Δεδομένο: Όταν το fuzz είναι μετά το Wah υπάρχει έντονος θόρυβος (oscillation). Η θεωρία λέει ότι τα Fuzz που ως επί τω πλείστων είναι true bypass πεταλάκια, όταν μπαίνουν μετά το Wah και είναι και τα δύο εφέ μαζί ενεργοποιημένα, τότε παράγεται πολύ θόρυβος ακόμα και με το Volume της κιθάρας στο 0.
Φαντάζομαι οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι γνώστες του θέματος.
Το πρόβλημα το είχα αντιμετωπίσει και παλιότερα όταν είχα το JH-1 Fuzz. Μετά πήρα το Boss FZ-5 το οποίο ήταν digital effect και είχε και buffer το οποίο αποτρέπει την δημιουργία του παραπάνω φαινομένου.
Το digital Fuzz όμως έφυγε και καλώς εδέχθην το
Little Big Muff της Electro Harmonix. Αναλογικό πεταλάκι, Fuzz-οειδές, οπότε το πρόβλημα ξαναεμφανίστηκε.
Το έψαξα λιγο. Οι λύσεις που προτείνουν:
1) Να μπει αντίσταση στο input του Muff, κάτι που αλλάζει όμως τον χαρακτήρα του, οπότε απορίπτεται.
2) Να μπει το Muff πριν από το Wah, κάτι που όμως ηχητικά δεν μου αρέσει γιατί υπάρχει μεγάλη αυξομείωση του ήχου και το Wah-effect γίνεται πιο δραματικό (κάποιους τους αρέσει). Μετά από δοκιμή, απορρίφθηκε και αυτό.
3) Διάβασα ότι αν βάλεις άλλο πεταλάκι που να έχει buffer, ανάμεσα στο Wah και στο Muff (πχ ένα Booster), τότε αυτό βοηθάει, αν και, λένε, το Fuzz πρέπει να δέχεται "καθαρό" σήμα από την κιθάρα και ότι η χρήση buffer του αλλάζει τον χαρακτήρα. Οπότε έβαλα και εγώ το Ibanez TS9DX Turbo Tubescreamer ανάμεσα στα δυο, και προς μεγάλη απογοήτευση ο θόρυβος δεν έφυγε. Αναρωτιέμαι, δεν έχει buffer το Tubescreamer? Αποκλείεται, αφού αν βγει από το ρεύμα, δεν περνάει ήχος. Οπότε πρόσθεσα ανάμεσα ακόμα 2 BOSS πεταλάκια (Metal Zone + Turbo Distortion). Αποκλείεται στο σύνολο αυτών των τριών, να μην είναι ένα που να έχει buffer. Ιδίως το metal zone. Πάλι όμως, ο θόρυβος παραμένει.
Έχετε καμιά εξήγηση?
Ή θα πρέπει να το "καταπιώ" και να αποδεχτώ ότι Muff και Wah δεν πάνε μαζί...
Πως τα κατάφερνε ο Jimi, μου λέτε;