Δεν με ενδιαφέρει η μεταπωλητική αξία. Δεν πουλάω κανένα όργανο και για κανένα λόγο. Ρωτάω αν αξίζει εννοώντας αν όντως θα ακούσω διαφορά, που να δικαιολογεί το κόστος κλπ, στον ήχο της κιθάρας.
Διαφορά σίγουρα θα ακούσεις. Τώρα αν αυτή η διαφορά θα είναι προς το καλύτερο και (το πιο σημαντικό) αν ο ήχος θα πλησιάσει αυτό που έχεις στο μυαλό σου, είναι ένα άλλο ζήτημα. Εγώ πιστεύω ότι ο πειραματισμός με μαγνήτες σε βοηθάει να καταλάβεις τι ακριβώς ψάχνεις από τον ήχο σου στην πράξη... γιατί καμιά φορά η θεωρία λέει άλλα πράγματα.
Βασικά μόνο ο neck με ενδιαφέρει για τον ήχο που θέλω. Η επιλογή του brigde είναι χαμηλού ρίσκου για μένα γιατί δεν το χρησιμοποιώ καθόλου ή πολύ σπάνια. Γι' αυτό σκέφτομαι να γίνω πιο τολμηρός στοn bridge, ελπίζοντας να πετύχω μεν τον ήχο στον neck που θέλω, άλλα δίνοντας παράλληλα μια ευελιξία με την επιλογή του brigde, η οποία δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες, αφού μόνο ο neck με ενδιαφέρει.
Tότε γιατί δεν ξεκινάς από τον neck, ώστε να επικεντρώσεις την προσοχή και τον προϋπολογισμό σου στον μαγνήτη που ηχητικά σε ενδιαφέρει περισσότερο; Γιατί έτσι όπως τα λες, η πετυχημένη αναβάθμιση του neck θα είναι σού δώσει μια βελτίωση της τάξης 80-90%, ενώ ο bridge θα είναι το υπόλοιπο 10-20% (αν είναι και τόσο).
Θα μου πεις, γιατί τον αλλάζω? Δεν ξέρω, νιώθω πως ολοκληρωμένη δουλειά θα γίνει αν αλλαχτούν και οι δύο για κάποιο λόγο.
Δεν θα συμφωνούσα με αυτό. Ακόμα όμως κι αν θέλεις οπωσδήποτε να αλλάξεις και τους δύο μαγνήτες, σού ξαναλέω ότι δεν βλέπω το λόγο για έναν τόσο high gain μαγνήτη. Εκτός κι αν θέλεις εκτός από jazz να παίξεις και metal. Αν όχι, ένας απλά overwound/hot μαγνήτης γύρω στα 8 με 9 KOhm πιστεύω ότι είναι η καλύτερη επιλογή.
Για τον neck είναι το δίλημμα. Διάβασα σε τζαζοφόρουμ, πως το DC του neck πρέπει να είναι κοντά στα 7.3Κohm - και θα σου γράψω ακριβώς τι μου έγραψαν στα Αγγλικά - with a view to getting a bit more detail/clarity for jazz. Ο Blue Engine είναι στα 7.4kohm ενώ ο Tesla είναι στα 7.92kohm. Ψιλά γράμματα θα μου πεις, άλλα αν απολαμβάνω κάτι στις αγορές είναι η nerdy έρευνα αγοράς.
Kι εγώ πιστεύω ότι ο ιδανικός neck μαγνήτης για jazz και γενικά για ευκρινή καθαρό ήχο πρέπει να έχει χαμηλό output, δηλαδή περίπου 7 με 7.4 KOhm. Γι αυτό και σού είπα να κοιτάξεις τον Blues Engine ή κάτι παρόμοιο όπως τον Seymour Duncan Jazz (εξαιρετικός και σίγουρα όχι μόνο για jazz), τον Tonerider Alnico IV Classic ή τον Alnico II για πιο jazzy ήχο. Και αν είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις ένα σοβαρό ποσό και να πάρεις ένα μαγνήτη προδιαγραφών αυθεντικού PAF, κοίταξε τους
OX4 και τους
Monty's PAF. Άλλη κατηγορία...
Τέλος, αφού σού αρέσει το nerdy side της έρευνας αγοράς, κοίταξε και τις προτάσεις (Pickup Recommendations) στην ιστοσελίδα της
High Order Pickups. Σού δίνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τον ήχο που μπορείς να πάρεις από διάφορους μαγνήτες ανάλογα με το output και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως το είδος του μαγνήτη (Αlnico II, III, IV, V), το wind (symmetrical ή asymmetrical) κλπ. Θα πρέπει να κατέβεις περίπου στη μέση της σελίδας.
Εν τέλει σκέφτομαι τους εξής συνδυασμούς :
α) tesla με tesla
β) neck blues engine, brigde tesla
γ) neck blues engine, brigde dirty
Ψηφίζω (β) δαγκωτό...