Λοιπόν οσον αφορά το floyd. Υπάρχουν 2 τρόποι που δουλεύουν τα floyd στις κιθάρες, και έχει να κάνει και με την κατασκευή της κιθάρας όσον αφορά το πώς κάθεται το floyd rose σε αυτήν:
1. Full floating: Η κιθάρα είναι σκαμένη και το floyd ισορροπεί σε δύο βίδες (στη γέφυρα) και αυτό που την κρατάει στην ευθεία είναι το tension των χορδών και των ελατηρίων. Όταν η τάση των χορδών είναι ίση με την τάση των ελατηρίων στο πίσω μέρος της κιθάρας η γέφυρα είναι στη θέση που πρέπει να είναι και λειτουργεί κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεις αλλαγή τόνου και πάνω και κάτω. Η Schecter που κοιτάς (και το μεγαλύτερη ποσοστό των κιθάρων που έχουν floyd τύπου γέφυρες είναι σκαμμένες έτσι)
2. Dive only: Σε αυτήν την περίπτωση το floyd έχει τοποθετηθεί top mount, δηλαδή βρίσκει αντίσταση (ακουμπάει) στο σώμα της κιθάρας και δεν πάει πίσω, δεν είναι σκαμένες full ίσα ίσα για να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο σε σχέση με το λαιμό και κάνει μόνο την κινηση προς τα μπροστά (dive).
Προυπόθεση και στις δύο περιπτώσεις για να δουλεύει σωστά το σύστημα είναι να έχει σεταριστεί σωστά το όργανο.
Πάμε στην ερώτηση σου τώρα. Σε full floating κιθάρα, το να ρίξεις ημιτόνιο ή και τόνο μία χορδή, επιφέρει αλλαγή στο tension οπότε αυτό επιρεάζει τη γέφυρα άμεσα. Αν ρίξεις ένα τόνο την E (σε drop D που θες) θα αλλάξει άμεσα το tension με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες χορδές σου να ξεκουρδιστούν. Θέλει δλδ retune όλη η κιθάρα και ίσως χρειαστεί και ψιλοχαλάρωση στα ελατήρια του floyd. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο σαν διαδικασία, αλλά θέλει χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν ενδίκνεται για on the fly αλλαγές ή καταστάσεις που απαιτούν αμεσότητα.
Σε dive only κατάσταση και δεδομένου ότι είναι σωστά σεταρισμένη η κιθάρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα διότι η γέφυρα ακουμπάει στο σώμα της κιθάρας, άρα η αλλαγή στο tension δεν θα επιρεάσει την κλιση του floyd. Άρα μπορείς να ξελοκάρεις το nut των Ε,Α να κουρδίσεις σε D να κλειδώσεις και να είσαι κύριος. Πολύ πιο γρήγορη διαδικασία.
Ο αγαπητός μας Eddie Van Halen, ο οποίος στις κιθάρες του έχει top mount floyd rose, σκέφτηκε και πατένταρε ένα τρόπο με τον οποίο μέσω ενός πολύ απλού μηχανισμού που μπαίνει στο floyd αλλάζεις instant ολόκληρο τόνο. (EVH Dtuna ψάξτο αν δεν το ξέρεις τι είναι). Το έχω και το χρησιμοποιώ σε 2 κιθάρες μου και δουλεύει μια χαρά αν ακολουθήσεις τις οδηγίες.
Επειδή πολύ χρησιμοποιούν full floating floyd rose tremolo αλλά χρειάζονται την ευκολία του top mount όσον αφορά alternative tunings (drop D, double drop D κτλ) βγήκαν συστήματα όπως το tremol no τα οποία προσαρμποζονται στο floyd (στο πίσω μέρος εκεί που είναι τα ελατήρια) και σου δίνουν την επιλογή να κλειδώνεις το tremolo σε όποια κατάσταση θες (full floating, dive only ή και hardtail). H Charvel του Govan που βγήκε τώρα το φοράει (η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό, υπάρχουν και άλλες) και φυσικά μπορεί να μπει extra σε όποια κιθάρα με floyd rose συστημα. Επίσης αξίζει να το δεις.
Σίγουρα το να αλλάξεις τόνο σε μία κιθάρα με floyd σε σχέση με μία χωρίς είναι πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο (εκτός και αν έχεις dtuna). Από την άλλη το floyd είναι πιο σταθερό στο κούρδισμα, (ειδικά αν ξέρεις να περνάς σωστά τις χορδές και η κιθάρα σου είναι σεταρισμένη δεν ξεκουρδίζεται σχεδόν ποτέ) και βεβαίως είναι τρομερό εφέ (από vibrata, dive bombs, pitch shifting κτλ). Το θέμα είναι τι χρειάζεσαι, και τι είσαι διατεθημένος να κάνεις.
Από εκεί και πέρα ισχύει ότι ισχύει για όλες τις κιθάρες, αν από E standart πας σε Drop C# πολύ πιθανόν να χρειαστείς ένα νούμερο μεγαλύτερο χορδές για να διατηρήσεις το tension στο ίδιο επίπεδο (περισσότερο για το τι αισθάνεσαι στο χέρι σου και όχι για την κιθάρα). Εγώ παίζω με 10άρες σε E standart, στις κιθάρες που έχω σε drop D έχω 10άρες με 50άρα την D ώστε να έχω το ίδιο tension που έχω συνηθίσει και να μην είναι πιο χαλαρή η D από τις άλλες, σε drop C# χρησιμοποιώ 11άρες με 52άρα την C# για τον ίδιο λόγο. Έτσι πετυχαίνω το ίδιο tension στις χορδές που έχω συνηθίσει με 10άρες σε standar E στα υπόλοιπα χουρδίσματα που χρησιμοποιώ. To ίδιο setup που θα έκανες σε μία hardtail κιθάρα το ίδιο θα κάνεις και σε μία με floyd (ίσως χρειαστούν ένα μικρορυθμισματάκι οι αρμονικές, το action και τελευταίο και αν το truss rod) αν αλλάξεις κούρδισμα. Το να αλλάξεις χορδές είναι μία διαδικασία την οποία την συνηθίζεις, και όταν μάθεις να το κάνεις σωστά μετά είναι παιχνιδάκι. Σίγουρα όμως σε μία hardtail είναι πιο απλό.
Ελπίζω να βοήθησα