Ναι, εγώ έμεινα στον τύπο του όρκου που δίνουν οι γιατροί ("δε θα δώσω σε γυναίκα εκτρωτικό φάρμακο μπλα μπλα μπλα"). Ας μη βάλουμε στη συζήτηση θέματα ευσυνειδησίας, οίκτου κλπ. Νομίζω θα πλατιάσουμε και ούτως ή άλλως υποψιάζομαι ότι συμφωνούμε!
Κι εγώ υποψιάζομαι ότι κάπου συμφωνούμε αλλά ίσως καταλήγουμε εκεί από διαφορετικό δρόμο. Πάντως εγώ θεωρώ ότι ο όρκος του Ιπποκράτη έχει αξία σήμερα όχι τόσο για την κατά γράμμα ερμηνεία και εφαρμογή του, αλλά ως νοοτροπία σχετικά με την ενδεδειγμένη συμπεριφορά ενός γιατρού. Φυσικά σήμερα θα μπορούσαμε να βρούμε ένα σωρό παραδείγματα πρακτικών που έρχονται σε αντίθεση τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα του όρκου, μπροστά στα οποία ή έκτρωση ίσως φαίνεται ελάσσονος σημασίας. Για παράδειγμα, ο όρκος του Ιπποκράτη αναφέρει αμέσως μετά
"αγνώς δε και οσίως διατηρήσω βίον τον εμόν και τέχνην την εμήν", αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί που προσπαθούν να το τηρήσουν. Αυτό όμως ξεφεύγει από το θέμα της συζήτησης.
Επίσης αξίζει να θυμόμαστε ότι η έκτρωση ναι μεν δεν ήταν αποδεκτή ως πρακτική στην αρχαία Ελλάδα, όμως αφ' ενός δεν υπήρχε τότε η τεχνολογία και οι γνώσεις σχετικά με διάφορες παθήσεις, προγεννητικούς ελέγχους κλπ, αφ' ετέρου τις περισσότερες φορές ο πατέρας είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στα νεογέννητα. Γι αυτό και ο Καιάδας δεν ήταν αποκλειστικότητα των Λακεδαιμονίων, όπως νομίζουν ορισμένοι.
Έχεις δίκιο στο ότι δεν είναι παράνομη εφόσον γίνεται από γυναικολόγο - μαιευτήρα και σε πιστοποιημένο κέντρο.
Aν δεν γίνεται με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί. Ποιοί λόγοι θα οδηγούσαν μια έγγυο γυναίκα να αναζητήσει τη βοήθεια ενός "κομπογιαννίτη", όπως είπες κι εσύ, για να τερματίσει την κύηση αντί να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο γιατρό σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο; Μήπως εκεί βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης;
Πάντως είχε προσπαθήσει το 2004 ο Κακλαμάνης να περάσει και στην Ελλάδα την "ένσταση συνειδήσεως" που έχουν οι γιατροί στην Γαλλία (και δεν ξέρω πού αλλού), σε περιπτώσεις όπου δεν συντρέχει ούτε ιατρικός ούτε οικονομικός λόγος για την έκτρωση. Είναι η περίπτωση με τις εκτρώσεις ως μέσο αντισύλληψης (γυναίκες με αναρίθμητες εκτρώσεις στο ενεργητικό τους, όπως ανέφερε και ο SKYLLAS παραπάνω). Δεν ξέρω τι έγινε τελικά με αυτό το σχέδιο Κώδικα, το οποίο επικρίθηκε πάρα πολύ και για το οποίο είπαν ότι ήταν δάκτυλος Χριστόδουλου και άλλα πολλά.
Σχετικά με την ένσταση συνειδήσεως, εγώ σαν άνθρωπος και σαν φυσιοθεραπευτής έχω πολλές... ενστάσεις, κυρίως γιατί επιτρέπει (ή μπορεί να επιτρέψει) στους γιατρούς να εισάγουν αναξέλεγκτα τη δική τους προσωπική ηθική, λογική, αισθητική ή οποιαδήποτε άλλη θεώρηση στον τρόπο με τον οποίο διατελούν το λειτούργημά τους. Εξ άλλου θεωρώ ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα ίχνος υποκρισίας όταν ένα κράτος προτίθεται να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ένστασης συνειδήσεως σε μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα, ακόμα και αν πρόκειται για το ιατρικό επάγγελμα, και όχι σε κάποια άλλη, π.χ. στρατεύσιμοι...