Καταρχάς συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρόκριση του στους 16.. Ας φτάσει όπου μπορεί, γιατί φέτος διαφαίνεται να είναι η χρονιά του.. Όμως θα ήθελα να γράψω 2-3 πραγματάκια περί Ευρωολυμπιακού, Ευρωπαναθηναϊκού κ.λπ.
Οι οπαδικές εφημερίδες (που ως γνωστόν αποτελούν πληγή και πηγή "ερεθισμάτων" για εκείνους που απλά είναι πρώτα οπαδοί και μετά φίλαθλοι) ανέφεραν πολλάκις τη φετινή χρονιά περί "μάστορα στα διπλά", "η κούπα είναι δική μας", "κόκκινη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία", κ.α.. Δεν τις κακίζω από την μία γιατί τόσα χρόνια άλλες εφημερίδες πλασάρανε την ίδια ιστορία για την "πράσινη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία"..
Εν τούτοις, όλα αυτά δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.. Ο Ολυμπιακός δεν έγινε σε μια χρονιά Barcelona.. Ούτε έγινε μάστορας στα διπλά με 2 πολύ σημαντικές εκτός έδρας νίκες ή τουλάχιστον δεν μπορούμε αυτό να το γνωρίζουμε κρίνοντας από μια σεζόν..
Είμαι Παναθηναϊκός και τόσα χρόνια, άκουγα και έβλεπα περί ευρωπαίου Παναθηναϊκού και είχα γαλουχηθεί με την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη και στην κακή του βραδιά, δεν δέχεται πάνω από 3 goal.... μέχρι που ήρθαν τα 5 από την μέτρια τότε Manchester United.. Όλοι θα θυμάστε εκείνο το παιχνίδι, όπου η -ξαναλέω- μέτρια ManU με O'Shea και κάτι άλλους άπειρους παίχτες στην σύνθεση της γκρέμισε το ευρωπαϊκό προφίλ του Παναθηναϊκού.. Από τότε και έπειτα ο Παναθηναϊκός δεν θυμάμαι να έκανε κάποια καλή πορεία στην Ευρώπη.. Ο Ευρωπαναθηναϊκός είχε πεθάνει..
Πολύς λόγος γίνεται για αλλαγή ψυχολογίας.. Έχω παίξει ποδόσφαιρο αρκετά χρόνια και σε καλό επίπεδο (ερασιτεχνικές κατηγορίες βέβαια, αλλά η ομάδα μου, "Γ.Σ.Η.", έχει πάρει και πρωτάθλημα στο πανπαιδικό) και έχω γνωρίσει και αρκετές στόφες προπονητών.. Είναι εκείνοι οι οποίοι φωνάζουν και βρίζουν δήθεν για εμψύχωση αλλά σου μεταδίδουν το άγχος ότι με την πρώτη άσχημη πάσα θα τα ακούσεις σε όλο το ημίχρονο, εκείνοι που απλά κοιμούνται σε όλο το παιχνίδι και απλά κάνουν το χρέος των αλλαγών τους στο 75+, εκείνοι που προτιμούν κάποιους παίχτες έναντι κάποιων άλλων για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, εκείνοι που απλά παίζουν κατενάτσιο γιατί έτσι πιστεύουν ότι η ομάδα δεν κουράζεται και επιπροσθέτως σε μια κόντρα μπορεί να κάνει τη ζημιά, και άλλοι, και άλλοι, και άλλοι... Όμως προπονητές που μετά από κάποια χρόνια ξαναέρχονται και αλλάζουν την ψυχολογία μιας ομάδας σε τέτοιο βαθμό δεν υπάρχουν.. Ο Λεμονής ήταν και πριν κάποια χρόνια, ο Λεμονής ήταν και φέτος..
Παιδιά, η ψυχολογία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο θέλουν να μας λένε οι προπονητές και οι αναλυτές.. Η ψυχολογία μπορεί να σε βοηθήσει να μπεις καλά σε ένα παιχνίδι, αλλά αν σου στραβώσει - και ειδικά νωρίς - τότε τίποτα δεν μπορεί να το φέρει στα νερά σου.. Εδώ υπάρχει ο παράγοντας τύχη.. Αν παίζεις με καλύτερες ομάδες και δεν δέχεσαι goal, τότε βάζεις σοβαρή υποψηφιότητα να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα.. Το ζήτημα της ψυχολογίας θέτεται εσκεμμένα σε περιπτώσεις όπου ή είσαι άτυχος και ενώ παίζεις καλά δεν παίρνεις τα αποτελέσματα ή επειδή ο αντίπαλος σου είναι καλύτερος από εσένα.. Ο Ολυμπιακός των προηγουμένων ετών έπεφτε πάντα σε μια από τις δύο κατηγορίες.. Φέτος ήταν καλύτερος από τη Λάτσιο και την κέρδισε, ενώ ήταν και τυχερός με Βέρντερ και την νίκησε δισ.. Είναι πολύ απλά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, μην τους αφήνουμε να μας τα περιπλέκουν με υποσυνείδητα και φροϋδικές αντιλήψεις..
Ως κατακλείδα θέλω να αναφέρω ότι μια ομάδα κρίνεται εκ του αποτελέσματος και εκ της διάρκειας της. Ο μπασκετικός Παναθηναικός ή η Εθνική Ομάδα μπάσκετ αποτελούν ένα καλό παράδειγμα των ανωτέρω.. Δεν έχω σκοπό να στεναχωρήσω τους φίλους μου τους Ολυμπιακούς, απλά θέλω να τους εφιστήσω την προσοχή τους ως προς την διάρκεια.. Αξίζει να πανηγυρίζουμε για την φετινή χρονιά του Ολυμπιακού αλλά αυτό έχει τεράστια διαφορά από το να σύεται το γήπεδο με την ιαχή "Ελλάς, Ευρώπη, Ολυμπιακός" και τα αντίστοιχα..