Επειδή το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ της αποχής (όχι ότι δεν έχει ενδιαφέρον αυτό, αλλά είναι άλλου παπά thread

), θα εκφράσω κάποιες εκτιμήσεις για τις εκλογές.
Έτσι όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα (το λέω αυτό γιατί δεν άρχισε ο γνωστός δημοσκοπικός βομβαρδισμός):
- Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κερδίσει με αρκετά μεγάλη διαφορά, αλλά θα δυσκολευτεί να έχει αυτοδυναμία.
- Η Ν.Δ. θα είναι δεύτερη αλλά δε θα συντριβεί (γι'αυτό και έκανε τώρα εκλογές ο Κώστας).
- Το μόνο κερδισμένο κόμμα θα είναι ουσιαστικά και πάλι ο ΛΑ.Ο.Σ., όπως και στις Ευρωεκλογές. Για μένα είναι απογοητευτικό πισωγύρισμα της κοινωνίας αυτή η -μάλλον μη αντιστρεπτή- τάση προς τα δεξιά.
- Το ΚΚΕ λοιπόν παίζει να χάσει την τρίτη θέση από το ΛΑ.Ο.Σ., αφού έχει καθηλωθεί στο 6-7%.
- Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη Βουλή με δυσκολία (τι πρωτότυπο).
- Οι Οικολόγοι Πράσινοι παίζουν στο όριο του 3% και μπορεί να μπουν και αυτοί. Δύσκολα πάντως, εκτός αν υπάρξει δεύτερος γύρος δημοσκοπικού promotion.
Τα ίδια Παντελάκη μου, με εξαίρεση την έλλειψη αυτοδυναμίας, η οποία ίσως οδηγήσει στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα (δε θεωρώ τις κυβερνήσεις του '89-'90 πραγματικές κυβερνήσεις συνεργασίας). Δε λέω ότι θα δούμε καμία δραματική βελτίωση- αλλά το να κυβερνούν δύο ή περισσότερα κόμματα, αλληλοελεγχόμενα και αλληλοεξαρτώμενα, μου φαίνεται μακράν καλύτερο από τη μονοκρατορία Ν.Δ. ή ΠΑ.ΣΟ.Κ, την οποία στην τελική έχουμε δοκιμάσει επαρκώς επί 35 χρόνια.
Κατά τα άλλα, οι εκλογές όποτε και να γινόντουσαν θα ήταν καταστρεπτικές για την οικονομία, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει το μαύρο της το χάλι. Εξάλλου, όποια κυβέρνηση και να προκύψει, θα κληθεί να πάρει τις "δύσκολες αποφάσεις" που έλεγε χθες ο Κωστάκης- νέο αγγούρι για όλους εμάς, γιατί τα ελλείμματα και τα χρέη δε μειώνονται με παροχές.
Συμφωνώ ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για καρναβάλι, αλλά προσωπική μου επιλογή είναι "το μη χείρον βέλτιστον" και μία επιλογή μακριά από τους δύο μεγάλους και τις "ισχυρές κυβερνήσεις".
Υ.Γ.
vagtanplan, σκέψου πόσο αστεία θα ήταν μία οικουμενική με ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ όλων των άλλων) να μοιράζονται υπουργεία και αποφάσεις.