Σχετικά με το vintage ή contemporary όμως, πρέπει να ομολογήσω ότι ως παραδοσιακός τύπος δεν είμαι σίγουρος αν θέλω απαραίτητα να κινηθώ σε πιο μοντέρνα ηχοχρώματα. Γενικά έχω διαπιστώσει ότι οι μαγνήτες και οι ενισχυτές με τέτοιες τάσεις δεν με συγκινούν ιδιαίτερα. Ενισχυτές με εντελώς κλασσικό ύφος όπως ο Peavey Classic 30 ή ένας Fender του στυλ Blues Deluxe (για τα καθαρά του) είναι ανάμεσα στα όνειρα που θα πραγματοποιηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και καλώς ή κακώς, αυτός ο (σίγουρα χιλιοπαιγμένος όπως λες) vintage PAF ήχος αποτελεί ακόμα για μένα σημείο αναφοράς.
Θα σταθώ σε αυτά γιατί εδώ νομίζω γίνεται μία κλασσική λανθασμένη παραδοχή, που εγώ τουλάχιστον ομολογώ ότι έκανα χρόνια, μέχρι που από κάποια χρονική στιγμή και μετά απέκτησα την οικονομική δυνατότητα να αλλάξω κάποιους μαγνήτες αλλά και κάποιους ενισχυτές.
Όταν μιλάμε για vintage versus modern στους ενισχυτές, μιλάμε για μεγάλες διαφορές, και μάλιστα "σχολές" μπορούμε να το πούμε, είναι σαν να διαλέγεις ανάμεσα σε american και british ήχο, κάποια στιγμή με την εμπειρία βρίσκεις την "σχολή" σου και μένεις σε αυτήν.
Πιστεύω ότι όταν έγραψα vintage versus contemporary μαγνήτες το μυαλό σου ασυναίσθητα πήρε σαν αναφορά τον ανωτέρω διαχωρισμό των ενισχυτών και γιαυτό τους ανέφερες. Λοιπόν, όχι, δεν έχουν καμία σχέση με τους ενισχυτές και εξηγώ γιατί:
Πρώτον, οι vintage μαγνήτες με τους contemporary έχουν πολύ μικρότερες ηχητικές διαφορές. Μάλιστα για να σε ξεκολλήσω από κάθε σύνδεση με τους ενισχυτές, θα σου πώ ότι οι διαφορές αυτές κατά 90% αναφέρονται στο hotness του μαγνήτη και μόνο κατά 10% στην χροιά.
Δεύτερον, όταν μιλάμε για vintage versus contemporary μαγνήτες, μιλάμε για μαγνήτες vintage του 50's-60's και μαγνήτες contemporary του 80's μέχρι σήμερα. Πάλι αν το δεις χρονολογικά, διαφέρει πάρα πολύ από το vintage versus modern στους ενισχυτές.
Τρίτον το vintage versus contemporary περιλαμβάνει και την καταλληλότητα του μαγνήτη να χρησιμοποιείται με distortion. Έναν vintage μαγνήτη θα τον χρησιμοποιήσεις για καθαρό κυρίως ήχο, ενώ οι contemporary μαγνήτες είναι σχεδιασμένοι να παίζουν καλύτερα με crunch και με διάφορα μοντέλλα, μπορούν να καλύπτουν όλο το range μέχρι το metal.
Γι'αυτό σου έγραψα trust me on this, γιατί αναγνωρίζω όπως και με τον εαυτό μου, θέλει ένα leap of faith για να κάνεις το βήμα, εμένα όμως η διαφορά του 59 σε neck πχ που ήταν ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια σε σύγκριση με τα σκουπίδια που είχα πριν την δυνατότητα να παίζω, και έλεγα 'ο 59 είναι καταπληκτικός και ισσοροπημένος, μέχρι που άκουσα πραγματικούς καταπληκτικούς και ισσοροπημένους μαγνήτες και κατάλαβα ότι υπήρχε και ένας ακομα ολόκληρος κόσμος πέρα από τον 59.
Δεν προσπαθώ να σε πείσω, την γνώμη μου λέω πάντα και μόνο, απλά εξηγώ επιπλέον το συγκεκριμένο θέμα, διότι θεωρώ ότι είναι κρίμα να χάσεις κάποιον καταπληκτικό μαγνήτη του οποίου η χροιά θα σε ενθουσίαζε hands on, απλά και μόνο επειδή θα ήταν βαφτισμένος ως contemporary για κάποιους άσχετους λόγους που θα μπορούσε να ήταν μέχρι και απλό marketing.