Φίλε corky , καλώς ήλθες στο club των ηλεκτρικών βιολιστών που μέσα τους κρύβουν έναν κιθαρίστα !!
Με τους ήχους και τα πετάλια ξεκίνησα να "την ψάχνω" απ'το '92 περίπου και μέχρι σήμερα έχω αλλάξει πολλές
απόψεις και μηχανήματα. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σε βοηθήσω σε 3-4 βασικά θέματα ...
1. κάψα + fx = άκυρο ! Η (οποιαδήποτε ) κάψα δεν αντέχει πολλά εφέ και θα σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα
(μόλις πλησιάζεις monitor ή ενισχυτή θα γίνεται χαμός). Αυτό θα το νιώσεις αν βγεις live με μπάντα . Αν και όποτε μπορείς ,
πάρε ή φτιάξε ηλεκτρικό βιολί (ένα zeta είναι ιδανική λύση αλλά υπάρχουν κι άλλες φθηνότερες ).
2. προσπάθησε να βρεις μια σχετικά καλή προενίσχυση (κυκλοφορούν άπειρες μεταχειρισμένες σε καλές τιμές πολλές από τις οποίες
έχουν και εφέ ). Αν δεν μπορείς, βρες έναν καλό ενισχυτή ο οποίος θα σου παρέχει και το απαραίτητο reverb .
Εγώ παίζω με engl ή mesa boogie - οι fender είναι κάπως σκληροί και ...ποτέ marshall στο βιολί !!
3. το reverb είναι βασικό εφέ αλλά σε live ο ηχολήπτης θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει το δικό του που σίγουρα θα είναι καλύτερο -
μη διαφωνήσεις μαζί του, ειδικά αν έχει κάποιο καλό lexicon ! Θα σου πρότεινα ένα delay για αρχή (εγώ παίζω με 3-4 και τα αγαπώ όλα !! ).
Το giga delay της Boss είναι super, αν δεν θες να δώσεις κάπου 200 ευρώ πάρε κάποιο πολύ φθηνό για αρχή, αφού, κάποια στιγμή
θα πάρεις ένα καλό ...
4.έχε υπόψη σου ότι είναι πιθανό να μην μπορείς να χρησιμοποιείς τα αγαπημένα σου εφέ σε όλες τις περιπτώσεις (αν στον Αλκίνοο
χρησιμοποιούσα wah και phaser όσο τα χρησιμοποιώ στους closer θα είχα σίγουρα απολυθεί !! ).
5.ένα πολυεφέ σπανίως σου προσφέρει την ποιότητα που μπορείς να βρεις στα "πεταλάκια" σε δύσκολα εφέ όπως wah,phaser και overdrive.
Μπορεί όμως να σου δώσει καλά delay και αρκετές ευκολίες (tuner, συνδυασμούς εφέ κ.λ.π.)
6. έλα σπίτι όποτε θες να δοκιμάσεις ότι θες , θα χαρώ να σε βοηθήσω (ή να σε μπλέξω ) περισσότερο !
Επιτέλους, ένας βιολιστής στο "κιθάρα" !!!!!