Κατ' αρχήν να πω ότι το ερώτημα έχει σχέση με τον καινούργιο μου VHT Special 12/20RT, αν και αυτή τη φορά δεν είναι πρόβλημα του ενισχυτή.
Μετά από ένα μήνα περίπου και αφού όλα πήγαιναν καλά (είχα παλιότερα την κεφαλή η οποία μού παρουσίασε πρόβλημα), σκέφτηκα να αλλάξω λάμπες. Καθώς ήθελα τον κλασσικό Fender ήχο, αγόρασα ένα ζευγάρι 6L6. Όταν τις τοποθέτησα στον ενισχυτή και τον δοκίμασα για πρώτη φορά, η χροιά του ήχου μού φάνηκε σαφώς βελτιωμένη και ο θόρυβος μειώθηκε, αλλά η ένταση ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι περίμενα ακόμα και με το διακόπτη της τάσης στα 20V. Για να μην τα πολυλογώ, η μία λάμπα φαίνεται ότι δεν λειτουργεί, καθώς δεν ανάβει και δεν ζεσταίνεται όπως η άλλη. Όλα καλά μέχρι εδώ, η απορία μου όμως είναι η εξής:
Μπορεί ο συγκεκριμένος ενισχυτής να λειτουργήσει με μία μόνο τελική λάμπα; Γιατί ήχος έβγαινε, και μάλιστα χωρίς καμία ένδειξη (πέραν της χαμηλότερης έντασης) ότι κάτι δεν πάει καλά. Απ' ό,τι έχω διαβάσει σε κιθαριστικές ιστοσελίδες και fora, σε ενισχυτές με περισσότερες τελικές λάμπες είναι δυνατόν να αφαιρεθεί ένα ζευγάρι προκειμένου να αποδίδει ο ενισχυτής χαμηλότερη ισχύ, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Οι απόψεις όμως φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί μία τελική από έναν ενισχυτή που έχει μόνο δύο, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο ενισχυτής δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Τι ακριβώς ισχύει;
Θα με ενδιέφερε να ακούσω οποιαδήποτε άποψη, ακόμα κι αν δεν έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα.