Μια από τις πολλές τρύπες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Πολλές φορές έχει κληθεί να παίξει το ρόλο φορέα οικονομικής άνθησης σε περιοχές οικονομικής δυσπραγίας. Φυτέψαν παντού σχολές για να αποκτήσουν ζωή και ροή χρήματος μικρές πόλεις της επαρχίας.
Μέγιστο λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά εδώ θέλουν να κάνουν την ίδια την παιδεία εμπόριο, σε τέτοια θα κολλήσουν...
Το πρόβλημα (ένα από τα απεριόριστα) με τις τεχνικές σχολές στην Ελλάδα είναι ότι δεν παραδίδουν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας απόφοιτους με συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα, ούτε και είναι οργανωμένες κατά συντεχνιακό τρόπο. Δεν είναι στην ουσία τεχνική εκπαίδευση. Θυμάμαι τι πλάκα είχα πάθει όταν πήγα στη Νορβηγία κι έμαθα από ντόπιους σπουδαστές τεχνικών σχολών τη δύναμη και την αξία ενός διπλώματος τεχνικής σχολής. Αν τα πράγματα ήταν έτσι εδώ, δε θα κυνηγούσαν όλοι χίμαιρες, αλλά θα υπήρχε η δυνατότητα για πιο συνειδητοποιημένες επιλογές. Θα είχαν και τα πτυχία τους αντίκρυσμα και δε θα μπαίνανε όπου κάτσει, απλά γιατί "πρέπει" να μπούν. Αν και δεν υπάρχουν μόνο ΤΕΙ με τέτοιους βαθμούς εισαγωγής.
Αν κι έχω μπεί στο Πολυτεχνείο κι αισθάνομαι ένα κλικ πιο τυχερός που το πτυχίο μου έχει λίγο καλύτερη μοίρα από το μέσο πτυχίο ΑΕΙ, διαπίστωσα, καθυστερημένα, ότι το αντικείμενο δε μου αρέσει καθόλου μα καθόλου (άλλη τρύπα του συστήματος, δεν ξέρεις τι σε περιμένει μέχρι να μπείς στη σχολή, ενώ και το 10% δεν είναι επαρκές αντίμετρο), οπότε απλά κοιτάω να το πάρω για να κάνω κατατακτήριες.
Από πού να το πιάσει και πού να το αφήσει κανείς αυτό το σύστημα... Θέλει ξήλωμα από τις ρίζες.