Μίλτο, το αν θα σου κάτσει ή όχι στο χέρι, θα το καταλάβεις μόνο από κοντά, πηγαίνοντας και δοκιμάζοντας μερικές. Βεβαίως τα μουσικά όργανα, δεν είναι τίποτα Joystick για αερομαχίες, ώστε να είναι τόσο δύσκολο να σου κάτσει ένα μουσικό όργανο στο χέρι. Μην ακούς κάποιους που το ψάχνουνε αυτό πάρα πολύ, διότι αυτοί είναι είτε σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ξέρουν τι ψάχνουν είτε εντελώς στην αρχή και δεν ξέρουν τι ψάχνουν, οπότε ονειροφαντασιώνονται διάφορα.
Μια και εγώ από λύρες γενικά δεν ξέρω, αλλά έκανα μία πρόσφατη έρευνα για αγορά μπαγλαμά-τζουρά-μπουζούκι on line. Παρατήρησα, ότι οι τιμές που ξεκινάνε να είναι κάπως ποιοτικά κατασκευαστικά αυτά τα όργανα είναι από 400-450ευρώ και πάνω. Αν μου επιτρέπεις, χωρίς να έχω ακούσει τον ήχο ούτε στις χαμηλότερες τιμές, αλλά ούτε και στις υψηλότερες, από τι φωτογραφίες και μόνο που παραθέτουν τα διάφορα καταστήματα, φαίνεται ότι μέχρι να πιάσουν τα όργανα τα 380ευρώ, πρόκειται για κατασκευή Τενεκέδων. Προχειρότητα σε δουλειά και υλικά. Οπότε καταλαβαίνεις, ότι έαν θέλεις όντως να μάθεις, το έχεις μεράκι δηλαδή, πάρε εξ' αρχής ένα όργανο που να αξίζει. Έαν θέλεις μετά μαθαίνοντας να πας και σε ακόμη ακριβότερα, το κάνεις και αυτό. Είναι κρίμα να δώσεις 300ευρώ σε καυσόξυλο σε αντίθεση με το να δώσεις 450ευρώ σε ένα καλοφτιαγμένο όργανο που θα παίζεις και θα σου δίνει. Άσε που αν δώσεις τα 300 ευρώ σε καυσόξυλο, αργότερο θα δώσεις άλλα 450 το λιγότερο, που πάμε σε 750ευρώ συνολικά, τα οποία 300 θα είναι πεταμένα.
Πριν μερικές μέρες είχα μπει στο ebay και είδα κάτι μπουζούκια κινέζικα κοντά στα 400ευρώ και έκανα το σταυρό μου...Οι Κινέζοι ανταγωνίζονται τους Έλληνες στην κακογουστιά στα μουσικά όργανα "χαμηλών" τιμών. Ο μόνος τομέας που έχει καλά όργανα σε χαμηλές τιμές είναι οι κιθάρες, κι αυτές βέβαια από το εξωτερικό. Οπότε εφόσον θέλεις Ελληνικό Παραδοσιακό Όργανο, δώσε κάνα φράγκο παραπάνω μαν. Επίσης να διαθέσεις χρόνο στο ψάξιμό σου, σε αγγελίες και καταστήματα. Μην αγοράσεις λύρα, πριν δεις και ακούσεις τουλάχιστον 10-15 κομμάτια.