Το τρέχον γκρούπ μου έκλεισε φέτος 10 χρόνια, ενώ το πρώτο μου το έφτιαξα στα 17, στην Λεόντειο. Το θέμα του εξοπλισμού το έχω εξαντλήσει, από όλες τις απόψεις και έχω καταλήξει στο εξής: ΜΕΤΡΟ.
Τα effects για όποιον κάνει Live χρειάζονται στο μέτρο που αυτός καλύπτει κάποιες ανάγκες και ρόλους. Σε πολυμελή γκρουπ με πλήκτρα θα υπάρχει σαφώς λιγότερη ανάγκη για effects και διαφορετικού ρόλους. Και πάλι εξαρτάται πολύ από τα είδη μουσικής που παίζονται, πόσα μέλη έχει το γκρούπ, και τι ρόλους αναλαμβάνουν αυτά τα μέλη.
Ο κάθε μουσικός έχει την προσωπική του πορεία, στην αναζήτηση του δικού του ήχου, θέμα το οποίο περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό, ενισχυτή, κιθάρα effects και τα πάντα. Η έμφαση που δίνεται στον εξοπλισμό δείχνει λίγο πολύ και την ωριμότητα του κάθε μουσικού στην πορεία αυτής της αναζήτησης. Όταν βλέπω παιδιά που κουβαλάνε πεταλιέρες-κτήνη χαμογελάω, διότι είναι για μένα πασιφανές ότι ακόμα ψάχνονται και δεν έχουν βρεί την προσωπική τους ισορροπία.
Εάν δεν υπάρχει μέτρο, καταλήγουμε να ακούμε όχι την μουσική που παράγουμε αλλά τον εξοπλισμό μας. Αυτό οδηγεί στην εσωστρέφεια που σημειώθηκε και από τα άλλα σχόλια, η οποία δείχνει ότι ο μουσικός έχει χάσει την επαφή με το κοινό διότι ομφαλοσκοπείται συνεχώς ελέγχοντας τον ήχο και τον εξοπλισμό του. Αυτό είναι κρίμα και για τον μουσικό και προσβολή για το κοινό.
Εδώ και χρόνια έχω περάσει από πάρα πολλά κομμάτια εξοπλισμού, όσοι με παρακολουθούν εδώ, ξέρουν ότι υπάρχουν ολόκληρες ντουλάπες από ενισχυτές και effects. Όμως όταν φθάνω στην πρόβα, θέλω να εστιάζομαι στην συλλογική μουσική που παράγεται της οποίας η χαρα είναι να είμαι μέλος, και η απόλαυση είναι το να είσαι ΠΑΡΩΝ σε αυτό που συμβαίνει. Αν παρασυρθώ σε εσωστρέφεια εξοπλισμού, θα χάσω αυτό που συμβαίνει. Έτσι όταν θέλω να προγραμματίσω πετάλια, να δοκιμάσω ήχους και να στήσω αλυσίδες, κλείνω πάντα μία επιπλέον ώρα πριν την πρόβα για να έχω ένα απρόσκοπτο χρόνο να το κάνω αυτό.
Το δικό μου προσωπικό μέτρο το έχω βρεί σε ένα μέγεθος πεταλιέρας. Έχω αντισταθεί σθεναρά σε παρορμήσεις να πάρω κάτι μεγαλύτερο. Έχω αποφασίσει ότι αν κάτι έχει την απαραίτητη αξία να υπάρχει στην αλυσίδα μου, θα βρεί τον χώρο του πάνω σε αυτή την πεταλιέρα, εκτοπίζοντας κάτι άλλο, λιγότερο χρήσιμο.
Αυτή είναι η δική μου προσωπική ισορροπία. Για κάποιους άλλους θα είναι λιγότερα ή περισσότερα. Το θέμα δεν είναι μία γενίκευση του τύπου less is more, αλλά πότε και με ποιό μέτρο μπορούμε να χαιρόμαστε τον ήχο μας και να μας φτιάχνει, να μας ωθεί να εκφραζόμαστε καλύτερα, χωρίς να μας στερεί το να είμαστε εκεί, παρόντες και να ζούμε αυτό που συμβαίνει σε όλο του το μεγαλείο.