καλησπερα και απο εμενα. Ειμαι καινουργιος στο φορουμ αλλα εχω παιξει ερασιτεχνικα με ηλεκτρονικα για μουσικους. Θα ηθελα να μοιραστω τις εμπειριες μου πανω στο αντικειμενο. Τα τελευται 8 χρονια εχω φτιαξει τα Marshall bluesbreaker, shredmaster, guvnor, Tube screamer (δεν θυμαμαι ποια εκδοση), Fuzzface (με τρανζιστορ γερμανιου AC128), Fulltone OCD (με mosfet/leds), RAT (απλο και turbo με leds), ενα fet booster (ιδιοκατασκευη με το BF245). Καποτε ειχα φτιαξει το Metal Zone της Boss και ενα phaser αλλα διελυσα και τα δυο γιατι δεν ημουν ικανοποιημενος (πολυπλοκα κυκλωματα = πολλες πιθανοτητες για λαθη), οπως και ενα ovedrive βασμενο στο 4049 αλλα ηταν μαπα γιατι ειχα παρει την buffer εκδοση του.
Μολις προχτες τελειωσα το Flatline Compressor και ειμαι ενθουσιασμενος. Εχει ζεστο και απαλο ηχο, με μετρια συμπιεση και δεν παραμορφωνει καθολου.
Η δουλεια γινεται με τον
VTL5C2 optocoupler που βρηκα στην RS Hellas σε λιγο τσιμπιμενη τιμη (καπου 8 ευρω) αλλα και στα e-shop του εξωτερικου καπου τοσο κοστιζει. Το κυκλωμα ειναι ιδιοκατασκευη καποιου John Hollis και δεν κοπιαρει καποιο επωνυμο εμπορικο εφε. Ειναι απλο στην κατασκευη, λειτουργικο, με προσιτα εξαρτηματα και συνεπως εχει γινει πολυ δημοφιλες στους DIY κυκλους.
διαγραμμα pcbstripboardperfboardσελιδα του κατασκευαστητο εκανα με perfboard απο μεταφορα του pcb (2o link). Η αρχικη μετατροπη που εκανα ηταν να ριξω την αντισταση εισοδου απο 10Μ σε 1Μ γιατι δεν ειχα 10Μ. Μετα αύξησα τον πυκνωτη εισοδου απο 1νφ σε 47 νφ για να αντισταθμισω το κοψιμο των μπασων που προκαλειται απο την μειωση της αντιστασης εισοδου (το δικτυο αντισταση-πυκνωτης εισοδου ειναι στοιχειωδες φιλτρο). Τριτον, αύξησα την αντισταση ανάδρασης του πρωτου τελεστικου απο 220k σε 1Μ. Έτσι αυξήθηκε-πενταπλασιάστηκε η ενίσχυση (απολαβη) των ασθενων σηματων απο x20 σε x100, χωρις ομως να αλλαξει η ενισχυση των ισχυρων σηματων. Δηλαδη, αυξήθηκε σημαντικα η συμπιεση (δραστικοτητα) του εφε. Σαν αποτελεσμα, ο κομπρέσορας έγινε κτήνος αλλά ο βόμβος των μονων μαγνητων ενισχύθηκε και εγινε αντιληπτος. Νομιζω πως αυτο ειναι ασθενεια ολων των κομπρεσορων με μεγαλη συμπιεση.
Προτεινω το κυκλωμα σε ολους σας γιατι ειναι απλο και δουλευει ομορφα. Ελπιζω να μην αργησα να απαντησω και να σας εδωσα μια καλη ιδεα...
Κατι που θα ηθελα να κατασκευασω προσεχως ειναι ενα auto-wah (μηπως το
dr.quack?)