Ενδιαφέρουσα η απορία σου, την είχα κι εγώ αλλά ποτέ δεν έκατσα να το ψάξω.. Το ποστ σου ήταν η αφορμή λοιπόν..
Με μια μικρή αναζήτηση βρήκα 1002 απόψεις...
Οι "σοβαρότερες" είναι οι εξής 3:
- Καμία διαφορά! Τουλάχιστον όσον αφορά τα πεταλάκια και ειδικά με την πληθώρα ρυθμίσεων που τείνουν να έχουν τα περισσότερα...
- Η διαφορά έγκειται στο χρόνο ανάμεσα στις επαναλήψεις.. Ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρότερος συνήθως για το echo απ ότι για το delay... Το echo ας πούμε μπορεί να περιγραφεί καλύτερα με το slapback. Επίσης, ο ήχος μπορεί να σβήνει και πιο γρήγορα στο echo, ενώ στο delay μπορεί οι επαναλήψεις να είναι παρόμοιας έντασης.. Το echo συναντάται σαν εφέ περισσότερο σε αναλογικά πετάλια..
- H διαφορά έγκειται στο είδος της επανάληψης, στην ηχητική της ομοίοτητα με το "πρωτότυπο" χτύπημα.. Όπως έγραψε και κάποιος σε ξένο forum, "- Delay is like a clone of the original sound - Echo is like a photocopy of a photocopy of a photocopy....et cetera." Κι εδώ το echo παρουσιάζεται σαν εφέ που παράγεται κυρίως από αναλογικά πετάλια..
Η 3η εκδοχή μου άρεσε πολύ αλλά το θέμα δεν είναι υποκειμενικό για να επιλέξω απλά μια άποψη... Νομίζω πάντως πως με τις επιλογές που δείνουν πλέον οι σταθμοί (!) delay, η 1η εκδοχή είναι η πλέον ρεαλιστική...