Πιστεύω και εγώ (και το έχω συζητήσει πολλές φορές εδώ) ότι στα ηλεκτρικά όργανα, η ποιότητα και η παλαιότητα των ξύλων είναι κάτι το οποίο έχει λάβει αναίτια μεγάλη σημαντικότητα..
Φαντάσου ότι είσαι σε ένα δωμάτιο με ξύλινη επένδυση.. Αν τραγουδήσεις θα ακούσεις τη φωνή σου καθώς θα αντηχεί στο δωμάτιο με διαφορετικό τρόπο απ'οτι αν ήσουν σε ένα δωμάτιο με σκυρόδεμα.. Το γεγονός αυτό δείχνει την διαφορά του ήχου που λαμβάνουμε από ένα μη ηλεκτρικό όργανο και η οποία βασίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον ήχο που βγαίνει από το αντιηχείο του (τη γνωστή τρύπα στο σώμα).. Ο ήχος που ακούμε από ένα μπουζούκι, για παράδειγμα, είναι ο ήχος που κατευθύνεται από τις χορδές προς το αντιηχείο και από αυτό, πάλι πίσω σε εμάς.. Μέσα στο αντιηχείο, ο ήχος πλάθεται από τα ξύλα, όπως πλάθεται η φωνή μας μέσα σε ένα δωμάτιο..
Τώρα το ηλεκτρικό όργανο τι είναι; Είναι 2-3 μαγνήτες οι οποίοι μετατρέπουν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που προκαλείται από την δόνηση των χορδών σε ήχο μέσω κάποιου ενισχυτή.. Επομένως, η ποιότητα των μαγνητών αλλά και του ενισχυτή παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην χροιά του ήχου, μιας και δεν υπάρχει κάποιο αντιηχείο έτσι ώστε να διαμορφώσουν τα ξύλα του την χροιά.. Στα ξύλα ηλεκτρικών οργάνων προσωπικά, χωρίς βέβαια να μπορώ να το αποδείξω, πρέπει να αποδίδουμε την ικανότητα τους να παρατείνουν το sustain της κιθάρας και όχι την ικανότητα τους να διαμορφώνουν τον ήχο..
Edit: Είχα διαβάσει κάπου ότι είχε κατασκευαστεί μια ηλεκτρική κιθάρα από ανθρακονήματα η οποία απ'ότι λέγεται έπαιζε πολύ καλά.. Αυτό συνηγορεί στο γεγονός ότι τα ξύλα δεν διαμορφώνουν τον ήχο ηλεκτρικών οργάνων.. Αν ποτέ κατασκευαστεί και μια κλασική κιθάρα από...ατσάλι, ας πούμε, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα ακούγεται καλά ή όχι..