Θα ήταν ανόητο από μέρους μου Κιράτζο, να θεωρήσω, πως για ότι συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια, φταίνε οι μετανάστες!! Τουλάχιστον σε μένα, από τότε μου φταίνε, όσα συμβαίνουν τριγύρω! Τώρα βέβαια η κατάσταση είναι βούρκος. Σε όσα θέματα έχουν γίνει με μετανάστες, λέω συνέχεια για μεταναστευτική πολιτική, την οποία δεν έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν πιάνω το θέμα από τη μέση, το πιάνω από την αρχή. Ούτε μου δημιουργήθηκε κλίμα και έντονος προβληματισμός, όταν το θέμα, το χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ή τα κανάλια. Το προβληματισμό, τον είχα εξαρχής, από τις καταστάσεις που βλέπω τριγύρω μου. Ούτε με τα κανάλια κάνω παρέα, αλλά ούτε και με τη κυβέρνηση. Το τι συνέβαινε και συμβαίνει με τους μετανάστες, το βλέπω, το ακούω εγώ από την καθημερινότητα μου. Όχι τώρα ξαναλέω, από όταν ξεκίνησε! Η πολιτική παραμέλησε εντελώς το θέμα, από τους φραγκάτους μέχρι και τους φτωχούς εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη των μεταναστών, η παρανομία όσον αφορά την εργασία έσκασε σα βόμβα αλλά πρόσεξε με, έχεις το κάθε Ελληνάρα, να σου λέει, οι μετανάστες μας κατέστρεψαν, αλλά να είναι οι πρώτοι που παίρνουν μετανάστες στη δουλειά τους και τους εκμεταλλεύονται. Όμως φίλε μου και οι μετανάστες, βεβαίως και δεν μπορώ να μιλήσω συνολικά για τους μετανάστες, αλλά δεν μασάνε κουτόχορτο! Ξέρουν και τι κάνουν και γιατί το κάνουν, αλλά βέβαια έχοντας μία πολλές φορές ψεύτικη ελπίδα για κάτι καλύτερο, αφήνουν τη φαντασία τους να οργιάσει, ή το παίζουν κορώνα-γράμματα. Τουλάχιστον όσοι έχω γνωρίσει εγώ, χαζοί δεν είναι σε καμμία περίπτωση.
Σου παραθέτω σημερινό διάλογο με παλικάρι το πολύ 25χρονων, από το Μπαγκλαντές. Μάλιστα πολύ συμπαθητικός άνθρωπος.
Του λέω φίλε μου, από που είσαι ? Από Μπαγκλαντές μου λέει.
Όλη η οικογένεια εκεί του λέω ? Ναι μου λέει, όλοι εκεί εγώ εδώ!
Του λέω μόνο βάφεις! Ναι, βάφω μου λέει, όλες τις μέρες και δουλεύω και σε ένα μαγαζί σταθερά πάλι βάψιμο.
Καλά είναι του λέω, έτσι πρέπει να βγαίνει κάνα φράγκο, για να προχωράει η ζωή!
Του λέω σου αρέσει εδώ Ελλάδα ? ή καλύτερα στη πατρίδα σου ?
Μου λέει πίσω στη πατρίδα μου θέλω! Αλλά εδώ Ελλάδα είναι καλά για λεφτά, γι αυτό ήρθα!
Αλλά τώρα και στην Ελλάδα είναι χάλια τα πράγματα!
(Βεβαίως δεν μπορώ να μπω μέσα στο μυαλό του, για να ξέρω και γιατί έλεγε ότι έλεγε, αλλά τουλάχιστον φάνηκε ειλικρινής.)
Στο δε κόστος βαψίματος...Απάντησε ως εξής, μη φοβάστε, δεν θα πάρω πολλά, δεν έχω ούτε ένσημα, ούτε χαρτιά, παίρνω τα μισά από όλους τους άλλους. Αλλά εδώ στη γειτονιά, έχω βάψει πολλά σπίτια, μπορείτε να ρωτήσετε και αν ξέρετε και κάποιον άλλο που θέλει, να του πείτε ότι βάφω.
Πίστεψε με Κιράτζο, έχω γνωρίσει αρκετούς μετανάστες, τους οποίους και τους έχω φερθεί σωστά και μου έχουνε φερθεί σωστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα επιπλέον πρόβλημα, το οποίο μπορεί να διευθετηθεί, μόνο από ψηλά.
Θα μπορούσα λοιπόν, έαν ήμουνα ρατσιστής, να πάρω ένα τηλεφωνάκι, δίχως να γνωρίζω τι θα επακολουθήσει μετά και να ΄ρθούνε να μαζέψουνε το κάθε παράνομο μετανάστη που παίρνω πρέφα. Δεν έχω λόγο να το κάνω. Γιατί ? γιατί πολύ απλά, θα τον στείλω σε αυτούς που τον βάλανε παράνομα μέσα στη χώρα. Όταν λοιπόν ο άλλος έχει ανάγκη και μπαίνει παράνομα μέσα σε μία χώρα, στην οποία μάλιστα είναι σχεδόν αποκλεισμένος τι θα κάνει ? Μέχρι στιγμής όμως, τουλάχιστον άμεσα, δεν έχω εκμεταλλευτεί κάποιον μετανάστη. Άλλωστε δεν τους ρωτάω και αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, πια η ουσία ? Αν στείλουνε 100 ή 200 ή 1000 λύθηκε κάνα πρόβλημα ? Άσε που δεν ξέρω καν αν θα τους στείλουνε, άσε που θα ξαναμπούνε, άσε που καμμιά απόφαση δε βγαίνει από ψηλά όχι μόνο για το εργασιακό, αλλά για όλα τα προβλήματα που προκαλεί η μετανάστευση και προκαλούν τη μετανάστευση.