Στάδιο 1
«Βοηθήστε με» = πρώτος ενισχυτής ..μπορεί να μην έχω καν κιθάρα
(το καλύτερο στάδιο της όλης πορείας, καθώς όλη η μαγεία των ανακαλύψεων είναι μπροστά σου):
1. Πόσα λεφτά έχω πρόθεση να διαθέσω?
Μέχρι 300€ έλεγα, εκτός αν ....με πείσετε για παραπάνω. Θέλω να δώσω όσα χρειάζονται για να έχω αξιοπρεπή ήχο απ' την ηλεκτρική κιθάρα μου. Και δυνατός θα χρειαστεί να είναι αλλά δεν ξέρω πως αυτό μεταφράζεται σε watt. Η χρήση θα είναι σε ιδιωτικό ενιαίο χώρο 70τμ. χωρίς γείτονες. Σε μουσική πάντως (hi-fi, όχι όργανα) με καλύπτει ένας τελικός 2x380W με ηχεία ευαισθησίας περίπου 89db.
2. Τι είδους μουσική θέλω να παίζω? ..με παραδείγματα αν είναι δυνατόν:
Καθόλου Metal και "βρώμικα". Μ'αρέσουν Dire straits, Pink Floyd, Blues, κλπ καθώς και ό,τι κλασσικό σηκώνει διασκευή.
3. Θέλω Ενισχυτή για Ηλεκτρική κιθάρα.
4. Θέλω Combo (ενισχυτή με μεγάφωνο μαζί) ή Κεφαλή και Καμπίνα (ξεχωριστό μεγάφωνο)?
Δεν ξέρω τι είναι προτιμότερο και γιατί.
5. Θέλω να παίζω σε χαμηλές εντάσεις (στο σπίτι) ή θέλω να καλύπτομαι και για πρόβες μελλοντικά?
Θέλω και χαμηλές εντάσεις για μελέτη Και δυνατές για προσωπική ικανοποίηση. Το γράφω επειδή διάβασα πως κάποιοι ενισχυτές αποδίδουν τα καλύτερά τους πάνω από κάποια στάθμη. Οι πρόβες σε άλλους χώρους δεν με ενδιαφέρουν.
6. Θέλω να έχει ήδη και κάποια εφέ πάνω του ή θέλω μία καλή καθαρή ηχητική βάση για να χτίσω μελλοντικά τον ήχο μου με εφέ από πετάλια ή πεταλιέρα?
Αν μια καθαρή ηχητική βάση είναι αισθητά φτηνότερη θα την προτιμούσα μέχρι να κατασταλάξω στον ήχο που θα μου αρέσει, εκτός αν το παιχνίδι με τα πετάλια - που δεν ξέρω ούτε πως είναι, πόσο μάλλον τι κάνουν - είναι ακριβό και μπελαλίδικο.
Σημείωση: μάλλον δεν θα έχω αξιόλογη πορεία στο άθλημα, παρ'όλα αυτά θέλω ό,τι πάρω να είναι αξιοπρεπές και να μην χρειάζεται σύντομα αλλαγή. Γι'αυτό και έκλινα προς κιθάρα (την πρώτη μου) των 350+ €, για να αποφύγω αν γίνεται κακοτεχνίες ή υλικά μιας φτηνότερης κατασκευής. (με ξενίζει πολύ το hum της squier που άκουσα πως είναι χαρακτηριστικό των μονών μαγνητών. ισχύει πως παύει όταν αρχίσει να δονείται μια χορδή; )