Πριν κάποια χρόνια (3 ή 4 κάπως έτσι) με έπεισε ένα φιλος κιθαρίστας που παίζαμε παρέα να ανέβω σετ, και από 10άρες που έπαιζα πάντα να πάω σε 11άρες (ηλεκτρική, στρατοκάστερ). Ελεγε (και οντως) ότι έχεις καλυτερο έλεγχο στα πάντα, καλύτερο έλεγχο στα bends, πλουσιότερο ήχο, περισσότερο όγκο κλπ κλπ. Γενικότερα όλα είναι γεγονός και αν σου γίνει συνήθεια οι σκληρότερη αίσθηση στο παίξιμο, όντως ισχύουν όλα. Πάντα 11άρες και έτσι έγινε συνήθεια. Και όλα ήταν ΟΚ. ο ήχος, το παίξιμο και ότι ακολουθούσε (λάιβ, στούντιο, πρόβα, κλπ κλπ )
Πριν λίγες μέρες θα πήγαινα για αγορά νέων χορδών και είπα να κάνω την υπέρβαση. Ετσι ξαφνικά. Απο τις κλασικές 11άρες D'addario να πάω σε 9άρες... έτσι να δω πως είναι... Και πήρα ένα σετ.
Με τον φόβο πάντα ότι θα ξεκουρδίζω, ότι θα χάσω ήχο και όγκο, ότι θα παίζω μαντολίνο αντί κιθάρα γενικότερα
π**άρια...
Τελικά όλα είναι στα δάχτυλα και στην ιδιοσυγκρασία του παιξίματός μας...
Λίγες μέρες λοιπόν μετά, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η ίδια κιθάρα είναι, ο ίδιος ΑΚΡΙΒΩΣ ήχος βγαίνει απο τον ενισχυτή.
Το κούρδισμα σταθερότατο (δεν είμαι βέβαια και ο τύπος που κοπάνει το όργανο). Εννοείται ότι αναφέρομαι πάντα σε ένα καλό σετ κιθάρας/κλειδιών κλπ που υποστηρίζουν και τα παραπάνω....
Μερικές μικροδιορθώσεις στο σετάπ της κιθάρας μόνο για να έρθει στα ίδια το όργανο και τίποτα άλλο.
Η σίσθηση που σου αφήνει είναι ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ. Ολα βαίνουν αβίαστα. Λίγο χρόνο θες να ασυνηθίσεις, όπως όταν θα είχες δανειστεί την κιθαρα ενός φίλου (πόσο σου παίρνει άλλοστε να συνηθίσεις ένα δανεικό όργανο?) και μετά όλα παίρνουν τον δρόμο τους...
Τα χαστούκια μάλλον γίνονται χάδια (εκτός και αν παίζεις μόνο punk, οπότε άστο καλύτερα

), πρέπει βέβαια να είσαι πιο κομψός στις κινήσεις σου, μιας και πλέον οι 9άρες σου φαίνονται σαν να μην υπάρχουν στην αίσθηση (έχεις μάθεις στα χοντρά σύρματα βλέπεις

)..... αλλα το ηχητικό αποτέλεσμα πάντα είναι το ίδιο, μιας και τα δάκτυλα σου δεν έχουν αλλάξει. Η προσέγγιση σου αλλάζει και γίνεται πιο elegant. Ιδιος όγκος, ίδιο gain, ίδια όλα....
Οσοι βλέπουν τεράστιες ηχητικές διαφορές σε τέτοιες αλλαγές, και φοβούνται να το κάνουν, εγώ δεν είδα κάτι σημαντικό, το συνιστώ ανεπιφύλακτα...
Αυτά, σαν σκέψεις, είπα να τα μοιραστώ μαζί σας.
Αναθεωρησα στα 46 μου τα πάντα...