Ας κάνω κι' εγώ την παραπομπή μου, Ιανέ..
Επειδή συνεχώς μας λες για τη Χαναναία, σα να υπάρχει μόνο αυτό
στην Διαθήκη..
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=26556.msg367646#msg367646
Έχω απαντήσει εδώ..
Θα επανέλθω...

Για να δούμε, συννεφάκι, την απάντησή σου σε σχέση με το χωρίο του Ευαγγελίου:
""Ο Ιησούς άφησε τον τόπο εκείνο κι αναχώρησε για την περιοχή της Τύρου και της Σιδώνος. Τότε μιά γυναίκα Χαναναία βγήκε έξω από τα όρια της περιοχής εκείνης και του φώναζε δυνατά: "Ελέησέ με, Κύριε, Υιέ του Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο".
Αυτός δεν της απαντούσε λέξη."
Νομίζω πως μία ψυχολογική προσέγγιση στα λεγόμενα ή πραττόμενα του Ιησού δεν θα ήταν και τόσο πρόσφορη. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας πως ο Ιησούς, σε διάφορα σημεία της Γραφής, χρησιμοποιεί αρκετά τεχνάσματα ώστε να πει αυτά που θέλει και να κάνει φανερά αυτά που εννοεί. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, εσύ βλέπεις ρατσισμό, ενώ εγώ βλέπω πως ο ρατσισμός ξεπερνάται τελικά με την θεραπεία της κόρης της Χαναναίας (μα, τόσο διαφορετικά το βλέπουμε? απορώ..)
Μάλιστα, το βλέπουμε ΤΟΣΟ διαφορετικά.
Ο Ιησούς δεν καταδέχεται ούτε καν να απαντήσει στις εκκλήσεις της Χαναναίας. Την αγνοεί επιδεικτικά, απλώς γιατί δεν είναι Ιουδαία.
ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙ. Ασφαλώς και γνωρίζει ποιό είναι το πρόβλημα (τι παντογνώστης θα ήταν διαφορετικά; ), αλλά δεν τον απασχολεί. Αν η Χαναναία είχε λιγότερη υπομονή κι επέλεγε να φύγει, το παιδί της θα πέθαινε, μόνο και μόνο γιατί ήταν Χαναναία!
Πάμε παρακάτω:
"Τον πλησίασαν τότε ο μαθητές του και τον παρακαλούσαν: "Διώξε την, γιατί μας ακολουθεί και φωνάζει". Ο Ιησούς είπε:
"Έχω αποσταλεί μόνο γιά τους πλανεμένους Ισραηλίτες" ("δεν απεστάλην, ειμή εις τα πρόβατα τα απολολότα του Ισραήλ")."
Το βλέπεις συννεφάκι; Το διαβάζεις;
Αυτά είναι τα λόγια του ίδιου του Ιησού. Όχι δικές μου σοφιστείες, όχι τερτίπια και τεχνάσματα (άκου Θεός που χρησιμοποιεί "τεχνάσματα"!!!).
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη δήλωση, από τα πιό επίσημα χείλη: τα χείλη του (κατά τους χριστιανούς) ενανθρωπισμένου Θεού.
Την αμφισβητείς μήπως;
Παρακάτω:
"Εκείνη όμως ήρθε και τον προσκύνησε λέγοντας "Κύριε, βοήθησέ με". Αυτός της αποκρίθηκε: "Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών του και να το πετάξει στα σκυλιά" (" δεν είναι καλόν να λάβει τις τον άρτον των τέκνων, και να ρίψει εις τα κυνάρια"). "Ναι, Κύριε", είπε εκείνη, "αλλά και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους".
Τι είναι αυτό; Τέχνασμα;
Ο απόλυτος εξευτελισμός της ανθρώπινης οδύνης, κυνικός μέχρι μυελού των οστών, χωρίς ΙΧΝΟΣ συμπόνοιας!
Γιατί; Μα, τα είπαμε: δεν είναι Ιουδαία, ας ψοφήσει!
Σήμερα, η μετάφραση θα ήταν: "Βρε ουστ! Κοπρόσκυλο."
Αυτό της λεει!
Μα εκείνη είναι απέλπισμένη. Πονάει, χάνεται. Βρίσε με του λεει, μα σώσε το παιδί μου! Κι ας είμαστε κοπρόσκυλα, ΛΥΠΗΣΟΥ ΜΑΣ!
Στον Ιησού δεν κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ να σώσει το παιδί της Χαναναίας, χωρίς να την υποβάλει σ' αυτόν τον εξευτελισμό. Μπορεί να το πράξει μ' ένα νεύμα! Αλλά, επιλέγει να την εξεφτελίσει, να την δει να
"προσκυνάει"! Το πρόσεξες αυτό;
Η Χαναναία είναι δεδομένο πως πιστεύει στις θαυματουργές ικανότητες του Ιησού. Γιατί να πήγαινε σ' αυτόν διαφορετικά; Αλλά, προηγουμένως, θα πρέπει, αφού εξεφτελιστεί, να
ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ. Κι ας μην πιστεύει στον Γιαχβέ, φτάνει να τον προσκυνήσει.
Το 'πιασες το υπονοούμενο συννεφάκι; Άλλωστε, το ψιλολές κι εσύ:
Όπως έχεις πει κι’ εσύ σε άλλο νήμα, όταν μελετάμε ένα κείμενο, οφείλουμε να το εντάξουμε στα δεδομένα της εποχής του. Η Χαναναία θεωρείτο όντως κυνάριον από τους Ισραηλίτες, την ίδια όμως άποψη είχαν και οι Χαναναίοι για τους Ισραηλίτες.. (μην ξεχνάμε ότι οι Ισραηλίτες διόλου αθώοι ή φιλικοί ήταν απέναντι στους Χαναναίους..)
Αυτό το κυνάριον, λοιπόν, υπερβαίνει τον εαυτό του ζητώντας τη βοήθεια του Ιησού, αλλά υπερβαίνει κι’ εκείνος τα δεδομένα της εποχής, θεραπεύοντας τελικά την κόρη της.. Την ονομάζει «κυνάριον» και κάνει ακόμα πιο έντονη την αντίθεση του όλου πράγματος.. Αν και κυνάριον, αυτός την θεραπεύει. Αν και κυνάριον, την δέχεται στη Βασιλεία Του και όχι μόνο συνομιλεί μαζί της, αλλά συντελεί και μία θεραπεία (η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με άφεση αμαρτιών και άρα υποδοχή στην Βασιλεία Του).
Το "πάπλωμα", συννεφάκι, είναι το προσκύνημα. Προσκύνα να σωθείς, παλιόσκυλο, αλλιώς ψόφα κι εσύ και τα παιδιά σου. Αυτά είναι τα "θεϊκά" τεχνάσματα, αυτή είναι η αγάπη προς τον πλησίον κι ο χριστιανικός "αντιρατσισμός".
Μα, στην τελική, για όνομα του Θεού (όποιος κι αν είναι ή δεν είναι), το λεει, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ο ίδιος ο Ιησούς, όσο πιό ΞΕΚΑΘΑΡΑ γίνεται:
"δεν απεστάλην, ειμή εις τα πρόβατα τα απολολότα του Ισραήλ"Τι άλλο θες να πούμε;
ΥΓ: "Μέμνησον απιστείν"