Κύριοι καλησπέρα σας, θέλω να μοιραστώ κάποιους προβληματισμούς μαζί σας και αν στην πορεία βγουν και λύσεις ακόμα καλύτερα.
Λοιπόν σε ένα χώρο περίπου 20-25 τ.μ. έχω στήσει το προσωπικό μου προβάδικο/studio όπως θέλετε πείτε το με σκοπό να προβάρουμε με το group. Μέσα στο χώρο είναι στημένα τα εξής ως "θέσεις εργασίας" του καθενός μας.
1. Κιθάρα 1 (ενισχυτής/καμπίνα 4x12) μικρόφωνο Shure SM57 , σε προενισχυτή και από εκεί στην κάρτα ήχου
2. Κιθάρα 2 (ενισχυτής/καμπίνα 4x12) από εκεί στο Torpedo VB101 (cab simulator) και από εκεί στην κάρτα ήχου
3. Μπάσο (ενισχυτής/καμπίνα 4x10) μικρόφωνο Audix I5 σε προενισχυτή και από εκεί στην κάρτα ήχου
4. Φωνή με ένα Shure SM58 σε προενισχυτή και από στην κάρτα ήχου
5. Πλήκτρα (ένα Nord Electro και ένα Kurzweil PC2X) τα οποία πάνε στέρεο σε ένα μικρό mixer και από εκεί στην κάρτα ήχου.
6. Drums φυσικά (ένα τυπικό σετ, με 2 τομ, 1 βαθύ, 2 crush, 1 ride) τα οποία θα μικροφωνιστούν και θα πάνε και αυτά στην κάρτα ήχου μέσω ADAT.
Το θέμα τώρα. Πολλά μικρόφωνα σχετικά μικρός ο χώρος. Όταν παίζουν όλοι, σχεδόν όλα τα μικρόφωνα αρπάζουν τα πάντα. Και που να μικροφωνιστούν τα drums που είναι on the way.. Λογικό θα μου πείτε και αναμενόμενο. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Έχετε tricks;
Να πω ότι το daw που τρέχει είναι Cubase 6.5 όλα πάνε εκεί και στα monitor του χώρου βγαίνουν μόνο η φωνή και τα πλήκτρα, όλα τα άλλα φυσικά (όπως είναι λογικό).
Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω gates από το Cubase σε κάθε μικρόφωνο στο χώρο, ώστε όσο είναι δυνατόν να μαζέψεις το τι αρπάζει το καθένα. Γενικά θα με ενδιέφερε η εμπειρία σας αν έχετε βρεθεί σε ίδιες ή παρόμοιες καταστάσεις και η διαχείρισή που κάνατε.
Να πω ότι σκοπός είναι μία όσο το δυνατόν πιο clean ηχογράφηση του κάθε οργάνου ξεχωριστά όταν προβάρουμε όλοι μαζί, πράγμα που μας φέρνει και το δεύτερο θέμα ότι μπορούμε να προβάρουμε με ακουστικά και προσωπική μίξη του καθενός στα ακουστικά του.