Δεν είπα να βγαίνει λάιβ με το Pod μπροστά από τον ΧΥ άκυρο ενισχυτή. Είπα ότι σε πρόβες, αν δεν μπορεί να βγει direct, δε χάθηκε ο κόσμος, ούτε θα ακούει τη μέρα με τη νύχτα αν χρειαστεί να το κάνει, στην τελική μπορεί κάλλιστα να κάνει προσαρμοσμένα patches ώστε να παίρνει τον πλησιέστερο δυνατό ήχο με αυτό των patches προορισμένων για line out, τα οποία θα έχει χτίσει με τα monitors για το live. Η ύπαρξη του MG στο σπίτι βοηθάει ακόμα περισσότερο στο να φτιάξει patches περισσότερο κατάλληλα για χρήση μπροστά από ενισχυτή για μια τέτοια περίπτωση.
Πιθανό να συναντήσει μικροδιαφορές κι από ΡΑ σε ΡΑ, από αμελητέες (κοινώς σε λάιβ συνθήκες δεν τις ακούει κανείς, μόνο στο τσεκ μπορεί να τις πάρει το αυτί σου) εώς πανεύκολα διορθώσιμες κατά το τσεκ, το οποίο κι αυτό το σκοπό εξυπηρετεί. Και είναι πολύ λογικό οι διαφορές με αυτή τη μέθοδο να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, μιας και τα ηχεία κατασκευάζονται για να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα (ειδάλλως για ποιο λόγο να μιλάμε για flat response) και γιατί το Pod, από κατασκευής, είναι φτιαγμένο για να αποδίδει καλύτερα στο line απ' ότι στη λούπα λαμπάτου ενισχυτή κι από εκεί στον τελικό και το μεγάφωνό του. Το δεύτερο είναι συμβιβασμός, όχι το πρώτο.
Επιπρόσθετα, πρέπει κανείς να δει κι απολύτως υποκειμενικά αν τυχούσες διαφορές τέτοιου επιπέδου αξίζουν:
1) τα 500+ ευρώ του εν προκειμένω κόστους
2) το κουβάλημα πριν και μετά το λάιβ δεκάδων κιλών εξοπλισμού και την έκθεσή του στην εκάστοτε αμφιβολή ηλεκτρολογική εγκατάσταση του χώρου, στη χυμένη μπύρα του μπροστινού κάφρου πάνω στο πολύμπριζο κλπ
3) το ότι βρίσκεσαι στο έλεος του κάθε ηχολήπτη, που μπορεί να είναι ο Rick Rubin, μπορεί όμως να σου προκύψει μέγιστο φρούτο
4) τον αποπροσανατολισμό του παίκτη από την οικουμενική αλήθεια πως ακούγεσαι καλά όταν παίζεις καλά και το ανούσιο ψείρισμα εξοπλισμού
Στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε σε τι μέρη παίζουμε, με τι κοινό, τι μαγαζάτορες, τι τεχνικούς και τι υποδομές.
Δεν είμαι καμιά αυθεντία, τις εμπειρίες μου καταθέτω κι εγώ, όπως όλοι μας εδώ. Απλά σαν "κιθαρίστας", έχω βαδίσει τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, έφυγα από το λαμπάτο μηχάνημα και πήγα στο modeller directly on PA, γιατί πολύ απλά, αν δεν έχεις roadie και ηχολήπτη δικούς σου, τότε απλά παιδεύεσαι και χάνεις την ουσία.
Μη μιλήσω και για το πώς θα χωρέσει ο εξοπλισμός 5 ανθρώπων σε προλεταριακό i30 και ταξίδι 2-3-5 ωρών για να πας σε μια άλλη πόλη να παίξεις. Χάρντκορ...