Τις τελευταίες 5 μέρες είμαι πάνω από ένα breadboard (ράστερ) και "ράβε ξήλωνε" προσπαθώ να φτιάξω ένα Germanium Fuzz. Έχω καμιά 10αριά τρανσίστορ
Γερμανίου AC127 NPN από μια παλιότερη προσπάθειά μου να υλοποιήσω (ανεπιτυχώς) και πάλι αυτό το κλασσικό εφέ.
Να μην σας πολυζαλίζω, χρησιμοποίησα πυκνωτές και αντιστάσεις των οποίων τις τιμές πήρα από το παλιότερο Post του Ανδριανού

Το θέμα είναι ότι το διαόλι δεν έβγαζε ήχο. Ή μάλλον έβγαζε ένα στατικό θόρυβο κάθε που χτυπούσα τις χορδές της κιθάρας και για όσο δονούνταν οι χορδές.
Φυσικά η πρώτη σκέψη ήταν ρύθμιση του
Bias, το οποίο εγώ δεν θα το βγάλω ως knob αλλά σαν εσωτερικό trimpot.
Δεν έχω 25k όπως προτείνει ο σχέδιο αλλά 10κ trimpot, οπότε είπα ότι ίσως να φταίει αυτό και έβαλα σε σειρά μια αντίσταση 15k, ώστε να έχω ένα εύρος ρύθμισης 10-25K.
Δεν ήταν αυτό.
Να μην πολυλογώ, μετά από πάρα πολλά πειράματα (και το εννοώ το ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ), κατάφερα να βγάλω τον πιο τέλειο fuzz ήχο που έχω ακούσει αλλάζοντας ΜΟΝΟ την
R4 από
470R σε ............
47K. Δηλαδή έβαλα μια αντίσταση 100 φορές μεγαλύτερη και το πείραμα πέτυχε. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, οπότε κοίταξα και ξανακοίταξα το σχεδιάγραμμα, καθώς και κανα δυό άλλα που τυχαίνει να έχω και ΚΑΝΕΝΑ, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν δίνει ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ αντίσταση στην R4.
Το κύκλωμα του Fuzz, τοχω μάθει απέξω, πλέον το βλέπω στον ύπνο μου, γιατί όπως είπα τις τελευταίες 5 μέρες μόνο με αυτό ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο. Οπότε δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάπου λάθος και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η μεγάλη απόκλιση στις απαιτούμενες τιμές. Όπως είπα έχω 10 τρανσίστορ, και φυσικά έκανα πολλούς συνδυασμούς για να βρω αυτό που ακούγεται καλύτερα στο αυτί μου. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι η μεγάλη διαφορά στην αντίσταση προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο "κακό" τρανσίστορ.
Έχει κανείς καμιά ιδέα?
Επίσης μια δεύτερη ερώτηση. Πόσο επηρεάζουν οι τιμές του capacitance στον πυκνωτή εισόδου
C1 και στον εξόδου
C3? Αυτό το λέω γιατί έχοντας την πρόσφατη εμπειρία από το moding του Blues Junior μου, που αλλάζοντας τον πυκνωτή εισόδου (δεν μιλάω για τον πυκνωτή του tone stack) σε διπλάσια τιμή, γίνεται διαθέσιμο προς χρήση πολύ περισσότερο μπάσο.
Αν από την άλλη, ο εξόδου C3 έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη τιμή, αλλάζει ο ήχος του Fuzz και γίνεται πιο πρίμος ή πιο μπάσος? Συγνώμη αν ο συλλογισμός είναι χαζός/απλοϊκός.