχουν πια ιδέες για να συνασπίσουν τους ανθρώπους ή μάλλον δεν υπάρχουν άνθρωποι ( ή έστω ελάχιστοι) για να τις υπερασπιστούν .Η εξουσία και το χρήμα είναι οι αξίες που συντηρούν το μηχανισμό . Και δυστυχώς μεγαλώνουν γενιές αποσκοπώντας σε αυτά τα δύο . Οι μπρούτζινοι σωτήρες είναι αυτοί που κρατούν ως σκήπτρο την εξουσία και υπόσχονται την οποιαδήποτε ανέλιξη . Δραπέτευση από τη μιζέρια υπόσχονται και οι άνθρωποι μην έχοντας να ελπίζουν αλλού , τους ακολουθούν . Και αυτό για τη σύγχρονη κοινωνία είναι υγειές . Εν πάσει περιπτώσει φίλε μου ας μη βαρύνουμε άλλο την κουβέντα απλά να σε ευχαριστήσω πραγματικά για το σχόλιο σου τα καλά σου λόγια αλλά και την άποψη σου που παραθέτεις και είναι εφαλτήριο για πολλές συζητήσεις ! Να σαι καλά !
« Τελευταία τροποποίηση: 21/08/09, 12:19 από Μιχάλης13 »
Ξέρω πολλά για σας τους ανθρώπους αλλά δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο...