Αποστολέας Θέμα: Προαιρετικα τα Θρησκευτικα  (Αναγνώστηκε 44692 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Mrs Brightside

• Illusion User
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ...as we kiss goodbye the sun sets...
    • Προφίλ
Προαιρετικα τα Θρησκευτικα
« στις: 01/08/08, 12:17 »
Παραθετω απο το ethnos.gr:

Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χωρίς να αναφέρουν τον λόγο της συγκεκριμένης επιλογής, θα μπορούν να έχουν εφεξής οι μαθητές στα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη προς τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνεται ότι για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, «απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».

Ουσιαστικά έπειτα από αυτή την εξέλιξη, απλοποιείται η διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αφού θα έχουν το δικαίωμα απαλλαγής ακόμη και όσοι μαθητές δεν είναι αλλόθρησκοι.

Αντιδράσεις
Προαιρετικά τα Θρησκευτικά
Η εγκύκλιος πάντως θα πυροδοτήσει σίγουρα αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ορισμένοι ιεράρχες έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της εγκυκλίου και αναμένεται να εκφραστούν αντιρρήσεις τις επόμενες ημέρες από τη συντηρητική πτέρυγα της ιεραρχίας.

Μέχρι στιγμής πάντως, η πλειονότητα των ιεραρχών τηρεί στάση αναμονής αφού δεν θέλει να τοποθετηθεί επί του θέματος, πριν εκφραστεί επίσημα η θέση της Εκκλησίας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, πάντως, τόνισε ότι με αυτή την εγκύκλιο «η Πολιτεία στρέφεται κατά της Εκκλησίας».

Για θετικό βήμα, κάνουν λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο αντιπρόεδρος της ανώτατης συνομοσπονδίας γονέων μαθητών Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να έχει γίνει και νωρίτερα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών στα ελληνικά σχολεία είναι αλλόθρησκοι.
...when the hardest part is over we'll be here and our dreams will break the boundaries of our fear...

http://www.facebook.com/TheKillersGreekFanClub
https://www.facebook.com/killersnerdia

Αποσυνδεδεμένος GreekDudeCovers

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • GreekDudeCovers on YouTube
Απ: Προαιρετικα τα Θρησκευτικα
« Απάντηση #1 στις: 01/08/08, 12:36 »
Επιτέλους...

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #2 στις: 01/08/08, 12:37 »
Για να το ξερετε παντως, το μεγαλυτερο προβλημα του κρατους δεν ειναι η Εκκλησια, αλλα οι θεολογοι που εχουν προσληφθει στα σχολεια.
Προσωπικα ειμαι υπερ της θρησκειολογιας στα σχολεια και οχι του καθαρα θρησκευτικου μαθηματος. Ομως φανταστειτε..τι θα απογινουν καποιοι δεκαδες εκατονταδες θεολογοι που ειχαν προσληφθει πριν κατι χρονια υπο αλλο νομοθετικο πλαισιο; Πως θα καταργηθουν τοσες θεσεις εργασιας;

Γενικα, αυτη η νομοθετικη αλλαγη ειναι στην ουσια η νομιμοποιηση της Ελλαδας σε ευρωπαϊκο επιπεδο..Αρκετα προστιμα πληρωνουμε για το περιβαλλον..Δεν ειναι αναγκη να πληρωνουμε και για την εκπαιδευση,ε?

Οποτε αυτα τα "επιτελους" και "σωθηκαμε" καλα ειναι...ομως ας δουμε και στην πραξη ποσο θα αλλαξουν τα πραγματα  ;)
Μη κοιτάς το δάχτυλο. Στην άκρη του υπάρχει ένα Φεγγάρι
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος Transformer

• Παλιός
  • just let her crash and burn, she'll learn.
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 01/08/08, 12:41 »
Aμην Παναγια μου...
there i go again pretending to be you
make-believing that i have a soul
beneath the surface, trying to convince you
it was accidentally on purpose

Αποσυνδεδεμένος MACMISIAS

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ΣΚΑΤΑ...
    • Προφίλ
    • www.myspace.com/meresmakis
« Απάντηση #4 στις: 01/08/08, 12:51 »
Αν το δεις από τη "φιλελεύθερη" πλευρά του το θέμα,βρίσκεις πολλά θετικά σε αυτό.Όμως επειδή για εμένα συνήθως κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες,πίσω από κάτι τέτοια ζητήματα,δεν μπορώ να πω ότι είμαι και ενθουσιασμένος κιόλας με το μέτρο...
"Θέλω ν' αλλάξω το κόσμο Μάνα- Παιδί μου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πάνα..."
www.myspace.com/meresmakis
www.myspace.com/meresmeres
http://mikriellinikiistoria.blogspot.com/

Αποσυνδεδεμένος sakman

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • SEX, NO DRUGS AND ROCK N ROLL!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 01/08/08, 12:56 »
Προσωπικα ειμαι υπερ της θρησκειολογιας στα σχολεια και οχι του καθαρα θρησκευτικου μαθηματος. Ομως φανταστειτε..τι θα απογινουν καποιοι δεκαδες εκατονταδες θεολογοι που ειχαν προσληφθει πριν κατι χρονια υπο αλλο νομοθετικο πλαισιο; Πως θα καταργηθουν τοσες θεσεις εργασιας;

Πολύ σωστός... ΝΑΙ σε ένα μάθημα που μοιράζει ισάξια το χρόνο για όλες τις θρησκείες και ΟΧΙ αυτό που γίνεται σήμερα με 100 σελίδες για τον χριστό και 1 για όλες τις άλλες!!!

Όσο για αυτό που λες για τους θεολόγους μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια στα οποία θα τους εξηγήσουν τι πρέπει να κάνουν στο μάθημα από δω και πέρα...
BE SOMEBODY NOT EVERYBODY...

• Illusion User
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 01/08/08, 13:09 »
Την παράμετρο που αναφέρει ο freemind ομολογουμένως δεν την είχα σκεφτει, αλλά μπορώ να πω οτι έχει δίκιο.
Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο: η διδασκαλία στα θρησκευτικά θα έπρεπε να αναφέρεται σε όλες τις θρησκείες με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Όχι στα θετικά της χριστιανικής θρησκείας (και μάλιστα μονο της ορθόδοξης) και στα αρνητικά όλων των υπολοίπων. Με τα σημερινά δεδομένα, κανονικά το μάθημα δεν θα έπρεπε να λέγεται "Θρηκσευτικά", αλλά "Διαστρεβλωμένη διδασκαλία των Θρησκειών" ή "Προπαγάνδα υπέρ της Ορθοδοξίας και κατά όλων των άλλων θρησκειών" ή κάτι τέτοιο btw...
Αν πάλι γινόταν αυτο που αναφέρω παραπάνω, κανένας μαθητής χριστιανός και μη, πιστός σε κάποια θρησκεία και μη, δεν θα είχε λόγο να ζητήσει απαλλαγή απο τα θρησκευτικά. Γιατί θα ήταν ένα ακόμη ενδιαφέρον μάθημα που θα προσέφερε γνώσεις στους μαθητές ανεξάρτητα απο τη θρησκεία τους. Αλλα σε τελική ανάλυση, σάμπως μονο τα θρησκευτικά ειναι σκέτη παραπληροφόρηση;  :-\ :-\ ::)
...when the hardest part is over we'll be here and our dreams will break the boundaries of our fear...

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #7 στις: 01/08/08, 13:18 »
Το εκπαιδευτικο μας συστημα, κακα τα ψεμματα, εχει παρα πολυ δρομο να διανυσει ωστε να θεωρηθει πληρες και παραγωγικο για τους μαθητες.
Το προβλημα του δεν ειναι μονο τα θρησκευτικα και ξερουμε πολυ καλα ολοι μας πως η κατασταση δεν θα βελτιωθει με μια μικρη αλλαγη ( γιατι επι της ουσιας, μικρη ειναι..Εξαλλου ο καθε μαθητης που δεν ηθελε να παρακολουθησει, μπορουσε να το δηλωσει..οποτε τι αλλαξε; ).

Προπαγανδα δεν μπορει να θεωρηθει rene, ουτε και "διεστρεβλωμενη" διδασκαλια. Συγχωρεσε με, αλλα αυτες οι λεξεις ειναι αρκετα "βαριες" για να τις χρησιμοποιεις σε αυτο το θεμα. Κανενας μαθητης δεν εγινε περισσοτερο Χριστιανος εξαιτιας των θρησκευτικων ( αρα δεν υπαρχει θεμα προπαγανδας )..Αντιθετως πολλοι μισησαν τον Χριστιανισμο απο το συγκεκριμενο μαθημα, αν και Χριστιανοι ( αρα, ουτε και λογος Διεστρεβλωσεως υπαρχει ).

Απο την αλλη, η θρησκειολογια ειναι αρκετα "βαρια" για να μπορεσει κανεις να την απλοποιησει σε επιπεδο Γυμνασιου και ολοι θυμομαστε την κατασταση της θρησκειολογιας της Β Λυκειου.

Επιμενω παντως πως αυτη τη στιγμη η κυβερνηση δεν ειναι αντιμετωπη με την Εκκλησια. Το στηριζω αυτο απο τη γνωση μου και την παρουσια μου μεσα στον εκκλησιαστικο χωρο. Ο νεος Αρχιεπισκοπος ειναι αρκετα μετριοπαθης για να κινησει ουρανο και γη, οπως θα εκανε ο προκατοχος του, ενω οι 2 φωνες που ακουγονται ( Μητροπολιτης Ζακυνθου και Μητροπολιτης Θεσσαλονικης ) ειναι κλασσικες μορφες αμφισβητησης και τερψης των καναλιων!

Η κυβερνηση εχει να αντιμετωπισει τον συνδικαλισμο των καθηγητων και ιδιαιτερα των θεολογων. Τα επιμορφωτικα σεμιναρια δεν μπορουν να θεωρηθουν ισαξια με την εκπαιδευση ενος μοντερνου θεολογου και πολλοι 50αρηδες καθηγητες δεν εχουν την ορεξη να μαθουν απο την αρχη πραγματα.

Και επαναλμβανω πως το μετρο αυτο νομοθετηθηκε για να κανουμε τα καλα παιδια στην Ευρωπη της Ανεξιθρησκειας ( μηπως οι Καθολικοι δεν ελεγχουν τα μεγαλυτερα κλιμακια της Ευρωπης; Για ποια Ανεξεθρησκεια μιλαμε δηλαδη; :D ) και οχι για να διορθωσουμε το εσωτερικο προβλημα της Παιδειας! Τα βιβλια θα παραμεινουν ιδια, οι καθηγητες θα παραμεινουν ιδιοι και η δηλωση παραιτησης απο το μαθημα τη θρησκευτικων θα παραμεινει ιδιο..Οποτε, τι αλλαξε;
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος ερεβος

• Shadowking
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ars longa vita brevis
    • Προφίλ
    • http://myspace.com/gorthaour
« Απάντηση #8 στις: 01/08/08, 13:24 »
Eπρεπε να φτασουμε 2008 για να γινει το αυτονοητο....Τεσπα καλλιο αργα παρα ποτε...
Twitter @mcrosog

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #9 στις: 01/08/08, 13:26 »
Ο νομος περι "παραιτησεως απο το μαθημα των θρησκευτικων" υπηρχε παντοτε Ερεβος ;) Και πολλοι διευθυντες εκαναν τα στραβα ματια στους λογους. Οποτε πραγματικα δεν βρισκω κανενα λογο γι'αυτα τα "επιτελους" και τα "καλλιο αργα παρα ποτε"...Στην ουσια, δεν αλλαξε τιποτα!
DreamCatcher

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ΣΚΑΤΑ...
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 01/08/08, 14:02 »

Και επαναλμβανω πως το μετρο αυτο νομοθετηθηκε για να κανουμε τα καλα παιδια στην Ευρωπη της Ανεξιθρησκειας ( μηπως οι Καθολικοι δεν ελεγχουν τα μεγαλυτερα κλιμακια της Ευρωπης; Για ποια Ανεξεθρησκεια μιλαμε δηλαδη; :D ) και οχι για να διορθωσουμε το εσωτερικο προβλημα της Παιδειας! Τα βιβλια θα παραμεινουν ιδια, οι καθηγητες θα παραμεινουν ιδιοι και η δηλωση παραιτησης απο το μαθημα τη θρησκευτικων θα παραμεινει ιδιο..Οποτε, τι αλλαξε;
+ 100.000 :(

• Illusion User
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 01/08/08, 14:59 »
Το εκπαιδευτικο μας συστημα, κακα τα ψεμματα, εχει παρα πολυ δρομο να διανυσει ωστε να θεωρηθει πληρες και παραγωγικο για τους μαθητες.
Το προβλημα του δεν ειναι μονο τα θρησκευτικα και ξερουμε πολυ καλα ολοι μας πως η κατασταση δεν θα βελτιωθει με μια μικρη αλλαγη ( γιατι επι της ουσιας, μικρη ειναι..Εξαλλου ο καθε μαθητης που δεν ηθελε να παρακολουθησει, μπορουσε να το δηλωσει..οποτε τι αλλαξε; ).

Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ...

Προπαγανδα δεν μπορει να θεωρηθει rene, ουτε και "διεστρεβλωμενη" διδασκαλια. Συγχωρεσε με, αλλα αυτες οι λεξεις ειναι αρκετα "βαριες" για να τις χρησιμοποιεις σε αυτο το θεμα. Κανενας μαθητης δεν εγινε περισσοτερο Χριστιανος εξαιτιας των θρησκευτικων ( αρα δεν υπαρχει θεμα προπαγανδας )..Αντιθετως πολλοι μισησαν τον Χριστιανισμο απο το συγκεκριμενο μαθημα, αν και Χριστιανοι ( αρα, ουτε και λογος Διεστρεβλωσεως υπαρχει ).

Γτ όχι; Δεν ειναι ψέμματα αυτά που λένε, κατά κύριο λόγο; Δεν παρουσιάζουν τον χριστιανισμό σαν την καλύτερη θρησκεία και όλες τις άλλες σαν θρησκείες αμαρτωλών; Εμένα αυτο μου έχει μείνει απο τα τόσα χρονια που διδάσκομαι στο σχολειο θρησκευτικα...

Απο την αλλη, η θρησκειολογια ειναι αρκετα "βαρια" για να μπορεσει κανεις να την απλοποιησει σε επιπεδο Γυμνασιου και ολοι θυμομαστε την κατασταση της θρησκειολογιας της Β Λυκειου.

Είναι καλύτερο να διδάσκονται ψέμματα; Δεν είπα οτι πρέπει απαραίτητα να γίνονται βαριές αναλύσεις επι των αναλύσεων στα παιδια, αλλά και αυτο που γίνεται τώρα, που όλα παρουσιάζονται με τον τρόπο που συμφέρει την ορθόδοξη εκκλησία ειναι χειρότερο...

Επιμενω παντως πως αυτη τη στιγμη η κυβερνηση δεν ειναι αντιμετωπη με την Εκκλησια. Το στηριζω αυτο απο τη γνωση μου και την παρουσια μου μεσα στον εκκλησιαστικο χωρο. Ο νεος Αρχιεπισκοπος ειναι αρκετα μετριοπαθης για να κινησει ουρανο και γη, οπως θα εκανε ο προκατοχος του, ενω οι 2 φωνες που ακουγονται ( Μητροπολιτης Ζακυνθου και Μητροπολιτης Θεσσαλονικης ) ειναι κλασσικες μορφες αμφισβητησης και τερψης των καναλιων!

Δυστυχώς στην χώρα που ζουμε εκτός απο την νομοθετική, την δικαστική και την εκτελεστική εξουσία υπάρχει και η εκκλησιαστική. Η κυβέρνηση δεν μπορει να αντιμετωπίσει άλλα και άλλα, πόσο μάλλον αυτο...

Η κυβερνηση εχει να αντιμετωπισει τον συνδικαλισμο των καθηγητων και ιδιαιτερα των θεολογων. Τα επιμορφωτικα σεμιναρια δεν μπορουν να θεωρηθουν ισαξια με την εκπαιδευση ενος μοντερνου θεολογου και πολλοι 50αρηδες καθηγητες δεν εχουν την ορεξη να μαθουν απο την αρχη πραγματα.

Αυτό πάλι ειναι μεγάλο θεμα. Άλλο ένα κακό που έχει η ελλάδα, είναι το όριο ηλικίας για συναξιοδότηση. Αν οι εκπαιδευτικοί έπαιρναν νωρίτερα σύνταξη π.χ. στα 50-55 θα λυνόταν κ αυτο το πρόβλημα. Τότε θα υπήρχαν περισσότεροι νέοι καθηγητές που θα είχαν ζήσει διαφορετικές καταστάσεις, θα ειχανε σίγουρα περισσότερη όρεξη να διδάξουν με τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας κ.λπ. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλους τους κλάδους των εκπαιδευτικών...

Σε αυτο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω... Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου freemind...  ;)

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #12 στις: 01/08/08, 15:13 »
Renee, πρεπει να αποφασισεις εαν τα θρησκευτικα αποτελουν μοχλο της Εκκλησιας ή απλως αλλο ενα μαθημα που παρεμεινε, γιατι απλως...βοηθει στην πληρωση ωρων και διορισμο αδιοριστων καθηγητων!

Δεν ξερω εαν αισθανεσαι τι ειναι ψεμμα και τι οχι στην εκκλησιαστικη διδαχη, ομως τα θρησκευτικα ( απο το Γυμνασιο, διοτι του Δημοτικου ηταν ενας ασυναρτητος πανικος ορολογιων ) ποτε δεν αποτελεσαν το λογο που καποιος εγινε Χριστιανος. Αρα, ουτε λογος προπαγανδας τιθεται ( διοτι στη προπαγανδα αποκτας οπαδους, κατι που εδω δε συμβαινει ), ουτε και λογς διεστρεβλωσης ( διοτι κακως ή καλως η διδαχη της Εκκλησιας δεν διαφερει απο τα θρησκευτικα..οποτε καποιος μαθητης ηδη χριστιανος, δεν εγινε περισσοτερο Χριστιανος λογω των θρησκευτικων..Αντιθεως, μπορει να τα μισησε ολα κιολας! ;).

Δεν υπαρχει συγκριτικη θρησκειολογια μεσα στα θρησκευτικα του Γυμνασιου, ουτε καν και στη Α Λυκειου. Οποτε, δεν τιθεται θεμα "συγκρισης του Χριστιανισου με αλλες θρησκειες" ;) Αλλο ενα σημειο που κανουμε λαθος στην κριτικη μας απεναντι στα θρησκευτικα. Ειναι τελειως διαφορετικο να αναφερεσαι μονο σε μια θρησκεια και τελειως διαφορετικο να την χρησιμοποιεις ως βημα μεσα στο βιβλιο για να "καψεις" τις υπολοιπες θρησκειες. Και οσο θυμαμαι τη μαθητικη μου "καριερα", συγκριτικη θρησκειολογια δεν καναμε. Ασχετα εαν πολλοι συμμαθητες μου μετεφρασαν τα θρησκευτικα οπως εξηγησα παραπανω.

Οσον αφορα τη θρησκειολογια...Θα ηταν καλο ενας μοντερνος θεολογος να μας βοηθησει στο θεμα. Απ'οσο γνωριζω παντως, ειναι τοσο φιλοσοφημενο το ζητημα της θρησκειας, που ενας ανθρωπος με ωριμοτητα επιπεδου Γυμνασιου, θα δυσκολευτει να αντιληφθει τη διαφορετικοτητα της καθε θρησκειας ;) Ειναι καθαρα θεμα ωριμανσης και οχι επιπεδου.

Επισης, θα επιμεινω πως αυτη τη στιγμη η κυβερνηση προχωραει σε αλλαγες και σε εκκλησιαστικους νομους που συνδυαζονται με το συνταγμα. Και το κανει τωρα, που ο νεος Αρχιεπισκοπος ειναι μετριοπαθης και αδυναμος να αναδειξει την επαναστατικοτητα του Χριστοδουλου. Οποτε, ο τελευταιος που πρεπει να κατηγορουμε πλεον για το θεμα των θρησκευτικων ειναι η Εκκλησια ( η οποια μεχρι στιγμης δεν εχει εκφραστει επισημα, οποτε καλο ειναι να μην προτρεχουμε σαν καλοθελητες των ΜΜΕ, αναδεικνυοντας ενα βαθυτερο μενος για την Εκκλησια ).

Εαν οι εκπαιδευτικοι επαιρναν συνταξη στα 55 τους, τοτε το συνταξιοδοτικο προγραμμα θα ειχε καταστραφει πληρως...Οποτε, καλο ειναι να αφησουμε στην ακρη αυτη την εκδοχη :D ( δεν ξερω για σενα, αλλα εγω θελω να παρω συνταξη καποια στιγμη )

Η ενσταση μου ηταν καθαρα στις λεξεις που χρησιμοποιησες, οχι στη λογικη της απομακρυνσης των θρησκευτικων με τη τωρινη τους μορφη απο τις σχολικες αιθουσες!

DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος onfire

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 01/08/08, 17:12 »
Μηπως ο τροπος που διδασκονται τα θρησκευτικα περιοριζει τον τροπο σκεψης των μαθητων στο θεμα της πιστης η καλυτερα της επιλογης θρησκειας; Δηλαδη εαν καποιος διδασκεται μονο το χριστιανισμο, δεν πιστευω οτι θα εχει ανοιχτους τους οριζοντες του σε καποια αλλη θρησκεια και γι' αυτο ισως μερικοι θελουν την ισχυουσα κατασταση.
Για να γινω πιο κατανοητος θα το παρω αντιστροφα:

"..οποτε καποιος μαθητης ηδη χριστιανος, δεν εγινε περισσοτερο Χριστιανος λογω των θρησκευτικων.."

Ναι αλλα καποιος μαθητης που δεν ειναι χριστιανος (η οτιδηποτε αλλο) αν διδαχθει τι πρεσβευει η καθε θρησκεια, θα εχει ακομα λιγοτερες πιθανοτητες να επιλεξει το χριστιανισμο. Αλλο πραγμα να σου παρουσιαζουν κατι ως τη μονη αληθεια και αλλο να σου λενε οτι στο θεμα της πιστης, της κοσμογονιας, της μετα θανατον ζωης κτλ υπαρχουν διαφορες αποψεις (=θρησκειες). Ασε που οι πιο πονηρεμενοι θα σκεφτουν:"ολες οι θρησκειες ισχυριζονται οτι πρεσβευουν τη μονη αληθεια. Ρε, μηπως με δουλευουν ολοι και δεν υπαρχουν θεοι, διαολοι, Αλλαχ κτλ;". Ενδεχομενως αν διδαχθουν περισσοτερες θρησκειες, το καθε παιδι να δει τα θρησκευτικα σαν ενα θεωρητικο μαθημα οπως πχ η ιστορια και οχι ως προσπαθεια ενταξης στο χριστιανισμο.Οσο για το οτι κανενας δεν εγινε περισσοτερο χριστιανος απο τα θρησκευτικα,αυτο δεν σημαινει οτι οι θεολογοι στα σχολεια δεν προσπαθησαν να το πετυχουν.Θυμαμαι ενα θρησκευτικο στο λυκειο που μας εβαζε να μαθουμε το "πιστευω εις ενα Θεο..."  κ.α. απ' εξω για να βαλει το 20αρι στο τριμηνο.Προφανως θεωρουσε οτι το μαθημα πρεπει να εχει την μορφη κατηχησης και οχι μορφωσης, γιατι ο στοχος του (αυταπατη η οχι) δεν ηταν να μοιραζει 20αρια αλλα να μας βαλει πιο πολυ στο χριστιανισμο.
Συνοψηζοντας,ειμαι κατα της απαλλαγης απο το μαθημα των θρησκευτικων αλλα υπερ της ριζικης αλλαγης του τροπου που αυτο διδασκεται.Γιατι,πολυ σωστο να θελει απαλλαγη ενας πχ μουσουλμανος που ακουει στο μαθημα οτι αυτα που πιστευει ειναι ψεμματα, αλλα τελειως λαθος να ζηταει απαλλαγη ο οποιουδηποτε θρησκευματος μαθητης απο ενα μαθημα που προαγει τη σφαιρικη μορφωση (δεν ειναι και κακο να ξερεις τι λενε ολες οι θρησκειες και να επιλεξεις η τουλαχιστον η μορφωση σου να σου δινει τη δυνατοτητα να εχεις αποψη επι του θεματος...).
They tell you black is really white, and moon is just the sun at night and when you walk in golden halls you get to keep the gold that falls...It's heaven and hell

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #14 στις: 02/08/08, 03:39 »
Δεν θα διαφωνησω onfire, παρα μονο σε ενα σημειο.

Πες μου τουλαχιστον εναν μαθητη που να διαβασε σωστα και να αξιοποιησε ( οπως διδασκεται ) το μαθημα των Θρησκευτικων! Μην γελιομαστε. Κανεις συμμαθητης μου δεν διαβαζε τις "μπουρδες" που γραφει το βιβλιο και οσοι το εκαναν, μαθαιναν απλως παπαγαλια το μαθημα. Να λεμε και την αληθεια, γιατι η εκπαιδευση περα απο τον πομπο εχει και το δεκτη. Και ο δεκτης-μαθητης, απλως δεν ενδιαφερεται για ενα "χαζο"μαθημα.

Εσυ αναφερεσαι σε ενα θρησκευτικο σχολειο onfire. Οποιος γονεας στελνει εκει το παιδι του, αντιλαμβανεται και κατανοει τι μορφωση θα παρει. Οποτε, ειναι μια εξαδεικευμενη περιπτωση που καμια σχεση δεν εχει με το συνολο των σχολειων στην Ελλαδα.

Και παλι το Συμβολο της Πιστεως, ειναι κατι το οποιο μπορει ο καθενας να μαθει παπαγαλια. Το θεμα ειναι ποσοι πραγματικα θα εντρυφησουν και θα το κατανοησουν σαν νοημα. Η πραγματικη κατηχηση σκοπο εχει την εσωτερικη αναδειξη του Χριστιανισμου. Αυτο που εκανε ο συγκεκριμενμος καθηγητης λεγεται "αγονη παιδευση" και ειναι ντροπη οχι μονο για το μαθημα των Θρησκευτικων, αλλα και για το συνολο της καθηγητικης λογικης. ;)
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος Neikos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
    • Deserted Sea
« Απάντηση #15 στις: 02/08/08, 13:47 »
συμφωνω απολυτα με τον freemind.... δε θα μπορουσε να αναπτυξει καλυτερα το θεμα....

απλα να προσθεσω οτι ... τι θα γινει με τα παιδια ου δε θα διδιασκονται αυτο το μαθημα....
θα μεινουν κενες οι ωρες?? ενα λιγοτερο μαθημα?? σιγουρα τωρα το ενα λιγοτερο μαθημα ειναι ο κανονας .... αλλα και ο των μαθητων που επιλεγουν να μη παρακολουθησουν αυτο το μαθημα ειναι πολυ μικρος....

θα πρεπει να υπαρξουν καποια παρεμφερη μαθηματα.... ηθικη, φιλοσοφια.... γενικα καποια μαθηματα που σχετιζονται με τον ανθρωπο.... αλλα παλι ποιοι θα διδασκουν αυτο το μαθημα?? σιγουρα καποιος θεολογος θα μπορουσε καθως τετοια μαθηματα διδασκονται μεσα στα τμηματα θεολογιας ....

εγω παντως ειμαι υπερ καποιας συνολικης αλλαγης στο εκπαιδευτικο συστημα και οχι πασπαληματα απο δω και απο κει
ετσι για τα ματια του κοσμου και για καποιον δηθεν φιλελευθερισμο.....

και ετσι επειδη μου ηρθε μια ιδεα στο μυαλο.... θα πρεπει να σημειωσουμε οτι το μετρο αυτο αποφασιστηκε απο μια "δεξια" κυβερνηση..... μηπως θα πρεπει να επαναπροσδιρισουμε (για οποιους δε το εχουν κανει ηδη) το τι ειναι αριστερα και τι δεξια.... υφιστανται σαν οροι σημερα??? (αυτο ειναι οφφ τοπικ για αυτο καλυετρα μη δωσουμε συνεχεια)

Αποσυνδεδεμένος onfire

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 02/08/08, 16:24 »
 Φιλε freemind δεν αναφερομαι σε θρησκευτικο σχολειο, πιστευω οτι σε τοσα σχολικα ετη που διδασκονται τα θρησκευτικα  στα πιο πολλα και μη εξειδικευμενα σχολεια, υπαρχει το περιθωριο να καλυφθει υλη απο πολλες θρησκειες χωρις να ειναι πασαλειματα απο εδω και απο εκει, φυσικα με τη μορφη της μορφωσης-της πληροφοριας υπο μια εννοια.

"Πες μου τουλαχιστον εναν μαθητη που να διαβασε σωστα και να αξιοποιησε ( οπως διδασκεται ) το μαθημα των Θρησκευτικων!"

Πως θεωρεις οτι θα αξιοποιουσε καποιος σωστα το μαθημα των θρησκευτικων οπως διδασκεται;
 Συμφωνα με οσα ειπωθηκαν πριν,εαν αυτος εντρυφησει στο χριστιανισμο. Οπωτε ξαναγυριζουμε τη συζητηση στο σημειο που λεγαμε οτι το μαθημα σημερα διδασκεται επικεντρωνοντας στο χριστιανισμο, και εκει ειναι η διαφωνια μου, γιατι πιστευω οτι πρεπει να αποσκοπει σε μια μελετη- μια "παρουσιαση" - περισσοτερων θρησκειων.

Τελος, θα συμφωνησω σε αυτο που λες περι πομπου και δεκτη. Ειναι πολυ λιγα τα παιδια που πραγματικα τους αρεσει καποιο μαθημα και δεν το μαθαινουν απλα για να περασουν την ταξη,στο πανεπιστημιο κτλ. (προσωπικα θεωρουσα τα κειμενα ν. λογτεχνιας της Β λυκειου ενδιαφερον μαθημα και ας πηγαινα για 1η δεσμη ???). Το καλο ειναι οτι οταν μεγαλωσουν λιγο θα ειναι σε θεση να εκτιμησουν αυτες τις αρχικες γνωσεις που πηραν στο σχολειο και θα μπορουν να ψαχτουν περισσοτερο με τα θεματα που τους ενδιαφερουν. Παραδειγματα υπαρχουν απειρα και για να μην παμε και μακρυα, ποσοι απο εμας πηγαιναν στο ωδειο για μαθημτα κλασσικης κιθαρας η πιανου και εκεινη την εποχη τα βαριοντουσαν ενω αργοτερα μπορεσαν να εκτιμησουν την αξια τους;

PS:δεν εχω κατι εναντιον του χριστιανισμου, ειμαι Χ.Ο.,  απλα πιστευω οτι δεν πρεπει να μπερδευεται το σχολειο και το μαθημα με την πιστη και τη θρησκεια,που θεωρω πιο προσωπικα θεματα και επιλογες...
They tell you black is really white, and moon is just the sun at night and when you walk in golden halls you get to keep the gold that falls...It's heaven and hell

Αποσυνδεδεμένος bairn of mosul

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • pisteveis afto p theleis na pisteveis
    • Προφίλ
    • myspace
« Απάντηση #17 στις: 02/08/08, 19:15 »

PS:δεν εχω κατι εναντιον του χριστιανισμου, ειμαι Χ.Ο.,  απλα πιστευω οτι δεν πρεπει να μπερδευεται το σχολειο και το μαθημα με την πιστη και τη θρησκεια,που θεωρω πιο προσωπικα θεματα και επιλογες...
καλως η κακως φιλε μου το σχολειο μπερδευεται με πολλα πραγματα και δεν ειναι μονο η πιστη

την πατριδολαγνεια που την πας?τις παρελασεις?

ειναι μερος του συστηματος οπως και να το κανουμε,αν το μικρο παιδι δεν εντρυφησει σε εννοιες οπως το κρατος η θρησκεια με τον τροπο που θελει η εξουσια τοτε κατι δεν θα πηγαινε καλα στο συστημα,στην ελληνικη μας πολιτεια.

(απο την αλλη τα σημερινα παιδια αποκτουν εμπειριες και απο παντου και απο μικρη ηλικια αντιθετα με το τι γινοταν πριν 30-40 χρονια,και ειναι πιο ευκολο να αμφισβητουν)

η δουλεια του κρατους φιλε μου ειναι να ασχολειται με προσωπικα σου θεματα και να βαζει κανονες,γιατι σε ενοχλουν οι κανονες που βαζει στην μορφωση?
« Τελευταία τροποποίηση: 02/08/08, 19:19 από bairn of mosul »
otan oi alloi prospathoysan na paiksoyn mousikh oi P!nk Floyd aplws to ekanan

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ΣΚΑΤΑ...
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 02/08/08, 20:31 »
Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει δυστυχώς,είναι ότι η εξουσία αυτό που προωθεί πλέον δεν είναι ούτε η πατρίδα,αλλά ούτε η θρησκεία,αλλά τα εντελώς αντίθετα.Μέσα λοιπόν από αυτή την ακραία πολιτική που χαρακτηρίζει τις Ελληνικές κυβερνήσεις,το μόνο που γεννάται είναι η αντίδραση και η έλλειψη κατανόησης του νοήματος.Όταν δηλαδή η εκπαίδευση ήταν πατριδολάγνα ,γέννησε σκεπτικιστές απέναντι στη πατρίδα και τα σύμβολά της(όπως η σημαία για παράδειγμα).Τα τελευταία 20 χρόνια που η εκπαίδευση περνάει υπόγεια "παγκοσμιοποιημένα" μηνύματα,δηλαδή,όχι πατρίδα,όχι θρησκείες,γεννάει Χρυσαυγίτες και ακροδεξιά κόμματα που μπαίνουνε στη Βουλή και που δυναμώνουνε τη φωνή τους αργά αλλά σταθερά.Πότε επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα αποκτήσει η πολιτική μέτρο; Πότε θα μαθαίνει τον Έλληνα να αγαπάει τη χώρα του χωρίς να μισεί τους ξένους;Πότε θα μαθαίνει τον Έλληνα ότι δεν είναι άχρηστος και λαμόγιο και μόνο οι ξένοι μπορούνε να μας στρώσουνε;60 χρόνια μετά τον Β'Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο,δεν πάει άλλο με δεξιά ή αριστερή προπαγάνδα στην Παιδεία.Τα Θρησκευτικά και η Θρησκεία είναι σημαντικότατο κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου και έχει ανάγκη να πληροφορείτε και να ενημερώνετε σωστά ,χωρίς φανατισμό για αυτά τα θέματα.Όπως και άλλα τέτοια θέματα επίσης σημαντικά για τη ζωή του.Όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός,όπως η σεξουαλική αγωγή,όπως η υγιεινή και γιατί όχι τώρα πια και η οικολογία .Όλα αυτά τα μαθήματα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά και να διδάσκονται σωστά από επιστήμονες και όχι προπαγανδιστές οποιασδήποτε ιδεολογικής πτέρυγας.Αλλά ο Ελληνικός λαός δυστυχώς ,ξέρει μόνο το "καλό" και το "κακό" ,το "άσπρο" και το "μαύρο".Καταλαβαίνει δηλαδή ότι και η 4χρονη ανηψιά μου.Αυτή είναι η Παιδεία του και αυτό είναι το αποτέλεσμα των κυβερνήσεων των τελευταίων 60 χρόνων.Περαστικά μας...
« Τελευταία τροποποίηση: 02/08/08, 20:34 από MACMISIAS »

Αποσυνδεδεμένος onfire

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 02/08/08, 23:08 »

η δουλεια του κρατους φιλε μου ειναι να ασχολειται με προσωπικα σου θεματα και να βαζει κανονες,γιατι σε ενοχλουν οι κανονες που βαζει στην μορφωση?

συμφωνω ομως δεν ειπα οτι δεν με ενοχλει κατι εξω απο αυτο αλλα αυτο (περιπου) συζηταμε σε αυτο το topic.... :)

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #20 στις: 02/08/08, 23:40 »
Αυτο το δηθεν "πατερνατλιστικο" κρατος θα μας φαει τελικα :D
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος Ιππέας

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ...με τ'αλογάκι μου συχνά,τριγυρίζω στα βουνά..
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 03/08/08, 10:20 »
Για όλα φταίει το κράτος,η πολιτεία,η εξουσία,το σχολείο,οι δάσκαλοι,η παιδεία...Εμείς πού ζούμε;Δεν έχουμε κανένα μερίδιο ευθύνης; Οι ανωτέρω φορείς μας προτρέπουν , διδάσκουν,κατευθύνουν να μη σεβόμαστε τη φύση,το περιβάλλον,την πατρίδα,τη θρησκεία,όποια κι αν είναι αυτή,την οικογένεια; Μια ομαδική έξοδος στη φύση (Πρωτομαγιά,Καθαρή Δευτέρα) ομοιάζει με επιδρομή των βαρβάρων..Η επόμενη μέρα δείχνει τον πολιτισμό και την ευαισθησία μας απέναντι στη φύση, δηλαδή στο ίδιο το σπίτι μας.Δεν φταίνε τα Θρησκευτικά ως μάθημα για την όλη κατάσταση,ούτε και η προαιρετικότητα είναι λύση,γιατί δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα στο σχολείο.Ίσως φταίει ο μονομερής τρόπος διδασκαλίας.Θρησκειολογία θα ήταν πιστεύω καλύτερο ως μάθημα.Πάντως το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αν συμβαίνει να είναι απόφαση δεξιάς κυβέρνησης,αυτό δεν αναιρεί το ορθόν της απόφασης,εξάλλου η πρόοδος δεν μονοπώλιο κανενός.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ΣΚΑΤΑ...
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 03/08/08, 11:05 »
Υπάρχει αρκετό δίκιο σε αυτά που λέει ο Ιππέας ,αλλά καλώς ή κακώς για την νοοτροπία ενός λαού ,το σημαντικότερο ρόλο τον παίζει το Κράτος μέσω της Παιδείας.Αυτά τα πρώτα 14,16 ή 18 χρόνια εκπαίδευσης είναι που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τον Νεοέλληνα.Σε μεγάλο ποσοστό λοιπόν η ευθύνη είναι του Κράτους ,χωρίς φυσικά να λείπει και η προσωπική ευθύνη.

Αποσυνδεδεμένος bairn of mosul

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • pisteveis afto p theleis na pisteveis
    • Προφίλ
    • myspace
« Απάντηση #23 στις: 03/08/08, 11:45 »
και αν συμβαίνει να είναι απόφαση δεξιάς κυβέρνησης
καλα στην ελλαντα θα τρελαθουμε τελειως

εχουμε χασει την εννοια αριστερου δεξιου,μην την ψαχνεις
πχ.

εδω γαλαζιος βουλευτης(μανωλης) τα βαζει με γαλαζιο υπουργο(αλογομουρης) επειδη παιρνει μετρα που ευννοουν το κεφαλαιο!!!!!!λολολολολολολ

στην τελικη,βουλευτη του λαου κυριε μανωλη γιατι βγηκατε βουλευτης με την νδ???βρεθηκε εξ απινης ο ανθρωπος οταν του ειπαν οτι η νδ ειναι δεξιο κομμα λολολολολολολολολολολολολ
otan oi alloi prospathoysan na paiksoyn mousikh oi P!nk Floyd aplws to ekanan

Αποσυνδεδεμένος Ιππέας

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ...με τ'αλογάκι μου συχνά,τριγυρίζω στα βουνά..
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 03/08/08, 12:10 »
Έχεις απόλυτο δίκιο.Έπρεπε να χρησιοποιήσω εισαγωγικά στη φράση  <<δεξιάς κυβέρνησης>>..Συμφωνώ,οι έννοιες έχουν αμβλυνθεί,αλλά φαντάζεστε τι θα γινόταν και πόσο αχαλίνωτοι θα ήταν οι κάθε είδους Αλογοσκ..(εννοείται ότι τα άλογα <ίπποι>,που είναι και η αδυναμία μου,δεν φταίνε σε τίποτα),αν δεν γκρίνιαζε έστω και λίγο ο φωνακλάς βουλευτής Μανώλης; Θα μας είχαν γδάρει αφούσκωτους,που λένε στο χωριό μου...
ΥΓ. Οι άλλοι εθνοπατέρες  "σοσιαλιστές" κατά πού βόσκουν;