Συνηθισμένο λάθος πολιτικών και μη είναι η φράση "ευχαριστώ όλους όσους παρευρέθησαν".
Τυπικά το "όσους" είναι λανθασμένο καθώς ως υποκείμενο του ρήματος "παρευρέθησαν" θα πρέπει να μπεί στην ονομαστική πτώση.
Άρα διατυπώνοντας σωστά τη φράση θα έχουμε "ευχαριστώ όλους όσοι παρευρέθησαν".
απορία που μου δημιουργήθηκε: γιατι να μην είναι αντικείμενο; ευχαριστώ ποιούς; όλους αυτούς που/όσους... εξάλλου έχω μετά επεξήγηση: που/όσους.... (όλους όσους και τα δυο στη γενική, διότι δεν μπορώ να σταματήσω στο όλους. πρέπει να προσδιορίσω ποιοί είναι οι όλοι)
δεν ξέρω, μια σκέψη κάνω
Για το όπου: και εμένα με ενοχλεί όταν το ακούω να χρησιμοποιείται για όλα: πρόσωπα, αντικείμενα, τόπους, ενώ η σωστή του χρήση είναι μόνο για τόπους.
το "ο οποίος" είναι η ολόκληρη έκφραση για την αναφορά σε πρόσωπα. δεν νομίζω ότι μπορούμε να τη θεωρήσουμε ως πιο σωστή. Εμένα όμως πράγματι μου ακούγεται καλύτερα -και στον προφορικό λόγο το χρησιμοποιώ πιο συχνά- από το που.
Απλά το που έχει πιο γενική χρήση αφού αντικαθιστά και το "στον οποίο, του οποίου" κλπ
π.χ. πήγα στο σπιτι του Μάνου, που μένει στο Μενίδι (ο οποίος)
πήγα στο σπίτι του Μάνου, που του χρωστούσα κάτι (του οποίου) κοκ
απλά δεν θυμάμαι πότε πρέπει να βάζουμε , πριν το που και πού όχι. το μάθαμε στο δημοτικό, αλλά δεν μου έμεινε. έχω την εντύπωση ότι αν πρόκειται για χρήση του που ως αναφορά, δεν βάζουμε κόμμα
Αν πρόκειται για χρήση του ως επεξήγηση, βάζουμε. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με
π.χ. Οι καθηγητές που κάθονταν έξω, τρώγαν πίτσα. (αναφορά: αυτοί ΜΟΝΟ που κάθονταν έξω τρώγαν πίτσα.)
Οι καθηγητές, που κάθονταν έξω, τρώγαν πίτσα (επεξήγηση: προσδιορίζει τον τόπο όπου βρίσκονταν οι καθηγητές. εδώ θεωρεί ότι όλοι οι καθηγητές κάθονταν έξω και τρώγαν όλοι πίτσα)