Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι παιζω ακουστικη και μαθαινω μονος μου, προς αποφυγη παρεξηγησεων.
Προφανως πιστευω οτι αυτο που εχει μεγαλυτερη σημασια ειναι να σε "τραβαει" το οργανο, να σε κανει να θελεις να ασχοληθεις. Απο αυτο ξεκιναμε βασικα. Αν η κλασικη κιθαρα δεν σε τραβαει να την παιξεις και θα το κανεις πιο πολυ αγγαρεια ωστε να "μεταβεις" στην ηλεκτρικη, τοτε απο τη μια ποτε δεν θα μαθεις καλα κλασικη (κοινως θα σπαταλησεις προσπαθεια, χρονο και χρημα αδικα) και απο την αλλη παιζει και να τα παρατησεις γενικως, ασχολουμενος με κατι που δεν θα σου αρεσει.
Μετα παιζει ρολο το τι θελεις εσυ να μαθεις να παιζεις, η δικη σου αποψη για τη μουσικη. Εδω μπαινει και ο παραγοντας δασκαλος-ωδειο. Δεν εισαι μικρο παιδακι που δεν εχει διαμορφωσει ακομα προσωπικο γουστο και αποψη, αυτα τα στελνουν κατευθειαν σε κλασικη απο τη μια για να παρουν σωστη μουσικη παιδεια και απο την αλλη λογω του στυλ της η κλασικη κιθαρα μπορει να φτιαξει εναν πολυ καλο τεχνικα κιθαριστα. Κυριως το χερι της ταστιερας αλλα και οι δαχτυλισμοι κα η σταση του σωματος στην κλασικη θα δουλευτουν πολυ καλα, και γενικα ειναι καλες βασεις. Ομως το ρεπερτοριο θα παραμενει κλασικο και γνωριζω ουκ ολιγες περιπτωσεις οπου παιδια πηγαιναν χρονια ωδειο και εμαθαν συγχορδιες-ακομπανιαμεντο μονα τους... δηλαδη ναι μεν τα χερια δουλευονται, αλλα δεν κανεις και το γουστο σου.
Ξεκινωντας τωρα, θα ηταν πολυ καλο να ξεκινησεις με εναν δασκαλο (μην κοιτας εμενα, και εγω με δασκαλο ηθελα να ξεκινησω αλλα εκατσε να μην γινει ετσι, ε κ αμα εχεις την κιθαρα μες τα ποδια σου μπορεις να μην παιζεις? ε δεν μπορεις!). Αναλογα με το στυλ που θελεις αρα και με τον τυπο της κιθαρας, ο δασκαλος θα ειναι εξειδικευμενος περισσοτερο στο να διδασκει πιο συγκεκριμενα πραγματα. Για παραδειγμα εγω οταν θα κανω μαθημα -που οπωσδηποτε καποια στιγμη θα κανω- με ενδιαφερει ο δασκαλος να με μαθει να εκφραζομαι πανω στο οργανο, οχι να με κανει απλα πιο τεχνικο ή δεξιοτεχνη. Για τη μουσικη που ακουω και που θελω να παιζω δεν μου χρειαζεται να εχω την εκπληκτικη ταχυτητα, αυτο που θελω ειναι να μπορω να αυτοσχεδιασω... Απο οσο γνωριζω ενας δασκαλος κλασικης κιθαρας δεν εχει πολλα να μου δωσει σε αυτον τον τομεα.
Οποτε κατσε και σκεψου, τι μουσικη θελεις να παιζεις, τι απαιτησεις και προσδοκιες εχεις απο τον εαυτο σου, ποιο ειναι το μουσικο οργανο που θα το λατρεψεις και θα σε παρακινει να ασχολεισαι και αποφασισε. Αυτη ειναι η προσωπικη μου αποψη