Φίλε μου καλησπέρα,
Εγώ είμαι κάτοχος της Taylor 514ce, εδώ και 4 + 1/2 χρόνια.
Όπως καταλαβαίνεις, πριν την αγοράσω έπαιξα με πολλές στην ίδια κατηγορία. Τώρα τη συγεκριμένη lakewood που αναφέρεις δεν την είχα δοκιμάσει. Οπότε δεν θα κάνω σύγκριση, θα σου πω όμως εν ολίγοις για την δική μου.
Έχει το πιο ΕΥΚΟΛΟ παίξιμο που έχω δει σε ακουστική (ομολογουμένως και από φίλους μου που έχουν παίξει μαζί της). Τολμώ να το συγκρίνω με ηλεκτρικής. Βέβαια, έχει επίσης φαρδύ μπράστο όπως αναφέρει και ο Απόλλωνας για την Lakewood, αλλά από την άλλη το μπράτσο της είναι προς wide thin, οπότε δεν σου φαίνεται η διαφορά. Να φανταστείς, εγώ την έχω με 12αρες elixir (μόνο elixir θα βάζεις για απίστευτο ήχο στην συγκεκριμένη κιθάρα). Και πάλι τα bends και το παίξιμο είναι άνετο. Παραπέρα, κάτι που για εμένα προσωπικά έχει τεράστια σημασία είναι το satin φινίρισμα στο μπράτσο της. Βοηθάει απίστευτα καθώς γλυστράει το χέρι σου. Βέβαια, αυτά είναι προσωπικά γούστα. Να φανταστείς όμως, πριν την αγοράσω είχα παίξει δίπλα δίπλα με την Taylor 615ce και νόμιζα πως είχε άλλο μπράτσο. Η διαφορά ήταν μόνο στο λούστρο!
Κάτι ακόμα που ίσως δεν γνωρίζεις. Γενικότερα, όλες οι Taylor είναι λίγο έως πολύ πριμαριστές. Βγάζουν έναν τσίγκινο ήχο που σε πολλούς αρέσει, σε άλλους όχι. Η συγκεκριμένη 514 όμως, συνδυάζει κέδρο (top) με mahoganny (back). Ο κέδρος λοιπόν δίνει έναν ζεστό ήχο, που θυμίζει πολύ Martin και γενικότερα ο ήχος ακούγεται σαν κιθάρας της οποίας ο ήχος έχει "μεστώσει" με τα χρόνια, χωρίς πολλά treble. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που αποτελεί την αγαπημένη Taylor πολλών κιθαριστών. Ιδανική για fingerpicking επίσης.
Πολλούς έχω δει να παίζουν με την 514, όπως David Gilmour, Bryan Adams (δεν στο λέω για κριτήριο αυτό, άλλωστε ποτέ μου δεν επηρρεάστηκα από δαύτους).
Συμπεράσματα:
"ένα ζεστο καθαρό και ισοροπημένο ήχο χωρίς να προεξέχουν συχνότητες"
Ναι, όπως σου περιέγραψα από φυσικού της, χωρίς EQ, χωρίς τίποτα.
"και με αξιόπιστα ηλεκτρονικά"
Όπως σου είπε και ο Απόλλων, δε νομίζω σε αυτή την κατηγορία να μην βρεις αξιόπιστα ηλεκτρονικά. Η συγκεκριμένη πάντως έρχεται εφοδιασμένη με το Expression System. Δεν χρειάζεσαι ούτε πεταλάκια, ούτε τίποτα. Στο PA κατευθείαν κ είσαι έτοιμος.
"εύκολη και ξεκούραστη για πολύωρο παίξιμο..."
Ναι, εγώ με 12αρες χορδές παίζω ένα δίωρο στο άνετο. Η taylor συστήνει 11αρες elixir. Τώρα αν εσύ βάλεις 10άρες θα παίζεις για μία ημέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Εγώ σου παραθέτω την δική μου άποψη. Για τα δικά μου γούστα, αυτή ήταν η καλύτερη. Παίξε μόνος σου και κρίνε, γιατί μπορεί να μην σου αρέσει κάτι, ας πούμε το matt φινίρισμα στο μπράτσο της.
Τέλος, άκουσε δύο video που έχω ανεβάσει στο youtube. Δεν υπάρχει ενισχυτής. Ηχογραφημένο με φωτογραφική μηχανή. Χάνει πολύ ο ήχος, αλλά παίρνεις μία "φυσική" ιδέα.
Εδώ ακούς strumming και σόλο
Neil Young - Heart of Gold (with Frusciante's solo)Εδώ, τα "αναλυτικά της"
Miltos Pasxalidis - Den pinw monos (acoustic cover)Ελπίζω να σε βοήθησα. Ό,τι άλλο θες, εδώ είμαστε.
Παναγιώτης