Να πω κι εγω λοιπόν
Θεωρώ οτι κατέχω ένα μεγάλο προνόμιο, μπορώ να είμαι σε θέση να δοκιμάζω πολλές και διάφορες κιθάρες όποτε το θελήσω, όσο φθηνές ή ακριβές κι αν είναι.
(Μην ρωτάτε γιατί και πως, είμαι αρκετά τυχερός σε αυτό το θέμα, απλά τυχαίνει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την κιθάρα να γνωρίζω ή να είμαι φίλος με πρόσωπα τα οποία μπορούν να κάνουν αυτό που ανέφερα εφικτό)
Συνήθως όταν εκφέρω γνώμη για μιά κιθάρα την έχω ήδη παίξει, δεν βλέπω απλά τα specs και λέω..."καλή θα είναι" ή "κακή θα είναι"...
Διαβάζω εδώ κατά καιρούς για μια απαξίωση που υπάρχει ως προς τις ας το πούμε πιο "καταξιωμένες" εταιρείες του χώρου, οι οποίες ας μη γελιόμαστε είναι οι εξής δύο...fender και gibson.
Συνήθως το "θέμα" εστιάζεται στο γεγονός οτι τα προιόντα τους είναι ακριβότερα των άλλων εταιριών διότι "πουλάνε" όνομα και όχι οι κιθάρες.
Για να το δούμε λοιπόν λίγο αυτό...
Η fender πχ η οποία έδωσε και το όνομα της στο θέμα (

), έχει κιθάρες που είναι και πολύ φθηνές (πχ classic vibe) και medium price (mexico, japan) και medium-high price (american standard-deluxe-reissue-signature) και very high price (fender custom shop) αλλά και...over the top price (masterbuild).
Απο αυτές τις κατηγορίες τιμών, ειδικά στις 2 πρώτες μπορείς να βρείς απο αρκετά κάτω του μετρίου έως αρκετά καλά κομμάτια (στα ίδια μοντέλα).
Πολύ καλά κομμάτια όχι, είναι δύσκολο να βρεις, υπάρχουν βέβαια αλλά είναι καθαρά θέμα τύχης για να μην πω κολ*φαρδί@ς...
Μου έχει τύχει πχ να παίξω με μιά πολύ καλύ baja, μια πολύ καλή jimmie vaughan strat, μια φοβερή mexican esquire, αλλά κι απο την άλλη έχω παίξει πχ με μεξικάνα road worn που δεν "το είχε" καθόλου...
Αυτό όμως το θέμα του consistency (ή καλύτερα inconsistency) υπάρχει σχεδόν σε όλες τις κιθάρες παρόμοιου price range, όχι μόνο στις fender.
Έχω παίξει πχ σκάφος Ibanez (των 700 ευρώ) το οποίο είχε έναν brilliant δυνατό σκαστό ήχο τίγκα στις αρμονικές και αργότερα έτυχε να παίξω ένα άλλο κομμάτι τίγκα στα μπάσα και την μουνταμάρα.
Έχω παίξει με Hagstrom των 600 ευρώ για την οποία εγω δεν θα έδινα ούτε 200...
Έχω παίξει με partcaster tele (με υλικά αυτού του price range) που άφησα κάτω μετά απο 10 δεύτερα..
Αυτό βέβαια είτε μας αρέσει είτε όχι (εντάξει, δεν μας αρέσει..

) είναι λογικό να συμβαίνει σε αυτό το price range.
Το καλό βέβαια με αυτές τις fender, καλές ή λιγότερο καλές, είναι οτι τουλάχιστον "ακούγονται" σαν fender, επομένως αν κάποιος έχει αυτόν τον ήχο αυστηρά μέσα στο κεφάλι του ως επιλογή he can't go wrong..
Υπάρχουν alternatives της fender σε αυτήν την χαμηλομεσαία κατηγορία?
Σαφώς και υπάρχουν!
Yamaha, cort, vintage, blade...κλπ,κλπ.
Είναι καλύτερες?.....Όχι.
Είναι χειρότερες?....'Οχι.
Και ερχόμαστε τώρα στην επόμενη κατηγορία όπου τα πράγματα "σοβαρεύουν".
Η "σημαία" της fender εδώ, η οποία απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό είναι σίγουρα η american standard.(strat or tele)
Η συγκεκριμένη τιμάται (χρησιμοποιώ τιμές thomann) λίγο πάνω απο 1100 ευρώ.
Εγω προσωπικά δεν θεωρώ οτι αυτή η τιμή θα με κάνει να πιστέψω οτι εδω έχουμε μια περίπτωση overpriced οργάνου.
Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς και ποιό american made όργανο άλλης εταιρείας θα μπορούσατε να προτείνετε το οποίο θα είχε μια σημαντική διαφορά στην τιμή...(για να στηριχθεί έτσι η άποψη περί overpriced προιόντων)
'Ενα άλλο πράγμα που αρκετές φορές διαβάζω εδώ, είναι η απέχθεια προς οτιδήποτε βγάζει η fender και είναι signature model, με την αιτιολογία οτι γίνεται μόνο και μόνο για εμπορικούς λόγους.
Κι όμως, η καλύτερη μη custom shop στρατ που έχω παίξει ποτέ είναι η Eric Johnson, και μιά απο τις καλύτερες tele ever είναι η G.E.Smith.
...και οι δύο έχουν κάποια unique features που τις διαφοροποιούν απο τις υπόλοιπες, αλλά το θέμα πάνω απ'όλα είναι οτι οι κιθάρες φυσάνε!
Ναι, τώρα με αυτές σχεδον έχουμε ακουμπήσει το διχίλιαρο, αλλά όλα τα σοβαρά μοντέλα του αμερικάνικου ανταγωνισμού εκεί παίζουν δυστυχώς.
Απο αυτό το price range και πάνω η ποιότητα είναι πλέον δεδομένη και αυτό που κάνει κάποιον να αποφασίζει για ένα όργανο έναντι ενός άλλου είναι καθαρά το προσωπικό του γούστο και το τι προσδοκά ηχητικά και παιχτικά απο ένα όργανο "ζωής".
(Δεν ξέρω πόσοι είχαν διαβάσει την εμπειρία που είχα με μια prs την οποία τελικά δεν απέκτησα, όχι γιατί δεν ήταν καλό όργανο αλλά γιατί δεν έκανε σε ΜΕΝΑ...
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=81716.msg645933#msg645933 )
Εκεί βέβαια μικροδιαφορές στην τιμή μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, υποτίθεται οτι έχεις αποφασίσει να τα σκάσεις είτε γιατί βλέπεις πάρα πολύ σοβαρά το θέμα ήχος (ασχέτως επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτό ή όχι) είτε γιατί το βλέπεις και λίγο συλλεκτικά το θέμα (δεν ανήκα ποτέ σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία..)