Renee, πρεπει να αποφασισεις εαν τα θρησκευτικα αποτελουν μοχλο της Εκκλησιας ή απλως αλλο ενα μαθημα που παρεμεινε, γιατι απλως...βοηθει στην πληρωση ωρων και διορισμο αδιοριστων καθηγητων!
Δεν ξερω εαν αισθανεσαι τι ειναι ψεμμα και τι οχι στην εκκλησιαστικη διδαχη, ομως τα θρησκευτικα ( απο το Γυμνασιο, διοτι του Δημοτικου ηταν ενας ασυναρτητος πανικος ορολογιων ) ποτε δεν αποτελεσαν το λογο που καποιος εγινε Χριστιανος. Αρα, ουτε λογος προπαγανδας τιθεται ( διοτι στη προπαγανδα αποκτας οπαδους, κατι που εδω δε συμβαινει ), ουτε και λογς διεστρεβλωσης ( διοτι κακως ή καλως η διδαχη της Εκκλησιας δεν διαφερει απο τα θρησκευτικα..οποτε καποιος μαθητης ηδη χριστιανος, δεν εγινε περισσοτερο Χριστιανος λογω των θρησκευτικων..Αντιθεως, μπορει να τα μισησε ολα κιολας!

.
Δεν υπαρχει συγκριτικη θρησκειολογια μεσα στα θρησκευτικα του Γυμνασιου, ουτε καν και στη Α Λυκειου. Οποτε, δεν τιθεται θεμα "συγκρισης του Χριστιανισου με αλλες θρησκειες"

Αλλο ενα σημειο που κανουμε λαθος στην κριτικη μας απεναντι στα θρησκευτικα. Ειναι τελειως διαφορετικο να αναφερεσαι μονο σε μια θρησκεια και τελειως διαφορετικο να την χρησιμοποιεις ως βημα μεσα στο βιβλιο για να "καψεις" τις υπολοιπες θρησκειες. Και οσο θυμαμαι τη μαθητικη μου "καριερα", συγκριτικη θρησκειολογια δεν καναμε. Ασχετα εαν πολλοι συμμαθητες μου μετεφρασαν τα θρησκευτικα οπως εξηγησα παραπανω.
Οσον αφορα τη θρησκειολογια...Θα ηταν καλο ενας μοντερνος θεολογος να μας βοηθησει στο θεμα. Απ'οσο γνωριζω παντως, ειναι τοσο φιλοσοφημενο το ζητημα της θρησκειας, που ενας ανθρωπος με ωριμοτητα επιπεδου Γυμνασιου, θα δυσκολευτει να αντιληφθει τη διαφορετικοτητα της καθε θρησκειας

Ειναι καθαρα θεμα ωριμανσης και οχι επιπεδου.
Επισης, θα επιμεινω πως αυτη τη στιγμη η κυβερνηση προχωραει σε αλλαγες και σε εκκλησιαστικους νομους που συνδυαζονται με το συνταγμα. Και το κανει τωρα, που ο νεος Αρχιεπισκοπος ειναι μετριοπαθης και αδυναμος να αναδειξει την επαναστατικοτητα του Χριστοδουλου. Οποτε, ο τελευταιος που πρεπει να κατηγορουμε πλεον για το θεμα των θρησκευτικων ειναι η Εκκλησια ( η οποια μεχρι στιγμης δεν εχει εκφραστει επισημα, οποτε καλο ειναι να μην προτρεχουμε σαν καλοθελητες των ΜΜΕ, αναδεικνυοντας ενα βαθυτερο μενος για την Εκκλησια ).
Εαν οι εκπαιδευτικοι επαιρναν συνταξη στα 55 τους, τοτε το συνταξιοδοτικο προγραμμα θα ειχε καταστραφει πληρως...Οποτε, καλο ειναι να αφησουμε στην ακρη αυτη την εκδοχη

( δεν ξερω για σενα, αλλα εγω θελω να παρω συνταξη καποια στιγμη )
Η ενσταση μου ηταν καθαρα στις λεξεις που χρησιμοποιησες, οχι στη λογικη της απομακρυνσης των θρησκευτικων με τη τωρινη τους μορφη απο τις σχολικες αιθουσες!