Προσοχή. Ακολουθεί μακροσκελές post. Διαβάζετε με δική σας ευθύνη
-----------------------
Part I
Τι μου έλειπε; (
τίποτα, αλλά λέμε τώρα τώρα που το ξανασκέφτομαι, αρκετά). Ένα delay!
As usual ήθελαν και 2-3 φίλοι, οπότε άρχισα το ψάξιμο για το ιδανικότερο κύκλωμα.
Οι περισσότεροι κατέληγαν σε κυκλώματα βασισμένα στο PT2399, το οποίο είναι ένα CMOS ολοκληρωμένο με ADC/DAC, υψηλή δειγματοληψία και μνήμη κοντά στα 40Κ. Αυτό που επίσης παρατήρησα είναι ότι το συγκεκριμένο IC το χρησιμοποιούν σε ενισχυτές για home theater (για το surround) άρα θεωρητικά θα έχει δοκιμασμένα χαμηλές παραμορφώσεις. Είπαμε, delay θέλουμε.
Όλοι κατέληγαν στο Rebote Delay 2.5 για κιθαρόdelay εφέ. Ε, να μη το δοκιμάσω κι εγώ;
Κοιτώντας το σχηματικό, στην ουσία είναι το κύκλωμα που έχει μέσα το ίδιο το datasheet για echo σαν παράδειγμα. Το datasheet του PT2399 είναι πλήρες, έχει μάλιστα και αναλυτικά δοκιμασμένες τιμές αντιστάσεων/πυκνωτών και πως επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. ΟΚ, η απόφαση είχε παρθεί ήδη.
Σχεδιάστηκε το pcb από το μηδέν βάση του schematic και μετά από κάνα μήνα...

Γκα-γκααααααν! 10x pcb κατεύθασαν, έτοιμα για παραγωγή!
Στα του κυκλώματος: Έχει ένα buffer (με ένα TL072) και μπορεί να τροφοδοτηθεί απευθείας από 9V, αλλά για το κομμάτι του PT2399 που είναι ψηφιακό χρειάζεται 5V (ας είναι καλά τα 7805 και μερικοί πυκνωτές για φιλτράρισμα). Επίσης οι τιμές των αντιστάσεων/πυκνωτών που αφορούν αυτό το -ψηφιακό- κομμάτι καλό είναι να είναι ακριβείς, προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Δυστυχώς τις περισσότερες τιμές δεν τις είχα (ποιος σκέφτηκε να βάλει 510pF πυκνωτή;), ευτυχώς υπάρχει το ebay...

Η πλακέτα έτοιμη. Για το συγκεκριμένο effect και αν κάποιος έχει όρεξη, υπάρχουν αρκετοί παράμετροι στις επιλογές των τιμών κάποιων αντιστάσεων για να το φέρει στα μέτρα του (πχ infinite echo).
Αρκετά ενδιαφέρον εφέ, λίγο πολύπλοκο αν θέλει κάποιος να το μελετήσει στο πως λειτουργεί κλπ.
Στην ουσία, το PT2399 τα κάνει όλα και συμφέρει, έχει πχ ενσωματωμένο VCO (oscillator ελεγχόμενο από ρεύμα). Είναι βέβαια καθαρά ψηφιακό (εγώ η αλήθεια είναι ότι τα ψιλοπροτιμώ κιόλας σε κάποιες περιπτώσεις, άλλωστε σε ψηφιακή εποχή ζούμε).
Επίσης είναι πολύ "καθαρό" εφέ, τουλάχιστον όπως εγώ το περίμενα.

Το πρώτο μπήκε σε κουτάκι, και ήδη μου τελείωσαν τα pcb! 10 κομμάτια έφυγαν σε φίλους!
Μένει κάποια στιγμή να φτιάξω και decals για το κουτί, αλλά θα γίνει στο μέλλον (in the year 2525).
-----------------------
Part II
Πριν αρκετό καιρό με ένα φίλο θυμηθήκαμε το riff στο τραγούδι που είχε πει κι η Σινάτρενα ή Νάνση, το Bang bang (my baby shot me down). Οπότε θυμηθήκαμε επίσης ότι δεν έχουμε φτιάξει ένα τρέμολο
Ψάχνοντας λοιπόν, δοκίμασα διάφορες υλοποιήσεις + κάποιες δικές μου απόπειρες σχεδιασμού από το μηδέν που θεωρητικά λειτουργούσαν αλλά πρακτικά στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία, και κατέληξα στο δοκιμασμένο EA Tremolo του General Guitar Gadgets.
http://www.generalguitargadgets.com/effects-projects/tremolo/ea-tremolo/Το σχηματικό του GGG έχει μερικές βελτιώσεις, και είναι το εξής:
http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_eat_sc_improved.pdfΑφού έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές και πέρασε όλες τις προδιαγραφές (των υψηλών standards που έχουμε, δηλαδή "ελα ρε, δουλεύει-δεν έχει ιδιαίτερο θόρυβο-σιγά ποιος θα το καταλάβει-πω ρε νύστα" κλπ), έκατσα και το σχεδιάσα σε ένα pcb προκειμένου να βγάλω σε παραγωγή για να φτιάξουμε 4-5 πετάλια με κάτι φίλους (μας βγαίνει αρκετά πιο φθηνά από το να αγοράσουμε ένα έτοιμο pcb).
Γενικά, το κύκλωμα είναι αρκετά καλό, και το βασικό για μένα, ότι τα περισσότερα υλικά τα είχα, οπότε δε χρειάστηκε να ψωνίσω σχεδόν τίποτα.
Βέβαια όπως κάθε project που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι αυτό το pcb είχε μερικά λάθη

. Ευτυχώς, όλα διορθώνονται.
Αρχικά, παραλάβαμε τα pcb:

Στην πρώτη απόπειρα, υπήρχε ήχος ΜΟΝΟ όταν δεν ήταν στο ρεύμα (ντόινγκ). Μόλις έμπαινε τάση, διακόπτονταν όλα. Μετά από 4 ώρες troubleshooting, ανακαλύφθηκε το σφάλμα #1.
Είχα συνδέσει λάθος τα δύο από τα 4 transistors στο pcb...

Η λύση βρέθηκε, στραβώνοντας τα πόδια τους, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Το 2ο σφάλμα ήταν με τη συνδεσμολογία του ενδεικτικού led για το rate. Και τα δύο άκρα του led πάνε στο + της τροφοδοσίας (ή τη γη; δε θυμάμαι). Με το απαραίτητο κόψιμο της διαδρομής στην πλακέτα λύθηκε και αυτό (στην φωτό φαίνεται η υποδοχή του led και που έχει μπει, ανάμεσα στις 2 αντιστάσεις πλέον).
Αφού διορθώθηκαν τα παραπάνω προβλήματα, εντοπίστηκε το 3ο και τελευταίο.
Για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει, δεν υπολόγισα σωστά τις διαστάσεις του pcb, με αποτέλεσμα να μη χωράει στο κουτί οριζόντια, αλλά μόνο κάθετα. Για 5? χιλιοστά. Αλλά χωρίς να μπορώ να την φάω τόσο την πλακέτα, χωρίς να επηρεαστεί κάτι. Έτσι, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί κάθετα. Και δυστυχώς, δε χώραγε μέσα να βάλω ούτε μπαταρία αλλά ούτε και ποδοδιακόπτη. Βέβαια λύνονται όλα με αγορά μεγαλύτερου κουτιού, αλλά είπαμε, ήθελα να το κάνω με ότι είχα.

Φυσικά το βάψιμο ήταν η πιο μεγάλη αποτυχία. Είπα να δοκιμάσω ένα νέο αστάρι (Adhex, 2 συστατικών, ψεκάζεται με πιστόλι και φτιάχνει ένα φιλμ πάχους 0.01mm!).
Μετά είπα να το βάψω με κάτι enamel που είχα στοκ.
100% ασυμβατότητα χρώματος & enamel. Σε κάποια σημεία απλά δεν καθόταν το χρώμα με τίποτα.
Ξύσιμο, και βάψιμο με spray ακρυλικά. Τρομερό αποτέλεσμα. Πως είναι αυτά τα βαψίματα που είναι σα σπασμένο το χρώμα, ανάγλυφο κλπ; Ε, ακριβώς έτσι
Ξύσιμο πάλι, βγάλσιμο του χρώματος + του primer, ψάξιμο στην αποθήκη, και βάψιμο με άσπρα-κόκκινα-μπλέ (κίτρινα δεν έχει), uk flag. Είχα στοκ από προηγούμενο βάψιμο.
Φυσικά όλα γίνονται μετά την 1 τη νύχτα. Στην ταράτσα. Στις 2 είχα τελειώσει και το βερνίκωμα. Πιο άθλιο βάψιμο δεν έχω κάνει στη ζωή μου, αλλά δεν πειράζει...
Anyway, αφού τα πα και ξαλάφρωσα, επανερχόμενος, το κυκλωματάκι είναι ωραίο ως effect. Αρκετά ενδιαφέρον και όσοι το ακούσαν μέχρι στιγμής έχουν καλά λόγια να πουν (όσοι = εγώ κι άλλος ένας

).
(σ.σ. Αν κάποιος έχει φτιάξει κάνα valvecaster, υπάρχει ένα ωραίο mod για να το μετατρέψει σε tremolo. Το δοκίμασα και έπαιζε αρκετά καλά!)
-----------------------
Part III
Και τα δύο αυτά κυκλώματα (+ κάποια ακόμα που έχουμε βάλει στην άκρη) θα προστεθούν στον υπέρτατο practice amp που φτιάχνουμε με κάτι φίλους. Οι τελευταίες προβλέψεις λένε ότι θα είναι στα 14W, θα έχει distortion, fuzz, delay, tremolo και midi connectivity (πιθανότατα και serial midi, το κλασσικό, αλλά και midi over usb), όπου θα ρυθμίζονται τα πάντα (όλα τα ποτενσιόμετρα θα μπορούν να ρυθμιστούν από pc). Αλλά είναι long-time project μέχρι να ετοιμαστεί. Αρχικά λέμε να ξεκινήσουμε το κουτί/καμπίνα προκειμένου να έχουμε μια πλατφόρμα που θα στήνουμε/δοκιμάζουμε εκεί πάνω.
Τέλος, όσον αφορά τα δύο παραπάνω κυκλώματα, κυκλοφορούν φυσικά σε veroboard (προσωπικά δεν είμαι φαν του vero) αλλά αν θέλει κάποιος ευχαρίστως να του στείλω τα gerber αρχεία για παραγωγή (pcb με 2 layers).
Ουφ, τα πα