Προς χάριν πολλών φίλων οι οποίοι ζητούν λεπτομέρειες για την αλλαγή των μαγνητών της κιθάρας τους, αλλά και ακόμα πολλούς που δεν έχουν δει την κιθάρα τους από μέσα, παραθέτω την δική μου «εγχείρηση» αλλαγής των stock μαγνητών σε μία
Fender Stratocaster USA 40th Anniversary, που έγινε το 2007 (μία από μακριά σειρά αλλαγών και πειραματισμών).
Χρειάζονται:1. Θάρρος και αποφασιστικότητα
2. Καλή και άρτια ενημέρωση από το Διαδίκτυο
3. Διαγράμματα συνδεσμολογίας από τον κατασκευαστή των μαγνητών που επιλέξατε
4. Κολλητήρι και κάποια αρχική ικανότητα στο γδύσιμο και κόλλημα καλωδίων
5. Για την δική μου περίπτωση: 3 διακόπτες 2 θέσεων, 6 επαφών (από τον Κατουμά)
To εσωτερικό της κιθάρας μετά την αφαίρεση του παλαιού pickguard όπου φαίνεται καθαρά το καλώδιο της γείωσης που προέρχεται από την γέφυρα. Το βύσμα στην συγκεκριμένη κιθάρα δεν μπορεί να κολληθεί από πριν, πρέπει να περάσουμε δύο καλώδια μέσα από μία μικρή τρύπα και να κολλήσουμε το θηλυκό βύσμα, μόνο αφού έχουμε τοποθετήσει το pickguard στη θέση του.

Χρησιμοποιήθηκαν οι εξής DiMarzio που επέλεξα εγώ μετά από πολλούς πειραματισμούς, ακροάσεις και προηγούμενες αλλαγές:
Neck: DiMarzio
Cruizer Neck DP186
Middle: DiMarzio
Fast Track 1™ DP181
Bridge: DiMarzio
Super Distortion S™ DP218
Λεπτομέρειες στο site της DiMarzio:
http://www.dimarzio.com/site/#/pickups/
Όλοι αυτοί οι μαγνήτες επιλέχθηκαν να είναι διπλού πηνίου (επίτηδες) και αποφάσισα να προσθέσω διακόπτες ώστε σε κάθε έναν να έχω την δυνατότητα να βάζω τα δύο πηνία σε σειρά ή εν παραλλήλω.
Η αλλαγή αυτή έχει πολύ μεγάλη διαφορά στον ήχο και εκ του αποτελέσματος διαβεβαιώ κάθε ενδιαφερόμενο ότι αξίζει τον κόπο για κάθε μαγνήτη που παρέχει αυτήν την δυνατότητα, να κάνει τον κόπο να βάλει ένα διακόπτη τέτοιο, είτε σε push pull σε ένα από τα tone, είτε σε διακόπτη όπως έκανα εγώ.

Εδώ φαίνονται οι μαγνήτες περασμένοι στο υπάρχον κύκλωμα της Strat. Η συνδεσμολογία αν και φαίνεται περίπλοκη είναι τελικά απλή: Ακολούθησα την συνδεσμολογία του κατασκευαστή για τους διακόπτες, και τα δύο τελικά καλώδια που προκύπτουν μετά από αυτούς, τα συνέδεσα στις παλαιές θέσεις του 5-θέσιου επιλογέα των παλαιών μαγνητών.

Για τους διακόπτες έκανα 3 τρύπες με Dremmel (μικρό τρυπάνι ακριβείας) και τους πέρασα στην σειρά ώστε να αντιστοιχούν με τις θέσεις του 5-θέσιου επιλογέα της Strat.

Εδώ φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα:
5 Θέσεις του επιλογέα επί 2 Θέσεις των διακοπτών επί 3 Μαγνήτες = 14 διαφορετικοί ήχοι από μία Fender Stratocaster.
Το ηχητικό αποτέλεσμα για μένα είναι καταπληκτικό, και συνδυάζει πάρα πολλά στυλ και ηχητικές σχολές, ειδικά εάν η κιθάρα αυτή είναι η μόνη που έχεις για να παίζεις πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής. Παράγει ήχους από σχεδόν κλασσική Fender με τον Cruizer, μέχρι Les Paul με τον Fast Track 1 που έχει μία δικιά του εξαιρετική χροιά, ενώ πρόσθετα ο Super Distortion στο bridge είναι μακράν ο καλύτερος μαγνήτης που έχω βάλει εγώ μέχρι τώρα στην γέφυρα της Stratocaster.

Όμως εδώ εστίασα περισσότερο στην διαδικασία και όχι τον ήχο, που είναι εν πολλοίς προσωπικό θέμα γούστου. Μπορώ να επεκταθώ επί τούτω εάν κάποιοι φίλοι ενδιαφέρονται.
Επιμύθιο: Τολμήστε, με θάρρος, άρτια ενημέρωση και καλή προετοιμασία και θα ανταμειφθείτε!