Εχεις δοκιμάσει λες ένα χρόνο ωδείο, αλλα δεν είδες αποτέλεσμα (λογικό), διαβάζεις tab αλλα δεν έχεις χρόνο πια (λογικό επίσης).
Ολα όμως ξεκινάνε απο εκεί. Απο τον διαθέσιμο σου χρόνο έτσι και αλλιώς. Και δάσκαλο να βρεις, και μέσω ιντερνετ μαθήματα να κανεις χρόνο θα χρειαστείς ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.
Απλά έχω την εντύπωση πως ο δάσκαλος δεν θα απαιτήσει και τόσο χρόνο...Εάν έπρεπε να σου απαντήσω θα σου έλεγα κανά 3ωρο την εβδομάδα μελέτη, από μάθημα σε μάθημα. Ε, αυτό μπορώ να το κάνω...
Ο Jackson από ότι φαίνεται, από αυτά που λέει, έχει έλλειψη θεωρίας της μουσικής, αρμονίας κτλπ. Αυτό καταλαβαίνω από τα λεγόμενα του, γιατί είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και σε εμένα. Στην ουσία ενώ μπορεί να παίξει κιθάρα, μπορεί να βγάλει κομμάτια ακουστικά, μπορεί να συμμετέχει και σε μπάντα, μπορεί να δημιουργήσει και δικά του κομμάτια, δεν ξέρει θεωρία μουσικής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταλάβει πως θα κινηθεί ελεύθερα και αυτοσχεδιαστικά πάνω στην ταστιέρα, αλλά πριν παίζει εκεί να ξέρει στο μυαλό του, τι θα παίξει και γιατί θα το παίξει, αλλά και τον λόγο που παίζεται έτσι. Αυτό ακριβώς χρειάζεται δάσκαλο, να σου μεταδώσει τις γνώσεις και να είναι σίγουρος ότι αυτά που σου μεταδίδει είναι σωστά. Το γκρουπάκι έχει να κάνει με το παίξιμο κομματιών, με το ρυθμό, το συντονισμό, το feeling, τη συνεχή καταπόνηση, ανταλλαγή ιδεών και έαν είχε χρόνο καλό θα ήτανε να το συνδιάσει με το δάσκαλο που θα βρει.
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Για να καταλάβεις από θεωρία ξέρω μόνο νότες, κάποιες βασικές συγχορδίες, την κλίμακα ματζόρε σε όλες τις θέσεις της στην ταστιέρα, ματζόρε και φυσικά μινόρε arpeggio, μπορώ να διαβάσω παρτιτούρα, άντε και κανά δυο ακόμα που ξεχνάω. Θυμάμαι τότε που έμαθα τη ματζόρε κλίμακα σε όλη την ταστιέρα. Ειλικρινά ήταν ό,τι πιο σημαντικό έχω μάθει μόνος μου. Και μόνο το ότι μπορούσα να παίξω πάνω σε ένα backing track σωστά τα σόλο μου και να ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ήταν απίστευτη ικανοποίηση. Έβαζα ένα backing track βασισμένο σε κάποιο κλειδί και ξεκίναγα από το 1ο μέχρι το τελευταίο τάστο και σόλαρα χωρίς αύριο!
Τωρα μενει το αν χρειαζεσαι δασκαλο η εχεις καποιες βασεις και με συγκεκριμενη βιβλιογραφια θα εβλεπες βελτιωση απο μονος σου. Εστιαζεις στις αδυναμιες σου και μελετας αναλογα. Υπομονη και επιμμονη.
Νίκο κοίτα να δεις ποιά είναι η γνώμη μου για το δάσκαλο. Και θα στην πω από πρώτο χέρι, καθότι είμαι και 'γω δάσκαλος. Διδάσκω μαθήματα Πολιτικού Μηχανικού σε ιδιαίτερα ή και τμήματα. Και θα αφήσω έξω τα μαθήματα που κάνω σε παιδιά απλά για να περάσουν το μάθημα, όπου δεν υπάρχει στην ουσία ενδιαφέρον για να μάθουν, απλά θέλουν να περάσουν. Θα σου πω την εμπειρία μου και άποψή μου, από μαθήματα που κάνω σε παιδιά που δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις για το Πολυτεχνείο. Όπου εκεί πραγματικά πρέπει να ΜΑΘΕΙΣ και δεν πας να περάσεις το μάθημα.
Αρκετοί με έχουν ρωτήσει,
"μπορώ να διαβάσω μόνος μου;;;". Απαντώ πως φυσικά και μπορείς, βιβλία υπάρχουν άπειρα, ασκήσεις και ό,τι άλλο θες. Το θέμα όμως, είναι ότι ο "μαθητής" δεν έχει όλα τα παρακάτω:
- Αίσθηση του τί είναι πιο σωστό/καλό να διαβάσω από όλους αυτούς τους τόμους βιβλίων
- Έλλειψη ικανότητας αξιολόγησης του εαυτού του
- Έντονη ανασφάλεια σε κάθε τι που κάνει..."είναι σωστό έτσι όπως το έκανα;;;"
- Απουσία επιβράβευσης/επιβεβαίωσης
Έχω διδάξει σε παιδιά που τα θεωρώ ικανότερα και πιο οξυδερκή από μένα. Πιο έξυπνα από μένα. Αλλά ξέρεις τί; Κάπου κάπου, θα τους ξέφευγε κάτι, και πάντα ήθελαν επιβεβαίωση ότι το έκαναν σωστά, έστω αυτό το 1% για να φτάσουν από το 99% στο 100%. Όπως λέει και ο φίλος
metalman παρακάτω...
Φίλε Jackson καταλαβαίνω απόλυτα πιο είναι το πρόβλημα σου γιατί ακριβώς εκεί βρισκόμουν και εγώ 6 μήνες πριν. Η γνώμη μου είναι πως ο δάσκαλος είναι η ασφαλέστερη λύση, όχι πως δεν μπορείς μέσω βιβλίων/ίντερνετ αλλά θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και πάλι από την στιγμή που το κάνεις μόνος σου δεν θα έχεις την σιγουριά ότι το κάνεις καλά.
Ο δάσκαλος σε βλέπει να παίζεις, σε αξιολογεί τελείως διαφορετικά από ότι εσύ τον εαυτό σου γιατί έχει δει άλλους πόσους να έχουν αντίστοιχες ανησυχίες και σε μαθαίνει πρωτα από όλα μουσική και μετά κιθάρα. Όμως.. Θέλει χρόνο.. Αν δεν έχεις χρόνο να μάθεις ένα σόλο όπως αναφέρεις πώς θα βρεις για όλη αυτή τη μελέτη που θα πρέπει να κάνεις για τον δάσκαλο?
Το έξυπνο παιδί
ΙΣΩΣ, καταφέρει να περάσει και μόνο του στο Πολυτεχνείο, μάλλον όχι τον 1ο χρόνο, μπορεί τον 2ο ή και τον 3ο, μπορεί και ποτέ. Αλλά άξιζε να περάσει...έχω τέτοια περίπτωση πολύ κοντινού μου ανθρώπου. Ποτέ δεν πήγε φροντιστήριο, προσπάθησε μόνος του, εντελώς λανθασμένα, μία, δύο φορές, απέτυχε...το παράτησε...κρίμα δεν είναι;;;
Η εμπειρία μου με δάσκαλο κιθάρας ήταν δραματική, καθώς δεν αποκόμισα τίποτα, αλλά παρόλα αυτά και ταυτόχρονα κάνοντας έναν απολογισμό μαζί με άλλους 2-3 τομείς που δραστηριοποιούμαι ενεργά, έχω διαπιστώσει ότι ο δάσκαλος είναι αρκετά χρήσιμος.
Για την ακρίβεια όμως: ο ΣΩΣΤΟΣ δάσκαλος, κι όχι ο δάσκαλος γενικά.
Αυτό δεν μου άρεσε που το διάβασα να πω την αλήθεια...όλα όμως είναι στο παιχνίδι.
To internet και τα βιβλία έχουν όλα τα δεδομένα.
Όμως εγώ προσωπικά δεν έχω βρεί έναν οδηγό..........
Αν υπήρχε ένας τέτοιος οδηγός τα πράγματα - ίσως - θα ήταν πιο εύκολα.
Αυτό ακριβώς...θες ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ!
Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το θέμα της στασιμότητας που βλέπουν/έβλεπαν κάποιοι (jackson, metalman και φυσικά άλλοι πολλοί) στην απόδοσή τους μετά από 10-15+ χρόνια.
Αυτό που οφείλεται;
Οφείλεται στην δεξιοτεχνία τους; δηλ. τα δάκτυλά τους δεν μπορούν να γυμναστούν περαιτέρω με το πρόγραμμα που ακολουθούν και επομένως χρειάζονται τον δάσκαλο ο οποίος με τις κατάλληλες ασκήσεις θα τους γυμνάσει περισσότερο
ή
είναι θέμα Θεωρίας Μουσικής όπως λέει ο XoLiDoXoS και πως αυτή εφαρμόζεται, δηλ. ο μαθητής αδυνατεί να αυτοσχεδιάσει/εφαρμόσει/παίξει πιο περίπλοκα σχήματα, παρόλο που τα δάκτυλά του είναι ήδη γυμνασμένα.
Περισσότερα θέμα θεωρίας μουσικής πιστεύω από τη στιγμή που έχει ένα κάποιο επίπεδο δεξιοτεχνίας. Εάν δεν μπορούσα να παίξω κάπως γρήγορα, κάτι σχετικά δύσκολο, 2-3 δύσκολα arpeggio δεν θα είχα αυτούς τους προβληματισμούς που έχω τώρα. Όταν δεν μπορούσα να τα παίξω, αυτός ήταν ο στόχος μου, δεν με πολυένοιαζε η θεωρία κλπ. Ήθελα να "shredάρω" σωστά...μετά όμως θες να μάθεις περισσότερα...