Υποθέτοντας, ότι η διάταξη των μικροφώνων έχει κάποια σχέση με τη γεωμετρία του οργάνου. έκανα μερικές μετρήσεις στην ακουστική μου.
http://img6.imageshack.us/img6/4517/metrhseis.jpgΥποθέτοντας πάλι, ότι το μεταξύ γέφυρας και εξόδου του ηχείου, είναι ακριβώς το μέσο μεταξύ γέφυρας και εξόδου του ηχείου μέτρησα μία απόσταση από το τέλος του σώματος μέχρι το μέσο μεταξύ γέφυρας και εξόδου του ηχείου 27 cm.
Διπλασίασα την απόσταση στα 27x2 = 54cm και αυτό με έστειλε από το τέλος του σώματος στο μέσο του δεύτερου τάστου μετά την αρχή του σώματος (μέσο του 13ου τάστου της κιθάρας).
Ίσως λοιπόν τα μικρόφωνα να έπρεπε να τοποθετηθούν Α: 27 cm και B1: 54 cm
Μετρώντας όμως το συνολικό μήκος της ακουστικής μου κιθάρας : 104 cm σκέφτηκα να κοιτάξω που ακριβώς έπεφτε το μέσο της, δηλαδή στα 104/2 = 52 cm το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην παραπάνω υπόθεση του 54cm δηλαδή στο μέσο του 14ου τάστου της κιθάρας.
Ίσως λοιπόν τα μικρόφωνα έπρεπε να τοποθετηθούν : A: 27 cm και B2: 52 cm
Τελικά όμως σκέφτηκα ότι το πιο σωστό θα ήταν να χωρίσω τη κιθάρα σε τέταρτα 104/4 = 26cm και το πρώτο μικρό μικρόφωνο να τοποθετηθεί στα 26cm από το τέλος του σώματος, μεταξύ καβαλάρη και εξόδου ηχείου, δηλαδή κατά 1 εκατοστό πιο κοντά στο καβαλάρη από ότι στην αρχική μέτρηση που ήταν ακριβώς στο μέσο και με διπλασιασμό της απόστασης 2x26= 52cm στο μέσο του 14ου τάστου της κιθάρας.
Δηλαδή Α1 : 26cm και Β3 : 52 cm ( Δεν φαίνεται κάπου στο σχήμα. )
Σίγουρα οι μετρήσεις αλλάζουν από κιθάρα σε κιθάρα αλλά όχι και οι αναλογιές σε σχέση με το συνολικό μήκος.
Οι διαφορές των αποστάσεων είναι αρκετά μικρές, ιδιαίτερα εφόσον τα μικρόφωνα είναι αρκετά απομακρυσμένα από τη κιθάρα. Μία απόσταση της κιθάρας από τα μικρόφωνα 26 cm θα έφτιαχνε ένα ισόπλευρο τρίγωνο ενώ οποιαδήποτε άλλη απόσταση ένα ισοσκελές. Δεν θα ήταν τόσο τυχαίο το ισοσκελές τρίγωνο με απόσταση 54cm από την κιθάρα. Παρα΄πάνω πιστεύω ότι απομακρυνόμαστε πολύ από τη κιθάρα αν και δεν ξέρω καθόλου από ηχογραφήσεις.
Μερικές σκέψεις, αφιερωμένες στο δάσκαλο Αναξίμανδρο.