Για να μην γινει παρεξηγηση, Γαβριηλ δεν εννουσα τιποτα για σενα συγκεκριμενα, απλα ειχα στο μυαλο μου και διαφορους γνωστους μου που ειτε χλευαζουν την διαφορα στον ηχο απο τα ξυλα, ειτε παπαγαλιζουν ιντερνετικες αηδιες, χωρις να εχουν ακουσει/δοκιμασει. Απλα νομιζω οτι θελει λιγο προσοχη, και ολες οι διαφορες θα φανουν/ακουστουν. Εγω για παραδειγμα, δεν εχω προσεξει ποτε διαφορες απο το ξυλο του λαιμου, οπως εσυ λες οτι ειναι αρκετα σημαντικες, ειτε γιατι δεν εχω κανει καμια Α/Β συγκριση, ειτε γιατι δεν με ενδιεφερε/δεν ετυχε να το εξετασω με ολους τους αλλους (η τους περισσοτερους κατα το δυνατο) παραγοντες σταθερους.
Δυστυχώς στο ίντερνετ ή θα είμαστε ψύρρες ή μηδενιστές. Οπότε θα υπάρχουν αυτοί που σου λένε πάρε μια κιθάρα ότι να ναι, και οι άλλοι ότι 2mm περισσότερο Maple στο καπάκι είναι αυτό που κάνει μια κιθάρα καλύτερη.
Επειδή ασχολούμαι με τη στατιστική και το σχεδιασμό πειραμάτων γενικότερα. Είναι τόσοι πολλοί και ισχυροί οι συγχυτικοί παράγοντες όταν συγκρίνουμε όργανα που αν τους λάβει κάποιος υπόψιν όλες αυτές οι θεωρίες σιγά σιγά μπαίνουν δικαιολογημένα σε αμφισβήτηση.
Παράγοντες που επιρρεάζουν πάρα πολύ τον ήχο
0. Ενισχυτής. Η αρχή και το τέλος των πάντων
1 χορδές. Μάρκα, πάχος, σχήμα\
2 δωμάτιο. Με σκληρές επιφάνειες? Μαλακές? Τοίχους? Κουρτίνες? Μονωμένο? Στάδιο?
3. υγρασία. Επιρρεάζει τόσο το όργανο, όσο και το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον ήχο
4. Scaling Καθορίζει πόσο μακρύς είναι ο λαιμός ο οποίος πάλεται και συμμετέχει στο sustain και τη διατήρηση του ήχου
5. Πόσοι, τι είδους και τι ισχύος μαγνήτες, πόσο κοντά είναι ο ένας με τον άλλον, πόσο κοντά στις χορδές, σε τι θέση ως προς το scale είναι τοποθετημένοι (εξαρτάται από scale Και που σταματάνε οι ταστιέρες κλπ).
6. Ποτενσιόμετρα. Καθένα είναι και ένα equalizer.
7. το οποίο σε αντίθεση με τα ξύλα οι περισσότεροι το χουν γραμμένο. ΜΕΤΑΛΛΑ. Οι χορδές δένονται και πάλλονται πάνω σε μεταλλικές γέφυρες, και μεταλλικά τάστα. Το αλουμίνιο δεν έχει τον ίδιο ήχο με το ατσάλι γιατί πολύ απλά έχει χαμηλότερη μάζα που απορροφά λιγότερη ενέργεια σε κάθε παλμό.
8. Γέφυρα. Tunomatic? Wraparound? Με individual saddles? Τρεμολο? Compensated Tele? String through?
Ποιός λοιπόν θα μετρήσει όλα αυτά, να τα βγάλει εκτός από τη μεταβλητή "ήχος" και να μου αφήσει μέσα μετά για να χωρίσουμε κατασκευή, ξύλα, βερνίκια κλπ.
Για να πώ τη μαύρη μου αλήθεια. Δεν μπόρεσα ποτέ να πώ με κλειστά μάτια αν ή swamp ash τελεκάστερ διαφέρει αισθητά από μια alder με το ίδιο hardware. Επίσης οι smartwood ΛεσΠόλ μου ακούγοταν πολύ λεσπόλ...
Επειδή η βασική αρχή της λειτουργιας της ηλεκτρικής κιθάρας είναι η μετατροπή της κίνησης των χορδών σε ηλεκτρικό σήμα, νομίζω πώς το πώς ο τρόπος που ξεκινάει (πένα, picking), εξελίσσεται (scale, χορδές, nut, bridge) και σβήνει (όλα μαζί...) μαζί με την πορεία του ηλεκτρικού σήματος είναι πιο καθοριστικα από τα υπόλοιπα.