Εγώ που ήμουν κολλημένος Les Paulάκιας, όταν έπαιξα με Telecaster ένιωσα σαν το χοντρό στο παγωτατζήδικο...
Στρατοκάστερ από την άλλη, δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ γιατί ο ήχος τους μου ακούγεται κλαψιάρικος και υπερβολικά creamy. Η telecaster έχει πιο bright ήχο και περισσότερο "twang" και όπως είπε και ο TCCL είναι πιο απλή κιθάρα, χωρίς τρέμολο για πιο plug 'n' play καταστάσεις. Τώρα για το τι μπορείς να παίξεις με κάθε κιθάρα, εδώ ταιριάζει αυτό που λένε οι Άγγλοι "beating a dead horse". Με αρκετή υπομονή και διάθεση, ο ήχος μιας κλασσικής μέσα από μικρόφωνα, προενισχυτές και εφφέ μπορεί να παίξει death και goth. Πόσο μάλλον μιας ηλεκτρικής κιθάρας.
Πάντως για αυτούς που λένε ότι οι τελεκάστερ κάνουν μόνο για blues, χωρίς να κάνω το δικηγόρο, θα σας παραπέμψω στα live των Rage Against The Machine όπου η κιθαριστική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Tom Morello βγάζει απίστευτους industrial ήχους από την τελε του. Έχει υπερεκτιμηθεί πιστεύω το σχήμα της κιθάρας σαν παράγοντας στους ήχους που μπορεί να παράγει. Δε θεωρώ ότι τα agathis, explorer κλπ σχήματα εξυπηρετούν τα μέταλ ακούσματα και προτιμώνται... Ωστόσο όλοι αποκλείουν τις τελεκάστερ από τη μέταλ λόγω του σχήματός τους. Με τα ανάλογα ηλεκτρονικά θα αποδώσουν ανάλογους metal ήχους. Δεν είναι rocket science...
Δεν τους γουστάρω τους δογματισμούς. Και όπως δεν υπάρχει καλύτερη μπύρα, καλύτερο αμάξι, καλύτερο άρωμα, καλύτερο φαγητό κλπ, έτσι δεν υπάρχει και καλύτερη κιθάρα. Βγες μια βόλτα στα μαγαζιά και δοκίμασε αντίστοιχα δείγματα. Πχ αμερικάνα στρατ και αμερικάνα τελε, highway 1 στρατ και τέλε και διάλεξε αυτή που προτιμάς. Και οι δύο είναι εγνωσμένες αξίες και γιαυτό παράγονται 50 χρόνια έκαστη...