βρήκα την λύση. Γράφω τις εμπειρίες μου για να μάθουν οι νέοι. Οι απλές λαδομπογιές μετάλλων (βερνικοχρώματα) ΔΕΝ κάνουν για το βάψιμο κουτιών, κι ας έχουν αστάρι αλουμινίου του ίδιου κατασκευαστή, κι ας είναι κάτω από λάμπα 100watt, και ας είναι πέντε μέρες στον ήλιο, κι ας λέτε το πάτερ ημών κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε. Τα δοκίμασα όλα αυτά, αλλά οι μπογιές έμεναν νωπές εσωτερικά, και ξεφλουδίζονταν με το νύχι. Για να βάψετε πεταλάκια θέλει: είτε (1) σπρέυ για γκράφιτι πάνω σε αστάρι αλουμίνιου, γιατί τα σπρέυ έχουν σκληρυντικό και στεγνώνουν σε μία ώρα ή (2) μπογιές αυτοκινήτων με σκληρυντικό πάνω σε αστάρι αλουμίνιου.
Από το πάσχα παιδεύομαι, έχοντας αγοράσει βερνικοχρώματα (λαδομπογιές μετάλλων) και αστάρι αλουμίνιου από δύο γνωστές μάρκες (Χρωτέξ & σειρά Νεοχρώμ της Βιβεχρώμ). Τα έβαφα έτσι, τα έβαφα αλλιώς, τα στέγνωνα στον ήλιο, στην λάμπα, στον άνεμο. π**άρια. Ρωτούσα τους χρωματοπώληδες, και μου έλεγαν αρλούμπες, πως φταίει η υγρασία. Ψιλιάστηκα την δουλειά, όταν έβαλα ένα πράσινο ειδικό βερνικόχρωμα μετάλλων (σειρά Vivelock της Βιβεχρώμ) που βρήκα στην αποθήκη, που έγραφε ότι είναι αντισκωριακό, στεγνώνει σε μία ώρα και επανεβάφεται σε 4 ώρες. Αυτή η μπογιά έπιασε καλά πάνω στο αστάρι και έγινε πολύ σκληρή, δεν χαράσεται με το νύχι. Αφού ρώτησα έναν φανοποιό και του είπα τα καθέκαστα, αυτός υποψιάστηκε πως η πράσινη αντισκωριακή μπογιά έχει σκληρυντικό. Δυστυχώς τα Vivelock δεν βγαίνουν σε μικρές συσκευασίες (η μικρότερη είναι 750ml). Σήμερα το πρωί παράγγειλα 5 χρώματα αυτοκινήτου των 200ml με σκληρυντή. Έβαψα ένα κουτί στις 7:30 το απόγευμα, στις 9:00 είχε γίνει πέτρα. Τέλος καλό, όλα καλά, αν εξαιρέσω ότι αγόρασα μια ντουζίνα λαδομπογιές που δεν χρησιμεύουν πουθενά. Ακόμα δεν έχω τεστάρει άν το διαφανές ακρυλικό βερνίκι προστασίας συνδιάζεται με τις μπογιές αυτοκινήτων.