Το μέσο ανθρώπινο αυτί έχει μια τέτοια χαρακτηριστική καμπύλη όπου η ευαισθησία του είναι μικρότερη στις χαμηλές συχνότητες, αυξάνει μέχρι τα 1500-3500Hz περίπου και μετά ξαναπέφτει. Με αυτό το δεδομένο, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πιο σημαντικούς τους ήχους που είναι σε πιο ψηλές συχνότητες, γιατί για την ίδια ένταση της πηγής τους ακούει πιο δυνατά. Τους θεωρεί πιο σημαντικούς, γιατί ανάμεσα στους άπειρους ήχους που αντιλαμβάνεται γύρω του ο άνθρωπος, οι πιο υψίσυχνοι (μέχρι τα 3500Hz περίπου) θα ξεχωρίζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που αν ακούσεις ένα κομμάτι από μια ορχήστρα, ο εκγέφαλός σου θα καταγράψει ως μελωδία τους πιο υψίσυχνους ήχους (πχ. τα βιολιά και τις σοπράνο).
Τώρα, ας πάμε αυτό το συλλογισμό στις ανθρώπινες φωνές. Από το wikipedia οι εκτάσεις των φωνών είναι οι εξής:
Soprano: C4-C6
Alto: F3-F5
Tenoro: C3-C5
Bass: E2-E4
που μεταφράζονται σε συχνότητες ήχων:
Soprano: 261-1046(Hz)
Alto: 175-700(Hz)
Tenoro: 130-523(Hz)
Bass: 82-330(Hz)
Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι λοιπόν για ποιό λόγο προσέχει κανείς λιγότερο τους μπάσους σε μια χορωδία... Εδώ να σημειώσω το εξής: Σε καμία περίπτωση οι μπάσοι ήχοι δεν είναι ενοχλητικοί. Απλά ανάμεσα σε δύο ήχους, ο εγκέφαλος θα προσέξει περισσότερο τον πιο υψίσυχνο. Ενοχλητικά είναι μόνο τα διαστήματα μεταξύ δύο νοτών, όχι οι νότες αυτές καθ' αυτές. Συνεπώς η σοπράνο υπερτερεί σε μια χορωδία μόνο στο ότι μπορεί να επιβάλει τη φωνή της έναντι των υπολοίπων χωρίς να χρειάζεται να ουρλιάζει, ενώ ο μπάσος για να κάνει αισθητή την παρουσία του θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερη ένταση στη φωνή του απ' ό,τι μπορεί.
Τώρα, όσον αφορά τη δικιά σου φωνή. Δεδομένου ότι οι μπάσοι δεν είναι τόσοι πολλοί και από αυτούς λίγοι μόνο βγαίνουν να τραγουδήσουν γιατί έχουν τις ίδιες ανασφάλειες με σένα, έχεις ήδη ένα αβαντάζ. Ότι η φωνή σου θα κάνει εντύπωση σε κάποιον με το πρώτο άκουσμα και μόνο επειδή έχει διαφορετικό εύρος από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Από κει και πέρα, το αν θα δουλέψεις την έκτασή σου, τη χροιά σου και τα χρωματίσματα φυσικά και είναι θεμιτό, αλλά όχι απαραίτητο. Ένας τενόρος από την άλλη για να κάνει εντύπωση θα πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη χροιά, να τραγουδήσει κάποια πολύ ωραία μελωδία ή να κοπανιέται για να τον προσέξουν. Όσον αφορά το ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν γνωστοί μπάσοι, προφανώς στην κλασική μουσική η απάντηση είναι ότι είναι πολύ ανελαστική στο να δοκιμάζονται καινούρια πράγματα, αλλά στους υπόλοιπους χώρους μάλλον λόγω των ανασφαλειών που αναφέρεις. Νομίζω ότι θα πρέπει να διώξεις οποιαδήποτε ανασφάλεια ή αναστολή έχεις και να κάνεις το κέφι σου μαγκιόρικα. Τουλάχιστον με τα δικά μου αισθητικά κριτήρια, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα στη γνώμη των άλλων από τη στιγμή που θα έχεις καλλιεργήσει τη φωνή σου.
Αυτά! Καλό απόγευμα