Πριν από 2 μέρες, πήρα τελικά την απόφαση να ασχοληθώ με ένα project το οποίο είχα αμελήσει για πολύ καιρό.. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αναφέρομαι στην κατασκευή ενός
distortion πεταλιού από την Build Your Own Clone.. Ο λόγος των συνεχών αναβολών ήταν διότι πίστευα ότι η συγκεκριμένη ασχολία θα μου "έτρωγε" πολλές ώρες, θα μου έσπαγε τα νεύρα και στο τέλος θα κατέληγα με ένα πράγμα είτε μισοφτιαγμένο και παρατημένο, είτε τελειωμένο αλλά νεκρό όπως ένα τούβλο.. Τελικά δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά.. Μετά από αρκετές περιπέτειες και λίγο troubleshooting το πετάλι δούλεψε και μάλιστα έμεινα ευχαριστημένος από το ηχητικό αποτέλεσμα.. Θα πρέπει να αναφέρω εδώ ότι δεν ήμουνα τόσο σίγουρος για την επιτυχία του όλο εγχειρήματος και ως εκ τούτου δεν έβγαζα φωτογραφίες (για να μην το γκαντεμιάσω κιόλας) κατά τη διάρκεια του "χτισίματος".. Πιστεύω ότι στο 2ο πετάλι που θα φτιάξω θα είμαι σε θέση να παρουσίασω ένα αναλυτικότερο review της όλης διαδικασίας με φωτογραφίες.. Ο σκοπός του παρόντος topic είναι να δείξω σε όσους βρίσκονται στην ίδια φάση με εμένα (δηλαδή φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν) ότι η διαδικασία δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις παρά υπομονή και επιμονή.. Α, και λίγη καθοδήγηση από οποιαδήποτε πλευρά καλοδεχούμενη (δεν εννοώ ότι και μόνος του κάποιος δεν θα "χτίσει" το πετάλι, αλλά 1-2 φωτογραφίες και οδηγίες στο internet θα του γλυτώσουν αρκετές ώρες κολλήματος-ξεκολλήματος με το κολλητήρι).. Επίσης στο παρακάτω topic θα παρουσιάσω τα θετικά και αρνητικά του συγκεκριμένου kit με τη σειρά που τα αξιολογούσα καθώς έχτιζα το πετάλι, έτσι ώστε όποιος το επιχειρήσει να έχει λίγες περισσότερες πληροφορίες απ'ότι είχα εγώ..
Εισαγωγή:
1)
Μελέτη: Όταν παρήγγειλα το kit, το ηλεκτρονικό μου background ήταν ένα τεράστιο μηδενικό.. Να φανταστείτε ούτε μαγνήτες ήθελα να αλλάξω στις κιθάρες μου γιατί φοβόμουν ότι θα κάνω ζημιά.. Μέχρι να έρθει το kit όμως, και με στόχο να γίνω πιο σχετικός με την όλη διαδικασία, έκατσα και διάβασα μερικά εισαγωγικά βιβλία ηλεκτρονικής (προτείνω ανεπιφύλακτα το Make: Electronics, Learning by Discovery του Charles Platt) έτσι ώστε να μάθω περισσότερο την ορολογία και τα βασικά της ηλεκτρονικής.. Αν και το να σχεδιαστεί ένα κύκλωμα είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον αρχάριο, το να μάθει κάποιος να κάνει μερικές μόντες με διάφορα εξαρτήματα (ποτενσιόμετρα, αντιστάσεις, κλπ.), να διαβάζει ένα σχεδιάγραμμα, να ελέγχει ένα κύκλωμα που δεν "παίζει", είναι μερικά χρήσιμα skills που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σχετικά εύκολα..
2)
Εργαλεία: Φροντίστε να προμηθευθείτε όλα τα εργαλεία που θα σας χρειαστούν από την αρχή έτσι ώστε να μην ψάχνετε στα υπόγεια στο μέσο του project και με το κολλητήρι στη πρίζα.. Λοιπόν, εγώ χρειάστηκα τα εξής:
α) Καθαρή και σχετικά μεγάλη επιφάνεια.. Φιλική συμβουλή, μην δουλέψετε στο γραφείο σας γιατί κατά 99% θα γίνει ζημιά στο έπιπλο.. Προτιμήστε ένα παλιό τραπεζάκι και αποφύγετε τα τραπεζομάντηλα.. Επίσης ο αέρας θα είναι κακός σύμμαχος στο project οπότε προτιμήστε κλειστό χώρο..
β) Κολλητήρι και παρελκόμενα αυτού: Εκτός από ένα σχετικά καλό κολλητήρι (25W είναι υπεραρκετά, δεν θα χρειαστεί να ψήσετε κανένα αρνί οπότε keep it low), θα χρειαστείτε καλάι καλής ποιότητας (δηλαδή που να έχει και flux μέσα του), ένα κουτάκι flux για να "ποτίζετε" τις βρώμικες επιφάνειες τις οποίες θέλετε να κολλήσετε αλλά το κολλητήρι αρνείται, ένα σφουγγαράκι-συρμα για να καθαρίζετε την "μύτη" του κολλητηριού και επίσης, χωρίς να είναι απαραίτητο καλό θα είναι (κυρίως για τα νεύρα σας) να προμηθευτείτε μια τρόμπα απορρόφησης καλάι (δεν γνωρίζω αν το λέω καλά, αλλά εννοώ το εργαλείο εκείνο που "τραβάει/ρουφάει" το καλάι από μια επιφάνεια που θέλουμε να το αφαιρέσουμε για να ξανακολλήσουμε).. Εναλλακτικά μπορείτε με δυνατό φύσημα να απομακρύνετε το καλάι..
γ) Ένα πενσάκι που να κόβει καλώδια.. Επίσης ένας απογυμνωτής καλωδίων θα σας γλυτώσει από πολύ κόπο αλλά δεν είναι και απαραίτητος (ξεγυμνώστε τα καλώδια με ένα μαχαίρι αλλά ποτέ με τα δόντια σας)..
δ) Ένα κατσαβίδι ίσιο (όχι Phillips) σχετικά μικρό για διάφορες μικροδουλειές (πάντοτε θα χρειαστεί ένα κατσαβίδι)..
ε) Μια πένσα ή μικρά καβουράκια (wrenches)..
στ) Ένα πολύμετρο με continuity test function..
ζ) Extra καλώδιο που να ομοιάζει με το πάχος του καλωδίου που έρχεται μαζί με το kit..
Το kit ήρθε, τώρα τι;:
1) Χρονοδιάγραμμα: Ψάξτε το πρόγραμμα σας για ένα ελεύθερο διήμερο.. Φυσικά δεν εννοώ ότι το χτίσιμο θα σας πάρει 2 ολόκληρες μέρες, απλά κάπου το μυαλό (ή και τα χέρια) θα κολλήσει, κάτι άλλο θα κάνετε, κάποιος θα σας πάρει τηλέφωνο, κλπ, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουλέψετε flat out 2 ημέρες.. Όπως το βλέπω, μπορεί κάποιος να τελειώσει το χτίσιμο σε μία μέρα, αρκεί όλα να του πάνε καλά κατά τη διαδικασία..
2) Condidence Booster: Κάπου είχα διαβάσει ότι αν παρέγγελνες το πρώτο σου kit από την BYOC, θα σου έστελναν δωρεάν ένα confidence booster (μια πολύ απλή κατασκευή με σκοπό να σε κάνει να εξοικιωθείς με τις κολλήσεις).. Εμένα δεν μου ήρθε κάτι τέτοιο, οπότε μάλλον αυτό το "δώρο" θα ίσχυε παλιότερα.. Εν πάσει περιπτώσει είναι λίγο αγχωτικό να ξεκινάς κολλήσεις πάνω στην πλακέτα του project, αλλά με $20 νομίζω, μπορεί κάποιος να παραγγείλει και ένα confidence booster αν το θελήσει..
3) Soldering: Το Α και το Ω του project δεδομένου ότι το 80% της κατασκευής είναι οι κολλήσεις και το άλλο 20% είναι να γεμίσεις τα κενά στις ελλειπείς οδηγίες του kit (θα επανέλθω σε αυτό)..Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δείτε τουλάχιστον 10 videos για soldering tips και soldering tutorials.. Στο youtube θα βρείτε δεκάδες τέτοια videos.. Αν δεν είστε confident με τα αγγλικά και μόνο το video να παρακολουθήσετε θα καταλάβετε τα βασικά λάθη που γίνονται στις κολλήσεις.. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το ΣΩΣΤΟ τρόπο κόλλησης πριν πιάσετε το κολλητήρι.. Οι κακές κολλήσεις πολλές φορές είναι η αιτία για να μην λειτουργεί ένα πετάλι ή να χαλάσει πάνω στο δίμηνο.. Μάθετε να αναγνωρίζετε την εικόνα μιας καλής κόλλησης από μια "ψυχρή" κόλληση η οποία αργά ή γρήγορα θα σπάσει..
Ξεκινώντας την διαδικασία:
1)
Οδηγίες: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε τις οδηγίες της κατασκευής από το site της BYOC.. Δυστυχώς δεν παρέχονται μαζί με το kit και είναι λίγο εκνευριστικό μια εταιρία να προϋποθέτει ότι για να χτίσεις το πετάλι της θα πρέπει να έχεις υποχρεωτικά πρόσβαση στο internet (σκεφθείτε μόνο ότι υπάρχουν χώρες όπου ένα email χωρίς attachments κάνει 1 ώρα για να αποσταλεί).. Αφού κατεβάσετε τις οδηγίες, τυπώστε τις ή προβάλλετε τις σε ένα κοντινό υπολογιστή..
2)
Διαχωρισμός εξαρτημάτων: Όπως θα δείτε ανοίγοντας το κουτί, υπάρχουν 2 ειδών εξαρτήματα.. Αυτά που αφορούν την πλακέτα (δηλαδή η ίδια η πλακέτα, οι αντιστάσεις, δίοδοι, πυκνωτές, κλπ.) και το hardware (δηλαδή τα jacks, τα ποτενσιόμετρα, τα switches, κλπ.).. Για να μην πελαγώσετε, ξεχωρίστε τη πλακέτα και ένα πακετάκι με τα παρελκόμενα της (αντιστάσεις, κλπ.) και τα υπόλοιπα βάλτε τα στην άκρη για την ώρα..
(Συνέχεια κάτω)