monoxeira παλι εκτιθεσαι και κανεις σαν παιδακι με χαζοπαραδειγματα και βλακιουλες.
Καταρχην, οι περισσοτεροι (αν οχι ολοι) τοοοοσα χρονια απο την χουντα και μετα, δεν πληρωνανε διοδια (και μαλιστα σε δρομους που ποτε δεν φτιαχτηκαν);
Τοτε τοσα χρονια γιατι δεν ηταν καλα τα πραγματα και ειχαμε παλι χρεη (στους ιδιους πιστωτες τα περισσοτερα);
Δηλαδη κατα την γνωμη σου αν αυριο ο απλος λαος ξαναρχισει να πληρωνει εισιτηρια και διοδια, αν σταματησει να αγοραζει ακριβα (λεμε τωρα) προϊοντα και αν το γυρισει στην φασολαδα και το κρεμμυδι καθε μερα (και πολυ μας παει), ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
...
Αν η απαντηση σου ειναι ναι, θελω να μου την στηριξεις με επιχειρηματα.
Η απαντηση μου ειναι γενικως ΝΑΙ, κατι τετοιο εννοω. Η δικη μου αισθηση -και προ κρισης- ειναι οτι δεν πληρωνουμε το λογαριασμο (προφανως τα "Διοδια" ειναι μεταφορικα) που κανουμε εδω και χρονια και ζουμε σε ενα μεγαλο παρτι, τυπου Τσοβολα δωστα ολα, κολωνια Ζιβανσι και στα ποδαρια μου, Λαλακης ο εισαγομενος, .... Και ΝΑΙ ειμαστε καταναλωτες παρα παραγωγοι πια. Και ατομικα και ως κρατος. Και οσο βρισκαμε να δανειζομαστε ζουσαμε μεν το καταναλωτικο ονειρο αλλα δημιουργουσαμε ενα τεραστιο παθητικο προς πληρωμη. Και ΝΑΙ η εξοδος μας και η δραχμη κατ' εμε θα μας φερει αντιμετωπους με τρομακτικη ακριβεια σε τομεις οπως η περιθαλψη, φαρμακα, υδρευση, θερμανση, μεταφορες, ενεργεια, ηλεκτρονικα ειδη, ηλεκτρικα κλπ.
Επισης ΝΑΙ πιστευω επισης οτι καποια στιγμη καποιος θα ξανακοιταξει και προς τα δω για επενδυσεις, αλλα μεχρι τοτε θα ειναι ασυλληπτα δυσκολα. Οι παλικαρισμοι λοιπον αν μετακυλιονται και στα παιδια μας πρεπει να περνανε 2 και 3 φορες απο reality check πριν υλοποιηθουν.
Επιχειρηματα για το ΝΑΙ μου δεν εχω ιδιαιτερα επιστημονικα και δε θελω να μιλαω με σιγουρια για πραγματα που δεν εχω σπουδασει και δεν οριζω. Πιθανολογω και εγω οπως ολοι μας με βασικη αρχη το εξης:
Αν χρωστας σταματας να πηγαινεις στα σκυλαδικα και αρχιζεις να ρευστοποιεις, εκποιεις, αποπληρωνεις ο,τι εχεις. Δεν υπαρχει "και αμα δεν παω 2 φορες σκυλαδικο θα σωθω?" "και αμα πληρωσω το ΦΠΑ μου τα μαζεψαμε?". Πως το λεγανε, αγαλι-αγαλι, φασουλι το φασουλι κλπ... Φυσικα κανενας δανειζομενος δε παιρνει το μερος μιας τετοιας αποψης ("αφου χρωσταω και δεν τα εχω σε μετρητα, ας μου παρουν μερικα απο τα 5 ιδιοκτητα σπιτια στο βουνο, θαλασσα, χωριο, πολη, πατρικο, της γυναικας μου, πρωτη κατοικια, το αλλο που νοικιαζουμε για να παιρνουμε ενα εισοδηματακι, και καποια απο το στολο πχ 4 αυτοκινητων που εχουμε εγω και οι γονεις μου και οι γονεις της γυναικας μου").
Το προβλημα μπορει να μη λυθει η να αργησει να λυθει η να λυθει γρηγορα η να μεινει στασιμο, δε ξερω. Αλλα σιγουρα το να προσπαθεις να αποπληρωνεις τις υποχρεωσεις σου και να μη ξοδευεις πιο πολλα απο οσα εχεις δεν ειναι ο ΣΑΤΑΝΑΣ. Ειναι μια δοκιμασμενη για χρονια πρακτικη πολλων μικροαστων, οικογενειαρχων, καθημερινων ανθρωπων.
Φυσικα υπαρχουν και αποψεις επαναστατικοτερες, μη σπαρακτικες που θα ταυτιζονται με την δικη σου και ειμαι σιγουρος οτι δε θα ειναι "βλακιουλες και χαζοπαραδειγματα" οπως αυτη που πρεσβευω εγω, αλλα δεξου οτι σε αυτον τον κοσμο υπαρχουν και αυτοι με την αντιθετη αποψη με Εσενα.
Και δεν το παιζουν ηθικοι και αγιοι για να Σου μπουν στο ματι. Μπορει το να πληρωνουν τους φορους τους η τα διοδια και να μην κανουν πχ download πραγματα που δεν τους ανηκουν η να ανακυκλωνουν να ειναι θεμα παιδειας, συνειδησης και να μη γινεται για να Σε ενοχλησουν, σα να περιστρεφεται ο πλανητης γυρω σου.
Αναγνωριζω παντως οτι η δικη σου αποψη ειναι πιο ηρωικη και καομποικη και ως τετοια σιγα σιγα κερδιζει εδαφος οσο ολοι γινομαστε εξαιτιας της πιεσης λιγο πιο θερμοκεφαλοι. Ελπιζω αν τελικα πορευτουμε με αυτην ("δε φταιω εγω, θα ξοδευω οτι γουσταρω, θα πληρωνω οπου γουσταρω, οσα γουσταρω, και οποιος δε γουσταρει μακρια, κανω δικο μου νομισμα, φευγω απο τις οποιες συμμαχιες, γκολ και ξυλο αν χρειαστει, επανασταση, κρεμαλες, αλλαζω τον κοσμο, αλλαζω τα μοντελα, θα σας βουλιαξω μαζι μου με την κριση που θα γενικευτει ρεεεε") να ειναι και η συμφερουσα για μας και τα παιδια μας.