Αποστολέας Θέμα: Διαφωνία για αγορά κιθάρας  (Αναγνώστηκε 5409 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος merv

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
Διαφωνία για αγορά κιθάρας
« στις: 31/01/10, 15:52 »
Παιδιά θέλω να αρχίσω μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας αλλά ο πατέρας μου είπε ότι θα πρέπει να αρχίσω πρώτα με κλασσική γιατί δεν θα μπορέσω να μάθω τίποτα . Το θέμα είναι ότι δεν μ΄αρέσει καθόλου η κλασσική και εγώ δεν μπορώ να μάθω κάτι που δεν με αρέσει . Εσεις τι λέτε θα μπορέσω να μάθω κανοντας μαθήματα ?

Αποσυνδεδεμένος edgar_jp ♫

• Θαμώνας
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Διαφωνία για αγορά κιθάρας
« Απάντηση #1 στις: 31/01/10, 16:09 »
Σύνηθες λάθος (κατά την γνώμη μου).

Άλλο η κλασική, άλλο η ηλεκτρική... διαφορετικά όργανα, διαφορετική τεχνική, διαφορετικό ρεπερτόριο.
Αν θες να μάθεις ηλεκτρική, να κάνεις κατευθείαν μαθήματα ηλεκτρικής.
Η ζωή είναι ένα αγγούρι...

Αποσυνδεδεμένος Νίκος

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 31/01/10, 16:31 »
Και εγώ θα συμφωνήσω με τον edgar_jp.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά όργανα.
Πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση!
Ξεκίνα ηλεκτρική χωρίς δεύτερη κουβέντα!  ;)

Blues ain't nothing but a good man feeling bad

Αποσυνδεδεμένος Μητσάκος

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Κιθαρίστας της κακιάς ώρας...
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 31/01/10, 17:01 »
Μάλλον ο πατέρας σου ήθελε να γλιτώσει τη "φασαρία" στο σπίτι  ;D ...
If music be the food of love, play on,
Give me excess of it; that surfeiting,
The appetite may sicken, and so die...

Αποσυνδεδεμένος merv

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 31/01/10, 18:40 »
Σας ευχαριστώ παιδιά
και κάτι άλλο για αρχάριος  να πάρω αυτήν την κιθάρα? http://www.ricardo.gr/buy/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1/%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1/%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B1-h%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/pac-012-%CE%B7%CE%BB-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B1-yamaha/v/an588666610/  τι λέτε είναι καλή? και για ενισχυτή στα 15W καλά είναι?

Αποσυνδεδεμένος Μητσάκος

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 31/01/10, 20:02 »
Προσδιόρισε ένα μπάτζετ για να σου προτείνουν οι πιο έμπειροι του forum κάποιες λύσεις.

Αποσυνδεδεμένος sokob

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 02/02/10, 12:41 »
Η yamaha pac είναι μακράν ότι πιο τίμιο υπάρχει σε λίγα χρήματα.
Από ενισχυτή μάλλον θα ψαχτείς σε φάση - λίγα χρήματα πολλές λειτουργίες οπότε μάλλον σε βλέπω για line 6. Ναι, τα 15 watt είναι αρκετά για αρχή.

Αποσυνδεδεμένος Dr Bluz (G.K.)

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Στράααατα Stratούλαα
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 02/02/10, 13:20 »
Συμφωνω κατα 80% με το οτι αλλο η κλασικη και αλλο η ηλεκτρικη.
Αλλα επειδη εγω ετσι ξεκινησα (εκανα πρωτα 2 χρονια κλασικη) μπορω να πω οτι σιγουρα βοηθαει σε καποια πραγματα η κλασικη...
Οπως το να δυναμωσουν το δαχτυλα του αριστερου χεριου, να ''ανοιξουν'' (γιατι η ταστιερα της κλασικης ειναι πιο ''αντρικη'') και να αποκτησεις μια μεγαλυτερη σταθεροτητα στα αρπισματα.
Γνωμη μου?
Μην ακους κανενα και αρχισε οπως επιθυμεις ΕΣΥ. ;)

Αποσυνδεδεμένος Johnie Darko

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 10/02/10, 09:23 »
Οτι και να μαθεις καλο σου κανει, αλλα αν ασχοληθεις με κατι αυτο θα μαθεις. Οποτε καλυτερα να μαθεις ηλεκτρικη αφου αυτο θες.
Δεν θα σου ειναι αχρηστα μαθηματα σε κλασσικη γενικα, μιας και η βασικη τεχνικη της κιθαρας ειναι σχεδον ιδια, αλλα δεν θα μαθεις με πενα (που στην ηλεκτρικη αν και οχι πανακεια, για ορισμενα ειδη ειναι must) και θα παιζεις εντελως ασχετο ρεπερτοριο μουσικης απο αυτο που σου αρεσει.
Η κλασσικη κιθαρα ειναι λιγο πιο δυσκολη για καποιον που ξεκιναει, οσων αφορα το θεμα αριστερου χεριου, μιας και εχει πιο πλατυ μπρατσο απο την ηλεκτρικη και εντελως flat ταστιερα, ενω το μπρατσο ειναι και (συνηθως) αρκετα χοντρο. Απο την αλλη, εχει πλαστικες χορδες, πραγμα που σημαινει οτι τα δαχτυλα σου θα "φαγωθουν" πιο προοδευτικα σε σχεση με μια ηλεκτρικη ή ακουστικη που εχουν σιδερενιες χορδες. Το δεξι χερι ειναι πιο δυσκολο στην ηλεκτρικη/ακουστικη κατ'εμε αλλα αυτο νομιζω ειναι και στον ανθρωπο...
Γνωμη μου, αφου ηλεκτρικη θες, αυτη να μαθεις και αν αργοτερα σου ρθει η ορεξη για πιο κλασσικες σπουδες, μπορεις να κανεις ακομα και πανω στην ηλεκτρικη, δεν χρειαζεσαι απαραιτητα κλασσικη, ενω αντιθετα με μια κλασσικη κιθαρα δεν θα μπορεσεις να παιξεις το ρεπερτοριο που θες εσυ.
People say that tone is in the fingers...
and people also say that Les Pauls have more tone...
Les Pauls must therefore have more fingers...

Αποσυνδεδεμένος Νίκος

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 10/02/10, 14:36 »
Πάντως χωρίς να θέλω να γίνω σπαστικός θα ξαναπώ ότι πιστεύω πως τεχνικά ακόμα και σε βασικά ζητήματα είναι αρκετά διαφορετικά όργανα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αριστεριού χεριού στην κλασσική η οποία είναι κάπως τυποποιημένη και αυστηρή. Θυμάμαι συμπαίχτες που είχαν χρόνια κλασσική στην πλάτη τους (ή στα χέρια τους) που δεν μπορούσαν να κάνουν σε ηλεκτρική vibrato ή bend up και αυτό νομίζω επειδή η θέση του χεριού είχε "κλειδώσει" σε άβολη για τον ηλεκτρικό τρόπο παιξίματος θέση  :-\. Επίσης πρόβλημα υπήρχε σε σχέση με την καθαρότητα στον ήχο όταν υπήρχε παραμόρφωση. :o
Τέλος πάντων αν σε ενδιαφέρει μόνο η ηλεκτρική νομίζω ότι ξεκινώντας κλασσική το 67,4% της μελέτης σου θα είναι χαμένος χρόνος ως προς την ηλεκτρική. 
« Τελευταία τροποποίηση: 10/02/10, 14:39 από Νίκος »
Blues ain't nothing but a good man feeling bad

Αποσυνδεδεμένος Dr Bluz (G.K.)

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Στράααατα Stratούλαα
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 10/02/10, 14:52 »
Θυμάμαι συμπαίχτες που είχαν χρόνια κλασσική στην πλάτη τους (ή στα χέρια τους) που δεν μπορούσαν να κάνουν σε ηλεκτρική vibrato ή bend up και αυτό νομίζω επειδή η θέση του χεριού είχε "κλειδώσει" σε άβολη για τον ηλεκτρικό τρόπο παιξίματος θέση

Δεν ξερω αν επεσες στην εξαιρεση φιλε Νικο αλλα τα βασικα πραγματα ειναι ιδια ειτε στο μπασο ειτε στην κλασικη ειτε στο μπουζουκι ειτε στην ηλεκτρικη...
Και ισα ισα που αν αρχισεις με κλασικη τα χερια σου δυναμωνουν πολυ και γινονται πολυ πιο σταθερα.
Ασε που πολλες τεχνικες της ηλεκτρικης (βλ chicken pickin') γινονται πιο απλες αν εχεις ασχοληθει με κλασικη.

Δεν υποστηριζω οτι καποιος ΠΡΕΠΕΙ να κανει πρωτα κλασικη. Ουτε οτι ενας επαγγελματιας κλασικος κιθαριστας μπορει να παιξει τεχνικες του Malmsteen...Αλλα οπως και να το κανουμε λαθος δεν ειναι να ξεκινησεις απο κλασικη. Διαλεγεις και παιρνεις.

Αποσυνδεδεμένος Petros1

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 13/02/10, 22:48 »
Αλλα οπως και να το κανουμε λαθος δεν ειναι να ξεκινησεις απο κλασικη. Διαλεγεις και παιρνεις.
+1

Εγώ πάντως που κάνω παράλληλα και τα 2 νιώθω ότι βοηθάνε πολύ each other... :)

Αποσυνδεδεμένος Μητσάκος

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 14/02/10, 14:50 »
Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα σωστού ή λάθους. Το κριτήριο επιλογής είναι καθαρά το είδος μουσικής που τον ενδιαφέρει. Είναι κρίμα να θέλεις σκληρό ήχο πχ και να πιάσεις κλασσική, θα ξενερώσεις και μάλλον θα παρατήσεις και τη μελέτη πολύ σύντομα.

Αποσυνδεδεμένος Adoni

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 14/02/10, 16:39 »
Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι παιζω ακουστικη και μαθαινω μονος μου, προς αποφυγη παρεξηγησεων.

Προφανως πιστευω οτι αυτο που εχει μεγαλυτερη σημασια ειναι να σε "τραβαει" το οργανο, να σε κανει να θελεις να ασχοληθεις. Απο αυτο ξεκιναμε βασικα. Αν η κλασικη κιθαρα δεν σε τραβαει να την παιξεις και θα το κανεις πιο πολυ αγγαρεια ωστε να "μεταβεις" στην ηλεκτρικη, τοτε απο τη μια ποτε δεν θα μαθεις καλα κλασικη (κοινως θα σπαταλησεις προσπαθεια, χρονο και χρημα αδικα) και απο την αλλη παιζει και να τα παρατησεις γενικως, ασχολουμενος με κατι που δεν θα σου αρεσει.
Μετα παιζει ρολο το τι θελεις εσυ να μαθεις να παιζεις, η δικη σου αποψη για τη μουσικη. Εδω μπαινει και ο παραγοντας δασκαλος-ωδειο. Δεν εισαι μικρο παιδακι που δεν εχει διαμορφωσει ακομα προσωπικο γουστο και αποψη, αυτα τα στελνουν κατευθειαν σε κλασικη απο τη μια για να παρουν σωστη μουσικη παιδεια και απο την αλλη λογω του στυλ της η κλασικη κιθαρα μπορει να φτιαξει εναν πολυ καλο τεχνικα κιθαριστα. Κυριως το χερι της ταστιερας αλλα και οι δαχτυλισμοι κα η σταση του σωματος στην κλασικη θα δουλευτουν πολυ καλα, και γενικα ειναι καλες βασεις. Ομως το ρεπερτοριο θα παραμενει κλασικο και γνωριζω ουκ ολιγες περιπτωσεις οπου παιδια πηγαιναν χρονια ωδειο και εμαθαν συγχορδιες-ακομπανιαμεντο μονα τους... δηλαδη ναι μεν τα χερια δουλευονται, αλλα δεν κανεις και το γουστο σου.
Ξεκινωντας τωρα, θα ηταν πολυ καλο να ξεκινησεις με εναν δασκαλο (μην κοιτας εμενα, και εγω με δασκαλο ηθελα να ξεκινησω αλλα εκατσε να μην γινει ετσι, ε κ αμα εχεις την κιθαρα μες τα ποδια σου μπορεις να μην παιζεις? ε δεν μπορεις!). Αναλογα με το στυλ που θελεις αρα και με τον τυπο της κιθαρας, ο δασκαλος θα ειναι εξειδικευμενος περισσοτερο στο να διδασκει πιο συγκεκριμενα πραγματα. Για παραδειγμα εγω οταν θα κανω μαθημα -που οπωσδηποτε καποια στιγμη θα κανω- με ενδιαφερει ο δασκαλος να με μαθει να εκφραζομαι πανω στο οργανο, οχι να με κανει απλα πιο τεχνικο ή δεξιοτεχνη. Για τη μουσικη που ακουω και που θελω να παιζω δεν μου χρειαζεται να εχω την εκπληκτικη ταχυτητα, αυτο που θελω ειναι να μπορω να αυτοσχεδιασω... Απο οσο γνωριζω ενας δασκαλος κλασικης κιθαρας δεν εχει πολλα να μου δωσει σε αυτον τον τομεα.

Οποτε κατσε και σκεψου, τι μουσικη θελεις να παιζεις, τι απαιτησεις και προσδοκιες εχεις απο τον εαυτο σου, ποιο ειναι το μουσικο οργανο που θα το λατρεψεις και θα σε παρακινει να ασχολεισαι και αποφασισε. Αυτη ειναι η προσωπικη μου αποψη

Αποσυνδεδεμένος takispag

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 07/03/10, 09:08 »
Αν δεν σου αρέσει καθόλου η κλασσική, σαφώς και μπορείς να πας κατευθείαν στην ηλεκτρική. Δεν είναι το ίδιο όργανο, γιατί διαφέρουν στη λογική και στο χέρι, αλλά σαφώς και υπάρχουν πλήρεις μουσικοί που γνωρίζουν μόνο το ένα ή μόνο το άλλο.
Ξεκίνα απ'το τι θες να παίξεις πρώτα απ'όλα. Και βρες δάσκαλογι'αυτό που θες. Πχ δεν γίνεται να θες να παίξεις heavy metal και ο δάσκαλος σου να είναι master στη jazz, αλλά να μην ακούει metal...(όχι ότι δεν μπορεί να σε διδάξει , αλλά θα σε πάει αλλού από εκεί που θες να πας).
Αν ξεκινήσεις με ηλεκτρική, ο μόνος σου περιορισμός θα έχει να κάνει με το ότι δεν θα μπορείς να παίξεις τραγούδια που παίζονται με δακτυλισμούς, όπως dust in the wind... Αν ξεκινήσεις με κλασσική θα καθυστερήσεις να πιάσεις πένα, και να παίξεις τα τραγούδια που πιθανόν σε ενδιαφέρουν περισσότερο... Μια επιλογή είναι...

Αποσυνδεδεμένος Stel Andre

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Stel Andre
    • Facebook profile
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: 08/03/10, 01:09 »
   Αν θες να παιξεις ροκ.. και οτιδηποτε σχετικο.. πηγαινεις με τη μια ηλεκτρικη. Η κλασσικη ειναι αλλο πραγμα. Το οτι εχουν 6 χορδες και τα 2 τους και λεγονται κιθαρες δε τις κανει ιδιες! (οπως νομιζει η πλειοψηφια των γονεων που βλεπουν τα παιδια τους στα πρωτα μουσικα βηματα). Και απο το ρεπερτοριο οπως αναφερθηκε, φαινεται η διαφορα. Δεν μπορεις να παιξεις βλαχικα σε σαξοφωνο.. ετσι δε θα παιξεις paranoid σε κλασσικη ουτε κλασσικουρες στην ηλεκτρικη. Προφανως και βοηθαει η κλασσικη αν μετεπειτα "αγγιξεις" ηλεκτρικη.. ο τροπος παιξιματος μοιαζει αλλα το ιδιο θα συμβει και στην αντιθετη περιπτωση.
   Συνεπως τα πραματα ειναι απλα... θες ηλεκτρικη και γουσταρεις ροκιες? Ηλεκτρικη και εισαι κομπλε... yamaha pac ηταν και η δικη μου πρωτη κιθαρα και εκανε φοβερα τη δουλεια της! Καλη αρχη!
S t e l   A n d r e  -  Δείτε με εδώ --->  http://www.youtube.com/c/stelandre

Αποσυνδεδεμένος Johnie Darko

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 08/03/10, 11:56 »
Kαι γιατι δεν θα μπορει να κανει δακτυλισμους με ηλεκτρικη; Ο Knopfler δλδ και τοσοι αλλοι που παιζουν ηλεκτρικη με δαχτυλα πως το καταφερνουν; Οχι ρε παιδια, δεν εχει καμια σχεση αυτο... Απλα ειναι 2 διαφορετικες σχολες, τπτ παραπανω... Η κλασσικη ισως βοηθησει περισσοτερο σε θεματα ανοιγματος δαχτυλων γιατι συνηθως οι κλασσικες εχουν πιο πλατια ταστιερα. Απο κει και περα εχουν μεγαλες διαφορες σαν "σχολες". Στην ηλεκτρικη κιθαρα, οχι μονο θα πρεπει καποιος να μαθει  να παιζει, αλλα και να την χειριζεται, να μαθει να ελεγχει τον ηχο του, να φτιαχνει τον ηχο του, να ασχοληθει με ενισχυτες και πεταλακια κτλ, να μαθει τεχνικες που φυσιολογικα δεν θα μαθαινε και δεν θα χρησιμοποιουσε με μια κλασσικη (ή ακομα και ακουστικη) κιθαρα.
Οτι και να μαθεις δεν παει χαμενο, αυτο ειναι σιγουρο. Σιγουρο επισης ειναι οτι ειτε κινηθεις προς την μια πλευρα, ειτε προς την αλλη, θα μαθεις πραγματα που θα σε βοηθησουν γενικοτερα. Απλα η κλασσικη κιθαρα εχει πιο περιορισμενο ρεπερτοριο σε σχεση με την ηλεκτρικη, λογω ηχου, κατασκευης και νοοτροπιας.
People say that tone is in the fingers...
and people also say that Les Pauls have more tone...
Les Pauls must therefore have more fingers...