Παιδια την κιθαρα την παιρνετε με βαση τα γουστα σας στο θεμα εμφανισης και παιξιματος/χαρακτηριστικων. Ο ηχος μπορει να φτιαχτει οπως θες απο κει και περα μεσω των ενισχυτων/προενισχυτων κτλ, οποτε μην ασχολειστε τοσο με το θεμα ηχου, αφου αυτο θα το φροντισει ο υπολοιπος εξοπλισμος σας και οι καταλληλες ρυθμισεις.
Απο κει και περα, τα αντικειμενικα χαρακτηριστικα των οργανων ειναι διαφορετικα αλλα ταυτοχρονα και παρομοια.Και οι 2 εχουν 2 διπλους μαγνντες πχ, οποτε το θεμα του ηχου γενικοτερα θα ειναι παρομοιο...Τα υπολοιπα ομως χαρακτηριστικα ειναι διαφορετικα και εκει ερχεται το υποκειμενικο κριτηριο.
Οι charvel εχουν σαφως πιο λεπτο λαιμο, ειναι πιο shred-οκιθαρες superstrat με ολα τα καλα και τα κακα που εχουν τετοιες κατασκευες.
Εχουν επισης τρεμολο με ολα τα + και τα -. Αν εσυ πχ δεν χρησιμοποιεις ετσι κι αλλιως τρεμολο, τοτε ποιος ο λογος να παρεις μια κιθαρα με floyd rose που και θα σε δυσκολευει στο κουρδισμα, ρυθμιση κτλ;
Αν απο την αλλη παιζεις πολυ σολο και νιωθεις οτι σου λειπει η χρηση του, τοτε ποιος ο λογος να πας για μια Les Paul;
Επισης, οι les paul γενικα ειναι πιο βαριες κιθαρες (και μαονι και πολυ ξυλο) και σαν εργονομια ειναι πραγματικα τουλαχιστον προβληματικες (και εξαιτιας βαρους αλλα και εξαιτιας του τροπου κατασκευης χωρις comfort contours, δυσκολη προσβαση στα τελευταια ταστα σε σχεση με strat κατασκευες κτλ).
Απο την αλλη, σαν αξια εμπορικη οι Les paul πιθανως να ειναι καλυτερες σαν επενδυση, εχουν class εμφανιση πολυ ωραια ομολογουμενως και γενικα σαν ποιοτητα κατασκευης συνηθως ειναι αρκετες καλες με καλο φινισρισμα και βαψιμο κτλ. Οι charvel ειναι πιο λιτες κιθαρες, πιο μινιμαλ στην εμφανιση.
Ηχητικα θα ελεγα και οι 2 μπορουν να βγαλουν παρομοιως οτι ηχο θες εκτος απο τυπου κλασσικο strat...
Αρα για μενα, ειναι καθαρα θεμα προτιμησεως επιμερους χαρακτηριστικων, εμφανισης και ΚΥΡΙΩΣ playability.
Επειδη εχω περασει και απο Gibson Les Paul και απο Jackson 88 (σχεδον charvel san dimas), θα ελεγα οτι παικτικα μου εκανε πολυ περισσοτερο η Jackson και γενικοτερα οι superstrat κιθαρες.
Εμφανισιακα, οι Les Paul μου αρεσουν πολυ, αλλα και παλι αν ειχα τα χρηματα για μια, θα προτιμουσα μια επισης αξιολογη (και εμφανισιακα) τυπου superstrat παρα μια τυπου les paul.
Γενικα παντως, με βαση οσα λετε οτι θελετε να παιζετε, καθαρα και μονο σαν mojo, θα ελεγα οτι ταιριαζουν οι Les Paul. Απο κει και περα ομως, αν ΕΓΩ επαιρνα, θα πηγαινα μαλλον για την charvel Ή ακομα καλυτερα θα εσκαγα κι αλλα χρηματα και θα επαιρνα την Gibson με το floyd rose που εχει βγει τωρα τελευταια...