Toν σακατέψαμε τον άνθρωπο... μια ερώτηση έκανε και αρχίσαμε ολόκληρη φιλοσοφική συζήτηση αν χρειάζονται τα πετάλια και γιατί.
Φίλε GVen, επειδή το θέμα είναι τεράστιο, θα προσπαθήσω να απαντήσω επιγραμματικά στις ερωτήσεις σου.
Τα πετάλια που χρειάζεσαι θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα είδη της μουσικής που παίζεις. Απαραίτητα πετάλια για μένα είναι ένα boost/overdrive, ένα distortion (αν θέλεις περισσότερο gain), και μετά reverb και delay.
Μάρκες που θεωρούνται καλές υπάρχουν πάρα πολλές, αλλά αυτό νομίζω ότι είναι υποκειμενικό θέμα. Θα ακούσεις π.χ. πολλούς να λένε ότι τα Boss είναι σημείο αναφοράς. Εγώ προσωπικά τα βρίσκω μέτρια στην καλύτερη περίπτωση και θεωρώ ότι πλέον υπάρχουν καλύτερες επιλογές με λιγότερα λεφτά. Σίγουρα ο προϋπολογισμός σου θα καθορίσει σε τι επίπεδα θα κινηθείς, ευτυχώς όμως σήμερα μπορείς να βρεις πολλά οικονομικά πετάλια που είναι αξιοπρεπέστατα για να ξεκινήσεις. Για τον ίδιο λόγο (δηλαδή το οικονομικό) εγώ θα σού έλεγα να κοιτάξεις για μεταχειρισμένα πετάλια, αλλιώς στην πορεία το άθλημα μπορεί να αποδειχτεί πολύ ακριβό.
Κριτικές για πετάλια μπορείς να βρεις σε ιστοσελίδες κατασκευαστών και μουσικών καταστημάτων, σε κιθαριστικά fora, σε blogs, στο youtube. Κάνε μια έρευνα στο Google για το πετάλι που σε ενδιαφέρει και σίγουρα θα βρεις πολλά σχόλια.
Τέλος όσον αφορά στη σειρά σύνδεσης, μην ανησυχείς πολύ σε αυτή τη φάση που δεν θα έχεις πολλά πετάλια μπρστά από τον ενισχυτή σου. Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα πετάλια που δίνουν παραμόρφωση καλό είναι να μπαίνουν με σειρά αυξανόμενης παραμόρφωσης, δηλαδή πρώτα τα boost, μετά overdrive, μετά distortion κλπ. Πάντως έχω πειραματιστεί και με αντίθετες διατάξεις και τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, ανάλογα και με τα πετάλια. Ta εφφέ modulation (chorus, flanger, phaser, tremolo κλπ) πάνε συνήθως προς το τέλος της αλυσίδας ή στο FX loop (αν ο ενισχυτής σου διαθέτει).
Καλή συνέχεια.