Tsaggarh, να απαντησω και στα 2 σου σημεια:
1) Αυτο το e-book που κοιταξες, νομιζεις πως αφορα την πλειονοτητα των χριστιανων στην Ελλαδα; Ή μηπως πιστευεις πως ενα block με ρατσιστικες αποψεις, μπορει να αποτελει την αποψη των 10.000.000 Ελληνων;
Επειδη ειναι σαφως διαχωρισμενη η θεση του internet απο την πραγματικοτητα, θα ηθελα να ξανασκεφτεις ποσο δυνατον ειναι να θεωρεις ως επιχειρημα και θεση, ενα e-book που θα αναγνωσθει απο ελαχιστους χριστιανους ( και μη χριστιανους ), για να κρινεις την Εκκλησια.
Επισης, η οπισθοδρομηση εγινε τα χρονια του Βυζαντιου. Παρολαυτα, η μονιμη οπισθοδρομηση σε πολλα θεματα γινεται απο την Καθολικη Εκκλησια, και οχι απο την Ορθοδοξη. Ιδιαιτερα τωρα, που το Βατικανο εχει Παπα με καταβολες απο την "Ιερα Εξεταση", παρατηρησε τι κινησεις κανει η Καθολικη Εκκλησια.
2) Και ομως, οι φορολογιες που εχει η Εκκλησια για καθε μυστηριο απο το κρατος, πλησιαζουν το 40-60% επι της πληρωμης. Επομενως, οποιος και εαν σου εχει πει πως η Εκκλησια δεν πληρωνει, κανει μεγαλο λαθος.
Και ενας λογος που το κρατος δεν "ξεφορτωνεται" την Εκκλησια, ειναι γιατι η Εκκλησια επιδοτει ειτε μεσω φορολογιας, ειτε μεσω "δωρεων", τον προϋπολογισμο του κρατους. Αρα, μια κινηση "αποσχισης", θα προκαλεσει μεγαλο οικονομικο προβλημα στο κρατος. Και γι'αυτο η ανοχη του απεναντι στην Εκκλησια.
Κι επαναλμβανω για ακομη μια φορα.
1) Χριστιανισμος δεν ειναι η Εκκλησια. Οποιος μπερδευει αυτα τα 2, κανει μεγαλο λαθος. Ο Χριστιανισμος ειναι θρησκεια/ιδεολογια/φιλοσοφια. Η Εκκλησια ειναι θεσμος και μονο ως θεσμος μπορει να κριθει. Εξαλλου ο Θεουλης΄/Χριστουλης, το ειπε ξεκαθαρα.."Μπορειτε να προσευχεστε και να πιστευετε σε μενα, απο οποιοδηποτε μερος και εαν βρισκεστε".
Το τελετουργικο και το τυπικο της Εκκλησιας, ειναι ενας τροπος για να φερει τον πιστο πιο κοντα στη ζωη του Χριστου και βεβαια στον Θεο. Ομως, μια προσευχη μεσα σε ενα σπιτι, δεν χανει την αξια της.
2) Ειμαι ο πρωτος που βαζει το καρφι στην Εκκλησια. Σαν ανθρωπος που δουλευει μεσα σε αυτη ( τεχνικο προσωπικο βεβαια ), εχω δει και εχω "μυρισει" τη μποχα πολλων ανθρωπων που φορανε μασκες και το παιζουν καλοι χριστιανοι. Επισης, εχω δει τι σημαινει "ιεαρατειο", διαφθορα και διακινηση υπερογκων χρηματικων ποσων μεσα στα κιταπια της Εκκλησιας.
Ομως εστω και για 3 ανθρωπους που με εκαναν να τους σεβαστω με τη ζωη και τις κινησεις τους, θα την υπερασπιζομαι μεχρι τελικης πτωσεως, τονιζοντας συγχρονως και τα κακως της κειμενα, τα οποια ειναι παρα πολλα.
Και μην ξεχναμε πως οπου υπαρχει εξουσια και ανθρωπος, η διαφθορα και η καταχρηση παραμονευει. Και οι χειροτεροι ανθρωποι ειναι οι ανωτερα ισταμενοι σε ολες τις θεσεις. Οπως οι Μητροπολιτες ( με εξαιρεση ορισμενους ) πχ.
Ομως, αναμεσα σε αυτους, υπαρχουν και οι κατωτερες ταξεις κληρικων, που τις περισσοτερες φορες αποδεικνυουν οτι οσο πιο απλα ζεις, τοσο πιο εντονα εφαρμοζεις το χριστιανικο τροπο ζωης!